Slår alarm om munnkurv-regel: – Frykter at det blir enda tøffere

1 day ago 5



Trumps planer kan få katastrofale konsekvenser for millioner av kvinner over hele verden, ifølge eksperter.

 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/NTB
«GAG RULE»: I 2019 satte aktivister opp en projektor mot Trump International Hotel i Washingtong DC med teksten «Stans Trumps globale munnkurv-regel». Da Biden kom til makten, ble regelen opphevet, men nå er den ventet å komme tilbake strengere enn før. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/NTB

Publisert 21.01.2025 06:01

De siste 40 årene har samtlige republikanske presidenter i USA innført en regel som hindrer bistandsorganisasjoner i å jobbe med abort. 

Regelen er best kjent som «the global gag rule» – eller munnkurv-regelen.

Den går ut på at de som mottar helsebistand fra USA, ikke kan informere om, henvise til, eller utføre aborter – uansett hvilket land de befinner seg i. 

Organisasjoner kan heller ikke få penger til andre typer arbeid eller helsetilbud, så lenge de også jobber med abort.

Når Donald Trump går i gang med sin andre periode i Det hvite hus, er det ventet at regelen vil komme tilbake – med en rekke nye utvidelser. 

 ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP/NTB
DEMONSTRASJON: En aktivist holder opp et skilt med teksten «Hvis Donald Trump ble gravid, hadde det ikke vært en munnkurv-regel» under en demonstrasjon i Helsinki, Finland i 2018. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP/NTB

Innførte samarbeidsnekt

Sist presidentperiode utvidet Trump regelen til å også gjelde de som samarbeider med organisasjoner som jobber med abort.

Altså: Selv om en organisasjon kun jobbet med skole og utdanning, ville de mistet all finansiering fra USA hvis de samarbeidet med en annen, lokal bistandsorganisasjon som også informerte om abort. 

Generalsekretær i Care Norge, Kaj-Martin Georgsen, sier til TV 2 at dette ikke bare svekket tilgangen til abort, men også andre viktige helsetilbud.

– Over tid fikk vi færre lokale partnere å samarbeide med innen seksuell helse, og vi så at i noen områder økte antall tenåringsgraviditeter, og det ble flere utrygge aborter, sier han. 

– Alvorlig påvirkning

USA står for nesten en tredjedel av all internasjonal bistand til helse, og svært mange organisasjoner er derfor avhengige av denne finansieringen.

 Privat
Amy Friedrich-Karnik ved Guttmacher-instituttet. Foto: Privat

– Dataene viser at munnkurv-regelen hadde en alvorlig påvirkning på global tilgang til prevensjon, sikker abort og andre kritiske helsetjenester under den første Trump-administrasjonen.

Det sier Amy Friedrich-Karnik ved det amerikanske Guttmacher-instituttet til TV 2.

De har blant annet undersøkt den langsiktige virkningen i Uganda og Etiopia, to land som er sterkt avhengige av USAs globale helsehjelp, men med svært forskjellige abortlover.

I begge land gikk bruken av prevensjon ned, som fører til flere graviditeter og potensielt flere utrygge aborter.

– I Etiopia, med liberaliserte abortlover, ødela regelen mange år med fremgang som landet hadde gjort for å forbedre folks reproduktive helse, sier hun.

Fakta om bistand fra USA og abort

* Ronald Reagan innførte i 1984 et forbud mot at bistandspenger gis til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivning. Denne bestemmelsen omtales som Mexico City-regelen eller munnkurv-regelen («Global Gag Rule»).

* Regelen har siden blitt henholdsvis fjernet av demokratiske presidenter og gjeninnført av republikanske presidenter, slik Donald Trump gjorde i 2017.

* Dette rammer internasjonale hjelpeorganisasjoner som driver helseklinikker for kvinner og jenter og informasjonsarbeid om reproduktiv helse.

* Trump-administrasjonen utvidet «munnkurv-reglen» til ikke bare å gjelde organisasjoner som er direkte involvert i abortarbeid, men også organisasjoner som støtter eller finansierer organisasjoner som jobber for abort. Før det ble det også kjent at USA kuttet støtte til helsetilbud som også utfører aborter.

* FNs befolkningsfond (UNFPA) mistet i 2017 amerikansk finansiering på grunn av forbudet mot støtte til organisasjoner som ansees å bidra til abort eller sterilisering med tvang.

* Siden Trump gjeninnførte «Global Gag Rule» i 2017 har helsearbeidere i utviklingsland rapportert om drastisk nedgang i tilgjengeligheten av prevensjon, seksualundervisning for ungdom og støtte til familieplanlegging, skriver Agenda Magasin.

* Norge og en rekke andre land gikk sammen for å kompensere for USAs abortkutt, blant annet gjennom initiativet She Decides.

Kilde: NTB

International Planned Parenthood Federation (IPPF) er blant dem som nektet å godta kravet under forrige Trump-periode, og mistet totalt rundt hundre millioner dollar i tilskudd. 

Med de pengene kunne de blant annet forhindret 4,8 millioner uønskede graviditeter og 1,7 millioner utrygge aborter, ifølge organisasjonen selv.

Flere nye forslag

– Vi vet ikke hva som kommer, men det er ingen grunn til å forvente at det blir noe annet denne gangen. Tvert imot frykter vi at det blir enda tøffere regulering av den amerikanske bistanden, sier Georgsen om en ny Trump-periode.

 Care
Generalsekretær i Care Norge, Kaj-Martin Georgsen. Foto: Care

I Project 2025 er det flere forslag til nye krav for å få amerikanske bistandspenger. Blant annet at regelen skal gjelde flere organisasjoner og myndigheter enn i dag. I tillegg er det foreslått å utvide regelen til å gjelde all bistand – i tillegg til nødhjelp. 

– Å bruke denne restriktive politikken på nødhjelp, som er finansiering som må være smidig, administreres raskt, og som ofte brukes på steder der kvinner opplever høyt nivå av kjønnsbasert og seksuell vold, vil ha potensielt ødeleggende konsekvenser, sier Friedrich-Karnik.

– Risikoen blir for høy

Georgsen frykter både at regelen skal bli strengere, men også at det skal bli vanskeligere å vite hvor grensen går for hva USA vil regne som abort-informasjon. 

– Lokale organisasjoner kan bli redde for å bryte regelverket og miste finansiering. Konsekvensen blir at flere velger å holde seg borte fra å jobbe med kvinnehelse, fordi risikoen blir for høy. 

Friedrich-Karnik venter at man vil se enda større konsekvenser denne gangen, hvis regelen blir innført på nytt.

– Organisasjoner og prosjekter har fortsatt ikke kommet seg til hektene igjen siden forrige gang regelen var innført. For det andre er vi bekymret for at andre givere ikke vil trå til slik som de var i stand til i 2017, sier hun. 

Sist gikk Norge og en rekke andre land sammen for å kompensere for deler av USAs kutt, gjennom initiativet She Decides

– Vi håper at land som Norge vil fortsette å være ledende på seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, være en dristig global stemme og prioritere internasjonal finansiering for å bidra til å redusere noen av de forventede skadene, sier hun. 

Read Entire Article