Snørr, hoste og feber – her er syv spørsmål og svar om luftveisinfeksjonene

5 hours ago 6



Er du redd for å bli sengeliggende? Her er noen råd.

Mykoplasma og kikhoste er blant luftveisinfeksjonene som nå Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Silje Enghaug

Publisert: 20.09.2024 16:57

Kortversjonen

Den siste ukerapporten om korona, influensa og andre luftveisinfeksjonerluftveisinfeksjonerLuftveisinfeksjoner er en fellesbetegnelse for infeksjoner i luftveiene som oppstår på grunn av virus eller bakterier, og kan variere fra vanlig forkjølelse til alvorlig lungebetennelse. Kilde: FHI fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser dette:

  • Forekomsten av luftveisinfeksjoner i befolkningen øker, men er ikke over normalt nivå for denne tiden av året.
  • Koronabølgen som har preget sommeren er nå på vei ned.
  • Forekomsten av mykoplasma har økt litt. Det er mest utbredt blant barn mellom 5 og 14 år.
  • Kikhoste er fortsatt mye utbredt.
  • Det har vært en økning i tilfeller av rhinovirus de siste ukene. Dette er det mest vanlige forkjølelsesviruset.

I denne bakteriefylte sesongen melder det seg mange spørsmål. Svarene får du av Trine Hessevik Paulsen, overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI.

1. Hvordan unngå å bli syk?

Paulsen ramser opp:

  • Unngå kontakt med andre personer med luftveissymptomer.
  • Unngå trengsel, spesielt innendørs.
  • Håndvask med såpe og vann hindrer smitte med mange ulike virus og bakterier.
  • Munnbind.

Har du allerede fått symptomer på infeksjon og føler deg dårlig, er et av de viktigste rådene å holde seg hjemme slik at du ikke smitter andre.

– Hovedmålet med smittevernrådene nå er å redusere smitte til personer som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som spedbarn, kronisk syke og eldre, sier Hessevik Paulsen.

Trine Hessevik Paulsen

Overlege ved avdeling for smittevern og vaksine ved FHI

2. Hvilke vaksiner burde du ta?

FHI anbefaler først og fremst at risikogruppenerisikogruppenePersoner som har høyere risiko for å bli alvorlig syke av luftveisinfeksjoner, som spedbarn, kronisk syke og eldre. tar koronavaksine og influensavaksine. Vaksinasjonene starter for fullt opp i kommunene i begynnelsen av oktober, skriver FHI.

I tillegg anbefales personer med økt risiko for pneumokokksykdom som ennå ikke er vaksinert, å ta vaksinen nå i høst.

3. Hva hjelper mot luftveisinfeksjoner?

– Selv om symptomene kan være plagsomme, ordner kroppen stort sett opp selv uten å måtte oppsøke lege og uten bruk av medisiner. Dersom man først er blitt syk, gjelder det for de aller fleste at man må ta tiden til hjelp. Mange kan være i normal aktivitet selv med luftveissymptomer, sier overlegen.

– Man må selv kjenne etter om man har behov for å ta i bruk legemidler som reduserer plagene, som f.eks. febernedsettende eller slimhinneavsvellende nesedråper.

Det er ikke mulig å skille korona eller rhinovirus fra andre luftveisinfeksjoner kun basert på symptomene. Dette fordi symptomer ved forskjellige luftveisinfeksjoner kan være like.

Det finnes likevel noen særtrekk for de ulike virusene.

4. Hva er symptomer på kikhoste?

FHI ber også folk være ekstra oppmerksomme på kikhoste fordi det er spesielt utbredt.

Symptomer på kikhoste er først hoste og rennende nese som varer ca. 1 uke. Etterpå kommer en periode med kraftige hosteanfall, hvor man også kan få brekninger eller oppkast. Anfallene kan vare i flere uker, og det er ikke uvanlig at det kan vare i flere måneder.

FHI oppfordrer derfor folk til å kontakte lege dersom man har luftveisinfeksjon med kraftig hoste.

5. Hva er symptomer på rhinovirus?

Rhinovirus gir vanligvis forkjølelsessymptomer som sår hals, heshet og hodepine. Dette er en av de vanligste årsakene til forkjølelse.

– Symptomer kan for eksempel være sår hals, heshet, tett/rennende nese og hodepine. Spesielt voksne har vanligvis ingen, eller bare moderat, feber. Symptomene varer vanligvis rundt en uke, sier overlege Paulsen.

6. Hva er symptomer på covid-19?

– Korona kan gi alt fra ingen symptomer til alvorlig sykdom, og kan i sjeldne tilfeller føre til dødsfall, sier hun.

– De vanligste rapporterte symptomene er rennende nese, hodepine, slapphet, nysing og sår hals. Andre vanlige symptomer er hoste, heshet og feber. Andre symptomer kan også forekomme, alene eller i kombinasjon med andre, som for eksempel tap av smak- og luktesans, magesmerter, oppkast og diaré. Særlig barn og eldre kan ha atypiske symptomer.

7. Kan man trene med influensa eller forkjølelse?

– Den enkelte må lytte til kroppen og justere mengde fysisk aktivitet etter symptomer og hvor syk man er. Dersom man føler seg i stand til det og er feberfri, er det sannsynligvis bare positivt med noe lett fysisk aktivitet, sier Hessevik Paulsen.

Read Entire Article