– Skulle vært mer ærlig

1 month ago 18



Nora Mørk fravær i torsdagens kamp mot Slovenia handler neppe om noen alvorlig skade.

 Ingen har lenger skadehistorikk enn Nora Mørk i det norske kvinnelandslaget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Jostein Overvik, VG

    Jostein Overvik, VG

Publisert: 01.08.2024 17:31

– Dette er ikke noe alvorlig så langt jeg vet. Det har jeg fått bekreftet, sier en godt informert kilde til VG.

– Dette handler nok ikke om noen stor skade. Norge klarer seg uten henne mot Slovenia. Jeg tror de ønsker å være føre var. Nora har en skadehistorikk fra sist mesterskap, sier Nora Mørks mangeårige trener Ole Gustav Gjekstad til VG.

Det norske OL-laget har ennå ikke kommentert forfallet, men jobber for å komme med en oppdatering før kampstart kl. 21.00, får VG opplyst.

I VM for åtte måneder siden haltet det for Nora Mørk. Hun var ikke på sitt beste i den tapte VM-finalen for Frankrike. Det er denne historien Gjekstad nå tror spiller inn.

– Hun spilte på en fot, har Hergeirsson forklart nå i sommer.

 VM-finalen gikk ikke slik Thorir Hergeirsson og Nora Mørk hadde håpet. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Nora Mørk gikk inn i mesterskapet i november 2023 med overbelastning i begge legger. Det førte til at hun ikke spilte de to første kampene. Men så kom hun inn i den tredje av ni VM-kamper – og spilte resten.

Hergeirsson tror i ettertid at det hadde vært lurt å vente lenger med nøkkelspilleren i et langt og krevende mesterskap.

Nora Mørk har kjempet seg tilbake etter mange skadeproblemer og operasjoner. 33-åringen har ekstrem motivasjon for å spille de største håndballkampene.

Nå innrømmer hun at hun kunne ha håndtert VM annerledes.

– Dette har Thorir og jeg snakket om. Jeg skulle vært mer ærlig. Jeg hadde mer vondt enn jeg sa. Han kunne ikke vite det. Mange ting kunne vært gjort bedre, men det er vi ferdig med, sa Nora Mørk til VG denne uka.

 Nora Mørk mot Sør-Korea tirsdag. Hun spilte bare åpningsminuttene. Foto: JOHANNA SÄLL / BILDBYRÅN

– Det må være vanskelig å gå inn i et mesterskap med en skade?

– Ja, det er klart. En skal holde tungen rett i munnen og være ærlig med seg selv og andre. Motivasjonen for å spille veldig høy, beskriver Nora Mørk.

Tirsdag startet hun friskt mot Sør-Korea. Men ble raskt plukket av banen.

– Fordi det er langt mesterskap, var hennes egen forklaring etterpå.

– Vi må bare være smarte. Hun ga signaler til oss om at hun kjente seg litt stinn. Men dette er ikke noen farlige ting, så vidt jeg skjønner, sa Thorir Hergeirsson.

Han sa rett før VM at det måtte en skade til for å bytte en spiller ut av laget i OL. Dermed må det ligge en medisinsk begrunnelse bak forfallet til Nora Mørk.

– Hun har hatt 10 kneoperasjoner. Jeg tror ikke det trengs noe mer begrunnelse enn det, sier Gjekstad som er ekspert for rettighetshaver Discovery i South Paris Arena.

– Nå får jeg kjempeoppfølging. Det er klart at ingen ønsker å gå inn i et mesterskap med noe smårusk. Men jeg føler at vi blir passet veldig godt på her. Vi vet at når Henny (Reistad) spiller, så er hun 100 prosent klar, sa Nora Mørk til VG tidligere i uka.

Tirsdag ble Reistad faset inn i OL etter en ankelskade som kunne ha kostet henne hele mesterskapet.

Nøkkelspillere som Reistad og Mørk kan til slutt bli helt avgjørende for om Norge vinner eller taper avslutningskampene i OL.

– Ja, så absolutt. Men vi får aldri svar på hvordan VM hadde gått (om hun hadde vært skadefri), sier Nora Mørk.

– Det kunne fort sett annerledes ut om Nora hadde vært helt i orden i VM-finalen. Det er helt klart. Det er et felles ansvar for trener, spillere og helseteam å sette laget først, sier Thorir Hergeirsson.

Dette sa Mørk selv etter at VM-finalen var tapt:

Nora Mørk fortalte før OL at hadde en strekk i låret på slutten av sist sesong med Esbjerg. Hun «gamblet litt» med den i finalehelgen av Champions League i begynnelsen av juni.

– Men den ble ikke noe verre, mener hun.

Thorir Hergeirsson har Henny Reistad på tribunen gjennom to kamper tidligere i OL. Han innrømmer at balansegangen er problematisk.

– Det er alltid vanskelig for spillere. De vil gjerne spille. Ansvaret må i stor grad hvile på trenere og helseteam, sier landslagssjefen til VG.

Torsdagens kamp mot Slovenia er antagelig den enkleste av Norges gjenstående kamper. Slovenerne tapte tirsdag 41–22 for Tyskland.

Read Entire Article