Slik begrunner Konkurransetilsynet gigantgebyret til dagligvarekjedene

1 month ago 35



– Det ulovlige samarbeidet har svekket konkurransen mellom dagligvarekjedene i mange år. Dårlig konkurranse betyr normalt høyere priser for forbrukere. Når det gjelder dagligvarer, rammer det oss alle, sa konkurransedirektør Tina Søreide tirsdag morgen

Bakteppet er at analysefirmaet ACNielsen alllerede i 2007 avviklet sin ukentlige prisrapportering til Norgesgruppen, Rema, Coop og Ica, etter at Konkurransetilsynet påpekte at dette kunne være ulovlig. I 2011 inngikk kjedene en avtale om at de med håndscannere kunne innhente priser fra hverandres butikker.

Det er en spennende stilling ledig i seksjon for barnevernrett i BFD (rådgiver/seniorrådgiver)

Løpende info

Som følge av samarbeidet fikk alle løpende info om hverandres priser, noe gjorde det mer attraktivt å øke prisene enn å senke dem, mener tilsynet.

– Når det kun er snakk om få timer før konkurrentene kan følge et priskutt, svekkes viktige insentiver til å konkurrere gjennom å kutte prisene. Resultatet er svakere konkurranse, uttaler Magnus Friis Reitan i Konkurransetilsynet.

Overtredelsesgebyret på 4,9 milliarder kroner, fordelt på tre kjeder, reflekterer den store omsetningen i bransjen, sa tilsynet under mandagens pressekonferanse.

Åpne data

Bransjen har argumentert med at de kun har innhentet åpent tilgjengelig informasjon, men tilsynet mener det omfanget og systematiseringen av innhenting som gjør den ulovlig.

– Når konkurrenten følger raskt, så forsvinner deler av poenget med å kutte prisen. Konkurransen har ikke eliminert konkurransen, men den har svekket incentivene, sa Reitan på pressekonferansen.

Kjernen er at det formaliserte samarbeidet mellom kjedene gjorde det mindre interessant å redusere prisene, og mer interessant å øke den. Et internt notat tilsynet har bevissikret viser at dette også internt var en effekt kjedene var oppmerksom på.

Vi søker arbeidsrettsadvokat til juridisk avdeling

Klager vedtaket

I en pressemelding skriver Coop at de stiller seg «fullstendig uforstående» til tilsynets vedtak, og alt ligger dermed til rette for en langvarig prosess i rettsapparatet.

– Vi kommer til å påklage Konkurransetilsynets beslutning og om nødvendig forfølge denne saken rettslig. Inntil saken er endelig avklart, noe som vil ta tid, blir det helt feil å spekulere i eventuelle konsekvenser, sier Coop Norge-sjef Philipp Engedal, iføge NTB.

Read Entire Article