Assads Syria eksporterte store mengder narkotika. Etter diktatorens fall har opprørerne funnet enorme mengder av det ulovlige narkotiske stoffet captagon.
Assads fall har kastet lys over flere av de mørke sidene ved hans brutale styre; politistaten, torturen, forsvinningene og drapene på meningsmotstandere.
Men nå kommer også sporene av regimets storstilte narkotikaproduksjon til overflaten.
Opprørerne, ledet av den islamistiske gruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), har de siste dagene tatt kontroll over militærbaser og distribusjonssentre som ble brukt til produksjon, lagring og eksport av det amfetaminlignende stoffet captagon.
Nyhetsbyrået AFP fikk være med opprørssoldater da de inspiserte lagre utenfor Damaskus.
Der fant de store mengder med det narkotiske stoffet, skjult i elektriske komponenter ment for eksport.
Enorme mengder
Captagon har oversvømt det illegale markedet i Midtøsten de siste årene, og har gjort Syria til en av de største narkostatene i verden.
I en underjordisk garasje under lageret så AFP-journalistene tusenvis av captagon-piller pakket inn i kobberledninger i splitter nye spenningsstabilisatorer for husholdningsapparater.
Mengden av narkotika var så stor at det var umulig å anslå den nøyaktige verdien.
– Vi fant et stort antall apparater som var fylt med pakker med captagon-piller ment for å bli smuglet ut av landet. Det var en enorm mengde, sier den maskerte krigeren Abu Malek al-Shami til AFP.
Han hevder fabrikken tilhørte broren til den styrtede diktatoren.
– Etter at vi gikk inn og gjennomsøkte stedet, fant vi ut at dette er en fabrikk som tilhørte Maher al-Assad og hans partner Amer Khiti, sier al-Shami.
Maher al-Assad var militærkommandør og er den avsatte diktatorens bror. Han blir anklaget for å være hjernen bak den lukrative captagon-handelen.
Tjente store penger
– Omfanget er så stort at dette ikke kunne ha foregått uten regimets medvirkning og godkjennelse.
Det sier professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Prio, Hilde Henriksen Waage, til TV 2.
– Det er mye vi ikke vet, men det vi vet er at dette har vært produsert stort i Syria fra diverse kjemiske fabrikker. Og det i så stort omfang at det har oversvømt Midtøsten, sier hun.
Ifølge FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) sin årlige World Drug-rapport for 2023 var Syria og Libanon «de viktigste avsenderne for captagon».
De skriver videre at «hvis man antar at alle amfetaminbeslag rapportert i regionen er captagon, så doblet beslagene seg fra 2020 og nådde et rekordhøyt nivå på 86 tonn i 2021».
Henriksen Waage påpeker at i en politistat som Syria, kunne ikke denne produksjonen ha skjedd uten statlig involvering.
– Produksjonen har foregått i de regimekontrollerte områdene. I tillegg kreves det et svært apparat for å eksportere alt dette ut av landet. Det er ikke mulig uten at regimet visste og godkjente det.
Captagon har trolig generert enorme inntekter for Assad-regimet.
– Dette har vært en del av den svarte økonomien som har gitt regimet inntekter i en situasjon der de har vært underlagt strenge vestlige sanksjoner, sier Henriksen Waage.
– Vi antar at mye av inntektene til Bashar al-Assad og hans familie har kommet fra captagon. Slik har de opprettholdt rikmannslivet i den lille boblen deres i Damaskus.
Lover stans
Bare timer etter at HTS erobret Damaskus, erklærte gruppens leder, Ahmed al-Sharaa (tidligere kjent som Abu Mohammad al-Jolani journ.anm.), følgende: «Syria har blitt den største produsenten av captagon på jorden. I dag skal Syria bli renset ved Guds nåde».
På Mazzeh-flybasen utenfor Damaskus, fant journalistene fra AFP et bål av captagon-piller, skriver avisen The Guardian.
Soldatene lover å ødelegge all captagon de finner for å hindre videre spredning av stoffet.
– Vi ødela og brant det fordi det er skadelig for folk. Det skader naturen, mennesker og menneskeheten, sier en HTS-soldat med krigernavnet «Khattab» til AFP.
Pillen består av det syntetiske stimulerende stoffet fenetyllin, og har blitt et betydelig sosialt problem i nabolandene i Midtøsten.
Dette var en bidragsyter til at Den arabiske ligaen normaliserte forholdet til Assads Syria i mai 2023.
Eksperter har pekt på at Assad brukte trusselen om narkotikafinansiert uro som pressmiddel mot sine arabiske naboer, som Saudi-Arabia.
– Vi tror en del av planen fra de arabiske landene i ligaen var at man kunne få innvirkning på og begrense eksporten av captagon dersom de normaliserte forholdet til Assad, sier Henriksen Waage.
Til gjengjeld skulle Assad få midler til å starte gjenoppbyggingen av Syria.
– Dette lyktes ikke, fordi det viste seg at Assad ikke var interessert i å bygge opp landet. Dette bidro på en måte til at regimet råtnet på rot innenfra, sier Henriksen Waage.