19. juni i år starter rivingen. Oslo Spektrum skal gjenoppstå som en åpnere bygning med tilbud til flere enn i dag.
Publisert: 11.02.2025 13:35
Kortversjonen
- juni starter rivingen av Oslo Spektrum. Den få flere nye tilbud, inkludert et «minispektrum» med 2400 sitteplasser.
- Dee ønsker også å tiltrekke seg store internasjonale konferanser. Og huset vil være et åpent for folk flest nesten hele døgnet.
- Spektrum gjenåpner høsten 2026, og hele prosjektet, inkludert et «glasstårn», skal stå ferdig 1. november 2028. Pris: 3,2 milliarder kroner.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Høyhusene står i kø rundt Oslo S skrev Aftenposten i 2021. En av de planlagte «skyskraperne» var Oslo Spektrum, som la opp til et glasstårn på 116 meter på toppen av dagens arena.
Siden har det vært diverse runder for samtlige prosjekter. Men Spektrum er det eneste som har fått grønt lys. Og faktisk setter i gang.
– Vi har holdt på i ni år. Endelig kan vi 100 prosent sikkert si at nå starter byggingen, sier Gunn Helen Hagen, adm. dir i stiftelsen Nova Spektrum.
19. juni starter rivingen av et kontorbygg mot Oslo Plaza. Og Spektrum stenges. Når skallet av nybygget er på plass, åpnes konsertsalen igjen.
– Så bygger vi det nye tårnet i to år. Og 1. november 2028 åpner vi den nye konsertsalen, sier Hagen.
Kontorbygget skal nemlig erstattes av et «minispektrum» med 2400 sitteplasser. Ifølge Hagen «mellomsålen» Oslo ikke har i dag.
– Det blir en ny, spektakulær sal midt i sentrum. Og så godt isolert at det kan være konserter i begge saler.
Den store salen skal være minst mulig stengt, og åpner igjen allerede høsten 2026. Total prislapp for nye Oslo Spektrum skal bli 3,2 milliarder.
Går glipp av arrangementer
Men anlegget retter seg ikke bare mot konserter. Ifølge Hagen går Oslo glipp av mange store, internasjonale kongresser og arrangementer, fordi vi ikke har fasilitetene på plass.
– Vi vet at Oslo er veldig attraktiv. Du kan bo midt i sentrum, det er bra hoteller og restauranter i gangavstand. Vi har spektakulære kulturbygg, spennende arkitektkur og byen oppleves som fredelig, fastslår hun. Likevel velger mange Stockholm og København.
– Nå kan vi tilby mange ekstra møterom, som de ber om. I tillegg til flere saler. Det er bra for fag- og forskningsmiljøet. Det kommer til å påvirke Oslo veldig.
For «folk flest»
Men det er ikke bare konsertpublikum og konferansedeltagere som skal få nye tilbud. Sonja Henies plass – mellom Spektrum og Plaza, skal rustes opp.
Og også på innsiden ønskes «folk flest» velkommen, nesten gjennom hele døgnet. Den såkalte Bygghallen på 800 m² skal være åpen for alle. Og Hagen lover et sted de vil legge mye arbeid i.
– Her blir det servert frokost fra morgenen av. Du kan sitte med pc-en, møte venner over en øl, eller ta en siste øl etter en konsert.
Hun betegner Spektrum i dag som en «borg.» Nå skal den åpnes, og bidra til flere mennesker og godt byliv i hele området,
– Det blir lys i vinduene og folk fra morgen til kveld, Det er bra.
Kurt Nilsens julekonsert
Men. Har de noen skikkelige publikumsdragere å by på når storsalen åpner igjen neste år?
– Vi kan avsløre julekonserten til Kurt Nilsen, ler Hagen. Men forsikrer at de smått også har begynt å booke den nye salen. Og skal bruke byggeårene på å pakke huset med spennende tilbud.
– Men veldig mange artister nå «gjør jo en Spektrum»?
– Vi ser at stadig flere norske artister klarer å fylle Spektrum, sier hun.
Og påpeker at publikum spenner fra ti-tolvåringer til 80-åringer. Mens mange yngre artister mener en lansering i Spektrum er viktig for karrieren
– Det vil vi legge til rette for. Men de som synes det er litt voldsomt å booke storsalen kan starte med 3000 plasser i «mini-spektrum».
Byggeplass i mange år
Men nå blir det byggeplass i mange år. Og etter Spektrum vil trolig de andre høyhusene følge på.
– Det er positivt å samle aktivitet: Men byggetid er vond tid, fastslår Hagen. Og minner om at ingen av de andre høyhusene har fått ferdig regulering.
Men til slutt: På alle illustrasjonene, fra første til siste versjon, ser vi et underlig glasstårn. Hva er det faktisk?
– Et smalt tårn med en glassaktig fasade med fargespill tegnet av LPO -arkitekter. En «pil i glass», som setter sentrum på kartet, sier Hagen.
Det blir 27 etasjer høyt, 2,5 færre enn opprinnelig versjon. Og skal få kontorer fra 6. etasje.
Og 1. november 2028 skal det stå ferdig.