Fra å være noe bare vektløftere drev med, har «bulk and cut» blitt en trend blant unge.
Sosiale medier flommer over av hva vi kan spise for å bygge muskler, for så å kutte kalorier for å få ned fettprosenten.
– På 70- og 80-tallet begynte bodybuildere å først legge på seg, og etterpå gå ned i vekt for å se bedre ut den ene dagen de skulle konkurrere. Nå har «bulk and cut» blitt en greie for stadig flere, forteller Robin Wessel som i fjor vant Bodybuilding Norway Classic under 85 kilo.
Nå driver han treningssenteret Kaliber Gym og merker hvordan interessen for å forme kroppen brer om seg blant gutter og jenter.

HVERDAGEN: Kontrasten mellom Robin Wessel i konkurranse og bak skranken på Kaliber Gym er påfallende. Foto: Lars Christian Økland / TV 2

HVERDAGEN: Kontrasten mellom Robin Wessel i konkurranse og bak skranken på Kaliber Gym er påfallende. Foto: Lars Christian Økland / TV 2
– Sulter seg
– Vi vet hvor vanskelig det er å gå mye ned i vekt. Faren er at folk som får komplimenter for hvor bra de ser ut når de har kuttet, ikke klarer å spise normalt etterpå. Da vet vi at de sulter seg etter hvert, sier Wessel.
Han ser faren for at trenden «bulk and cut» kan utvikle seg til spiseforstyrrelser, og prøver å snakke med kunder som prøver å holde en usunn fettprosent over tid.
– Sosiale medier styrer det aller mest. Uansett hva jeg sier, så skal det bare et klipp på Tiktok til fra en de ser opp til, så endrer de mening.
Tiktok trumfer det meste
Peter Norheim (17) er ivrig på Tiktok. Denne våren kutter han kalorier for å forberede seg til sin aller første konkurranse i «Men's physique».

– Målet er å være i min beste form om fem uker. Jeg gjør det for å utfordre meg selv mentalt og fysisk. Det er veldig tøft. Jeg sover dårligere, er mer trøtt på skolen, er veldig sliten …
Han skjønner at mange er skeptisk til at han som 17-åring skal spise mindre enn det kroppen trenger for å vokse.
Mamma Anita Nordheim ble også bekymret da hun merket at kaloriunderskuddet gikk utover sønnens humør, søvn og energinivå.
– Så snakket jeg med coachen hans, og ble mer beroliget, sier hun.

For Peter følger nøye treningsveilederens råd om kosthold, og vet at han må legge på seg igjen etter konkurransen.
– Jeg vet jo at «cuttingen» er for en begrenset periode. Jeg gleder meg til å få overskudd igjen og spise mer variert.
Et av Norheims forbilder, er 12 år eldre Kristoffer Bjørndal (29).
Han vant «Men's physique» i fjor, har nesten 70 000 følgere på Tiktok, og livnærer seg som coach for 120.
Advarer barn
Bjørndal fraråder «bulk and cut» for tenåringer.
– Du skal bare trene, kose deg, spise og ikke telle kalorier. I hvert fall frem til du er 20. Trening skal være noe som gjør livet ditt bedre, noe du synes det er gøy. Når maten styrer deg, da begynner det å bli stort problem.
– Hvilke røde flagg er du obs på?
– Når folk sier de skal gå ned i vekt så raskt som mulig, da er det et stort rødt flagg! For det er ikke å kutte, det er å sulte seg.

Han har rådet flere til å søke hjelp. ROS bekrefter at andelen gutter som trenger råd om spiseforstyrrelser øker.
Norheim innrømmer at han har gjort feil, men bruker nå måneder på å bli slankere uten å miste muskler.
Selv får han spørsmål fra barn ned i 13 år som spør hvordan de kan få sixpack.

– Jeg blir veldig oppgitt. Jeg synes ikke noe om at de sender bilder. Det er ikke anbefalt å «cutte», men mange tenker at de må gjøre alt på Tiktok.
Elise Vevatne (19) innrømmer at det er lett å se seg blind på andre.
– Ungdom spesielt blir veldig påvirket av trender. Du blir veldig opptatt av å ha minst mulig fett.
Mat blir tall
Nå tjenestegjør Vevatne i Forsvaret og merker mye bedre progresjon med treningen når hun spiser det hun har lyst på.

Enten det er å telle kalorier, kilo eller fettprosent, er hun tydelig på hva som er usunt:
– Det begynner å bli farlig når du ser på vekten og aldri blir fornøyd med vekten eller kroppen din. Når mat blir tall, har det gått for langt!
På lag med kroppen
Kristian Haugerud har bachelor i ernæring og trening, mer enn 10 000 følgere på Tiktok, og lever som coach i Dubai.
– Indikatorer på spiseforstyrrelser kan være at det går utover hverdagen din, du lar være å spise og være med venner, og ikke har kontroll over det du spiser men trener mye.
Han advarer om mangelsykdommen REDS («Relative energy deficiency in sport») når kroppen ikke får nok kalorier, og sier lav fettprosent kan gå ut over hormoner, humør, menstruasjon, og beintetthet.
– Jeg har tatt praten med 13-, 14-, og 15-åringer som har lyst til å gå ned i vekt. Da pleier jeg å si: Du vil ikke «cutte», men ha nok energi for å prestere på trening.

For å unngå at barn utvikler dårlige tankesett, ber han lærere snakke mer om protein og næringsstoffer istedenfor at mat skal være kalorifattig.
– Jeg er ikke kvalifisert behandler, men råder unge til å snakke med foreldre, ros.no, og helsepersonell.
Selv var han for opptatt av «cutting» som tenåring, men vet nå hvor viktig det er med et balansert kosthold.
– Sixpack var det eneste jeg var ute etter, men i puberteten bør du være på lag med kroppen, istedenfor å gjøre det stikk motsatte ved å ikke gi den næring.