Pekes ut som Hizbollah-lederens mulige etterfølgere

2 hours ago 3



 Fareed Khan / AP / NTBsjiamuslimer tenner lys for den drepte Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah i Karachi i Pakistan lørdag kveld. Foto: Fareed Khan / AP / NTB

Israel har tilintetgjort store deler av Hizbollah-ledelsen.

søndag 29. september kl. 02:46

Drapet på den mektige Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah fredag beskrives som en «game changer» i krigen – og for Hizbollah.

Han ledet organisasjonen iover 30 år, og ingen er i nærheten av å ha hans erfaring og status, skriver New York Times.

Kilder avisen har snakket med advarer likevel mot å tro at organisasjonen er satt helt ut av spill.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med en europeisk diplomat som beskriver Hizbollahs evne til å erstatte ledere slik:

– Du dreper én, de skaffer en ny en.

Flere medier, deriblant New York Times og Al Jazeera, peker nå ut to mulige etterfølgere: Hashem Safieddine og Naim Qassem. Begge ser ut til å ha overlevd den siste tidens intense angrep fra Israel.

 Bilal Hussein / AP / NTBBESKRIVES SOM «LOOKALIKE»: Hashem Safieddine er fetteren til den drepte Hizbollah-lederen. Her taler han under begravelsen til Hizbollah-toppen Taleb Sami Abdullah, som ble drept i et angrep i juni. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

1 Hashem Safieddine

Han er lederen for Hizbollahs mektigste råd, og fetteren til Hassan Nasrallah. Ifølge Al Jazeera er han «favoritt» til å overta rollen som Hizbollah-leder.

Også New York Times skriver at Saffiedine nevnes som en sannsynlig etterfølger.

Libanon og Hizbollah

Libanon er et land med mange atskilte religiøse grupper, der sjiamuslimer er den mest folkerike, fulgt av sunnimuslimer og ulike kristne grupper.

Hizbollah er en sjiamuslimsk gruppe, og det er blant landets sjiamuslimer at støtten til Hizbollah er sterkest. Gruppen støttes av Iran, der også sjiamuslimer utgjør det klare flertallet og har makten.

Israel retter sine angrep mot områder i Sør-Libanon og bydeler i Beirut der det bor særlig mange sjiamuslimer.

En rekke stater regner Hizbollah som en terrororganisasjon, blant annet USA. EU har kun hatt den væpnede fløyen på sin terrorliste, ifølge SNL.

Hashem Saffiedine ble født i 1964, og studerte teologi sammen med fetteren sin Nasrallah. De to var studenter ved to store sentre innen sjia-lære: Najaf i Irak og Qom i Iran.

Safiedine har også personlige bånd til Iran, noe som anses som viktig: Sønnen hans Redha er gift med datteren til Qasem Soleimani, den mektige generalen i Irans revolusjonsgarde som ble drept i et amerikansk angrep i 2020.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTBHizbollahs nestleder Naim Qassem under begravelsen til en drept Hizbollah-topp i Beirut i august. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB

2 Naim Qassem

Han er Hizbollahs nestleder, og har ofte blitt referert til som en «nummer to», skriver Al Jazeera.

Qassem, som er 71 år gammel, var aktiv i den sjiamuslimske politiske bevegelsen Amal i Libanon, men forlot gruppen og ble med å starte Hizbollah på 1980-tallet.

Nestlederen skal ha undervist i religion i Beirut i flere tiår.

På grunn av hemmelighold i Hizbollah, er det uklart akkurat hva som har vært Qassems oppgaver, skriver Al Jazeera. Det er imidlertid klart at han på et tidspunkt var ansvarlig for gruppens utdanningssystem.

Publisert: 29.09.24 kl. 02:45Oppdatert: 29.09.24 kl. 02:46

Relaterte emner

Read Entire Article