Slik skal Ap vinne de unge tilbake: Flere skal få eie egen bolig.

1 month ago 35



– Signalet er veldig tydelig: Vårt politisk mål er at flere skal eie egen bolig. Det sier Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Tonje Brenna.

Statsminister Jonas Gahr Støre og nestleder Tonje Brenna fyrer opp valgkampen og satser på å vinne unge tilbake. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 04.08.2024 17:57

Kortversjonen

Muligheten til å eie sin egen bolig er en av Aps saker som skal friste unge til å stemme på partiet ved stortingsvalget 8. september neste år. Brenna leder programkomiteen som legger frem første utkast om få uker.

– Flere skal eie egen bolig. Det handler om alt fra måten vi organiserer Husbanken, arealpolitikken og en rekke statlige reguleringer. Det kommer offensive og nytenkende forslag på boligbygging. Både om å eie, men også om leiemarkedet, sier Brenna.

Latter, summing og klemmer fra hundrevis av AUF-ere fyrte opp Støre og Brenna på Utøya lørdag. Men ute i resten av landet er det liten begeistring for Arbeiderpartiet blant ungdommen.

Fjorårets valg og ulike målinger viser katastrofale tall i oppslutningen blant unge. Unge Høyre og Fpu ble størst i fjorårets skolevalg. Det gir en pekepinn om hvor de politiske vindene blåser.

Nå vil Støre og Brenna fortelle hvordan de skal vinne tilliten fra unge tilbake. Det starter med en erkjennelse av dårlig håndverk.

– En gruppe i samfunnet opplever at de ikke blir sett og hørt. Jeg ønsker å si: Vi ser og vi hører dere. Og vi skal ta dette til oss, åpner Støre.

– Ikke flinke nok

Det nye programmet for perioden 2025–2029 «er til for både unge og voksne». Men Ap-toppene er erkjenner at de må bli bedre på å nå de unge.

– Vi har ikke vært flinke nok i sosiale medier. Som er en arena hvor mange unge mennesker får sine meninger formet, sier Støre.

Over halvparten av de unge i alderen 20–24 år brukte ikke stemmeretten i fjor. Støre mener de er «politisk ensomme» og mangler et parti som tar opp deres saker.

Det gir Ap-ledelsen håp om å vinne valget hvis de kan få unge opp av sofaen og vekk fra PC-skjermen.

Tonje Brenna (37) mener dagens unge er «oppriktig er urolig for fremtiden.»

– Jeg vokste opp i en verden hvor vi fikk stadig flere demokratier, hvor renten var på vei ned og lønningene på vei opp. Nå tror jeg folk som er 10–20 år yngre enn meg er urolige for krig og klimaendringene, de er usikre på om politikerne vil gjøre noe med det, de er bekymret for at boligprisene og ser boligdrømmen forsvinne.

– Den grunnfølelsen av optimisme som jeg var så heldig å vokse opp i, tror jeg er lenger unna for dagens unge, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre og nestleder Tonje Brenna sier at «I Norge snakker vi norsk og går på jobb». Foto: Siri Øverland Eriksen

– Snakker norsk i Norge

Aps egne målinger viser at unge er opptatt av samme saker som eldre: Arbeid, økonomi, trygge nærmiljøer, bolig og klima. De trekker frem fire valgløfter rettet mot unge:

Unges økonomi: Økt studiestøtte og muligheter til å ta høyere utdanning.

Skole for alle: Brenna sier mange, særlig gutter, ikke føler de passer inn i skolen.

– Derfor er vi i gang med å gjøre skolen mer praktisk orientert, fjerne mobilen fra klasserommene og styrke læring gjennom fysiske bøker, sier Brenna.

Bolig: Vil gi unge troen på at det er mulig å eie egen bolig.

– Når unge er usikre på om de tør å få barn, hvor de kan bo, hvilken jobb de kan ta, så tror jeg at det handler mye om bolig, sier Brenna.

Færre på trygd og flere i arbeid: Gjennom arbeid kan unge mennesker oppleve trygghet og at det er bruk for dem.

Samtidig forlenger Ap åpenbart den retoriske snuoperasjon som startet i vinter. Den er ikke er ment å blidgjøre Rødt og SV, men å fange velgere i sentrum:

Første ledd var å endre inntrykket av å være et næringsfiendtlig og skatteelskende parti til å hylle verdiskaping og gründere.

Neste skritt var å tone ned kampen mot profitt i velferden og berømme private innslag i helsesektoren. Så kom kampen mot nettbrett og styrking av læring i klasserommet.

– Misforstått snillisme

I vår fulgte Brenna opp med at «tiden med misforstått snillhet er forbi». Og på Utøya i helgen med flere nye omdreininger:

Brenna: I Norge snakker vi norsk. I Norge går vi også på jobb.

Støre: I Norge gjør vi vår plikt før vi krever vår rett. Vi har vært for lite tydelig på at det har vært en bunnplanke i velferdsstaten.

– Når vi for eksempel legger til rette for integrering og utdanning, stiller vi krav om norsk. Det har litt for lenge vært spørsmål om at det har vi ikke rett til å gjøre. At morsmål er like viktig. Jeg mener det må være helt klart, sier Støre.

Brenna forklarer ordbruken med at de unge «ikke ønsker at politikken skal være et gratisseminar hvor du kan få alt mulig».

– Jeg tror unge ønsker at det skal bli stilt krav til dem. Og at unge har et veldig sterkt ønske om å bidra selv, sier hun.

AUF-leder Astrid Hoem sier «det aller viktigste er å levere løsninger som kan endre unge mennesker liv».

– Enten det handler om lommeboken, hvordan komme seg inn på boligmarkedet, få seg en lærlingplass eller jobb. Jeg synes Ap lever enormt godt på velferd. Men vi treffer gjerne generasjonen litt over de unge som er her, sier Hoem og tenker på barnehager og SFO.

Read Entire Article