En av fire nordmenn mellom 15 og 74 år er ikke i jobb eller utdanning.
120.000 unge mellom 15 og 29 år stod uten jobb eller arbeid i 2023. Halvparten av dem fikk ytelser fra Nav.
Disse tallene er altfor høye, og koster Norge altfor mye, mener både Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) og Nav.
Derfor har de to tungvekterne i norsk arbeidsliv gått sammen for å få flere inn på arbeidsmarkedet.
– Det er helt fantastisk at de har funnet sammen på denne måten, for å samarbeide om å få flere inn i arbeidslivet, holde på flere lenger og redusere sykefraværet. Dette er er rett og slett en gavepakke, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) til TV 2.
Ambisiøst
Samarbeidet, som blir lansert mandag, har høye mål.
Regjeringen har ønsket 150.000 flere i jobb innen 2030. Nav og NHO mener dette er ambisiøst – men ikke umulig.
Det nye samarbeidet tar utgangspunkt i regionene rundt om i Norge. De lokale Nav-kontorene og NHOs lokalforeninger skal samarbeide tettere for å kartlegge bedriftenes behov og ledige hoder og hender som kan settes i arbeid.
Samarbeidet fokuserer på fire hovedpunkter:
- Økt kompetanse og flere som gjennomfører yrkesfag.
- Redusere sykefraværet, særlig det lange.
- Flere uføre i jobb og redusere antallet nye uføre.
- Flere eldre arbeidstakere i jobb lenger.
– Det er en erkjennelse rundt i Norge om at vi trenger å mobilisere flere til å delta i arbeidslivet. Det nye nå er det veldig gode samarbeidet som vi har etablert i ti regioner, som gir en ekstra satsing på å få arbeidskraft på plass rundt i Norge, sier Nav-sjef Hans Christian Holte.
Kartlegging
Nav og NHO har gjennomgått situasjonen i alle landets fylker, og vurderer at disse tiltakene har potensial til å få over 200.000 i jobb på landsbasis.
– Tror du at dere kan nå det målet?
– Vi kan ikke ha noen annen ambisjon enn å prøve å nå det målet, sier Brenna.
– Norge trenger mer arbeidskraft og hver og en av oss trenger å være en del av et arbeidsfellesskap og få lønn på konto. At flere kommer inn i arbeidslivet er bra for landet, men også for hver og en av oss, sier hun.
Dersom norske arbeidstakere står ett år lenger i jobb, vil dette alene kunne gi nærmere 50.000 nye årsverk. Målrettet innsats for uføre kan gi nesten 110.000 nye jobber, viser tallene fra Nav og NHO.
– Rapporten illustrere hvordan det er mye vi kan gjøre for å få folk fra utenforskap inn i jobb og at vi kan gjøre mer for å beholdes folk lenger i arbeidslivet, så dette er en veldig god start, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.
– Hvordan vil den enkelte arbeidstaker merke dette?
– Vi synliggjør at det er mange tiltak vi kan gjøre, som kompetanse, samarbeid med Nav, og at hver enkelt og bedriftene kan gjøre noe for å være i jobb og rekruttere ny arbeidskraft, sier Almlid.
– Jeg håper at dette blir starten på noe alle merker, og ikke minst at de som står utenfor og vil inn i jobb, kan få hjelp til det.
Enormt behov
De neste 20 årene vil nær sagt hele veksten på arbeidsmarkedet komme i aldersgruppen over 60 år. I Norge har tilveksten på arbeidsmarkedet den foregående 20-årsperioden ligget på omkring 35.000 personer hvert år. De neste 20 årene vil tilveksten være bare 2000 nye arbeidstakere i året.
Dette faller sammen med et enormt økt behov for ansatte innen pleie og omsorg.
Dersom denne sektoren fortsetter som nå, vil det kreve at hver fjerde ansatte i Norge jobber innen helse og omsorg om 30 år. Denne sektoren alene vil kreve 5000 nye ansatte hvert eneste år fremover, hvis arbeidet skal gjøres på samme måte som i dag. Og situasjonen vil være ekstra krevende i distriktene, der befolkningen i gjennomsnitt er eldst.
I dag er det 20 yrkesaktive per person over 80 år. Om 30 år vil tallet være halvert i de mest sentrale kommunene. Det betyr at det private næringslivet i distriktene vil ha store problemer med i det hele tatt få tak i kvalifisert arbeidskraft.
For å redusere sykefraværet, vil Nav og NHO jobbe konkret på den enkelte arbeidsplass for å tilrettelegge redusert arbeidstid for ansatte med små barn eller andre pleieoppgaver i familien, og hjelpe flere til å stå lenger i jobb i forbindelse med graviditet.
Partene vil også styrke lærlingearbeidet og formaliseringen av ansattes kompetanse i for eksempel restaurantnæringen.
Det grå gullet
TV 2 var med da ledelsen i NHO, Nav og Arbeidsdepartementet besøkte forsikringsselskapet Gjensidige. Der har bedriften satset ekstra på de eldre.
Bedriftens pensjonsalder er 70 år, og etter å ha satt inn en ekstra innsats for utvikling av godt voksne medarbeidere, har Gjensidige Forsikring ASA en andel på 14 prosent av medarbeidere over 60 år. Bedriften har lagt vekt på mulighetene for faglig utvikling også etter 55-årsalderen, kvartalsvise målinger av ansattes engasjement, tilrettelagt arbeidstid og mer fleksible ordninger for veteranene.
Arbeidskraftløftet fra NHO og Nav lanseres to dager før NHOs årskonferanse på onsdag. Årets konferanse handler om hvordan norske bedrifter skal lykkes fremover, og tilgangen på kvalifisert arbeidskraft er en hovedutfordring mener NHO.