Slik blir hat-debatten

2 weeks ago 14



Hansken er for lengst kastet. I natt forventes det like mye skittkasting som politikk i Philadelphia.

I den største byen i Pennsylvania, delstaten som de begge vinne for å bli president, møtes visepresident Kamala Harris (59) til den første TV-sendte debatten med ekspresident Donald Trump (78).

 Eduardo Munoz / Reuters / NTBBARKER SAMMEN: Donald Trump og Kamala Harris har knapt møtt hverandre tidligere. Natt til onsdag norsk tid, møtes de til duell i regi ABC News. Foto: Eduardo Munoz / Reuters / NTB

I e-poster de to kandidatene har sendt ut på forhånd holdes ingenting tilbake.

Trump lover å «feie gulvet» med Harris, som han konsekvent har gitt det kommunistiske tilnavnet «kamerat Kamala», og som han beskylder for å ha innført et «terrorvelde» i USA.

Harris-kampanjen skriver at Trump har «gått av hengslene» og er en «ekstremist som er besatt av tanken på hevn og gjengjeldelse».

LES OGSÅ: Trump leder på ny meningsmåling: er Harris-effekten brukt opp?

Fakta

Følg debatten på VG

  • VG følger den direktesendte fra salen i Pennsylvania, med oppdaterte manus og TV-klipp.
  • Sendingen begynner klokken 03 på natten TV-kanalen ABC.
  • Debatten vil bli streamet utenfor USA, og kan følges i Associated Press sin kanal, som du vil kunne se på VG.
 Pablo Martinez Monsivais / AP / NTBFORBEREDES: Mediesenteret gjøres klart i Philadelphia. Men inne i selve salen blir det ingen publikum – heller ikke fra pressen. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Grundig preppet

Harris har ifølge flere amerikanske medier (se nederst i saken for kilder) tilbrakt dagevis med forberedelser, der en av hennes rådgivere har gått kledd som Trump og har debattert mot henne som om han var Trump selv.

Hennes strategi skal være å lokke frem sinnet i Trump, slik at han går til angrep på henne.

Trumps rådgivere skal derimot ha bedt ham om å dempe seg mest mulig, en strategi han fulgte med hell i debatten mot Joe Biden.

Trump har skrytt av at han ikke trenger noen «leke-debatt» for å forberede seg, og har i stedet blitt brifet på sine egne politiske standpunkter og tidligere beslutninger.

Trumps talsmann Jason Miller har sagt at eks-presidenten vil angripe Harris med utgangspunkt i at hun «eier alt Biden-regjeringen har gjort galt».

Mikrofon-fordel

Arrangør ABC sendte i forrige uke ut regler for debatten, og det er satt stramme rammer:

  • I de 90 minuttene debatten varer, vil hver kandidat kun ha blokk og penn til hjelp. Notater skrevet på forhånd er ikke tillatt.
  • Trump og Harris kan ikke stille spørsmål til hverandre, kun svare på spørsmål fra programlederne.
  • Hvert svar er på to minutter, med to minutter til motsvar. Mikrofonene skrus av når kandidatene ikke har ordet.

Det siste har Harris-kampanjen klaget på, fordi de mener at det betyr at hun ikke får «krysseksaminert» Trump, noe hennes bakgrunn som statsadvokat ellers ville gjort henne egnet til.

Men da Trump debatterte mot Biden i juni, var Det hvite hus positive til de dempede mikrofonene.

 Jacquelyn Martin / AP / NTBI PHILADELPHIA: Kamala Harris på vei ut av «Air Force 2». Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

– Hatefullt

Den amerikanske professoren i statsvitenskap Todd Landman, ved University of Nottingham, mener dempede mikrofoner kan dempe konfliktnivået.

– Skittkasting og hatefulle utsagn kan bli redusert av dempede mikrofoner. I hvert fall i begynnelsen, selv om det nok øker underveis, tror Landman.

Da Trump i slutten av juli mente at Harris hadde skiftet identitet fra indisk til svart, valgte hun å slå tilbake med at utsagnet var det «samme gamle», fra Trump.

– I intervjuet hennes med CNN, så man at Harris ikke ville bli dratt inn i skittkasting. Hun kaller Trump for kriminell, men så er han jo straffedømt. Han kaller henne for kommunist, noe som ikke stemmer med fakta, påpeker Landman.

Bilde av Todd Landman Todd Landman

Instituttleder ved University of Nottingham

– Forandrer seg ikke

Landmans navnebror, professor i politikk ved Goerge Washington University, Todd Belt, tror Trump vil gå på offensiven.

– Han vil helt sikkert komme med stygge utsagn mot Harris, han forandrer seg ikke. Harrsi vil nok forsøke å holde seg til politikk, men samtidig prøve å komme under huden på Trump, sier Belt.

Han mener begge vil jakte på spissformuleringer som blir gjentatt i dagne etter debatten.

– De vil gjerne komme med et utsagn som blir sendt i reprise om igjen og om igjen. For de fleste velgere ser ikke selve debatten, men ser utdrag i etterkant.

Bilde av Todd BeltTodd Belt

Professor og leder for politiske studier ved George Washington University.

Fordel Trump

Belt tror at det er ganske jevnt mellom kandidatene, med en liten fordel til Trump.

Det er Harris’ første presidentdebatt, mens Trump er tidenes mest erfarne kandidat i slike debatter: Han var med i tre mot Hillary Clinton i 2016, to mot Biden i 2020, og én mot Biden i juni.

Landman påpeker at Trumps overlegne erfaring trolig gjør ham selvsikker.

– Han er trygg i dette formatet, og hiver ut så mange påstander at hans motstander vippes av pinnen og risikerer å gå tom for tid i forsøket på å svare. Harris har lang erfaring fra mer formelle situasjoner som høringer i senatet og fra rettssaker, sier Landman.

– Trump gjorde det skarpt i forrige debatt, men Harris bør ikke undervurderes. Hun er vant til å krysseksaminere vitner, supplerer Belt.

 ABC News/Al DragoHOLDES HER: Dette er det første bildet fra studioet der Harris og Trump skal debattere. Foto: ABC News/Al Drago

– Hva blir de viktigste temaene?

– Det er så jevnt, så det viktigste blir å vise karakter, holdning og troverdighet. Politiske temaer vil bli prisene på varer og tjenester, lønninger, retten til abort, migrasjon og grensesikkerhet, skatt og utenrikspolitikk, sier Landman.

– Trump vil male et bilde av et Amerika på avgrunnen, som kun kan reddes av ham selv. Harris vil peke fremover mot et mer inkluderende samfunn, legger han til.

Belt sier han håper at begge kandidatene kommer med spesifikke, politiske forslag på hvordan de vil forbedre velgernes liv.

– Men de har også noen elementer de vil bruke for å vekke følelser. For Trump er det kriminalitet og immigrasjon; for Harris er det retten til abort og at hun mener Trump truer demokratiet, sier Belt.

Kilder:

CNN: Harris prepares for the showdown she’s long sought with Trump as he takes more informal approach

New York Times: Inside the Trump-Harris Debate Prep: Method Acting, Insults, Tough Questions

AP: Harris and Trump are getting ready for Tuesday’s debate in sharply different ways/

Read Entire Article