– Skaper inntrykk av forskjellsbehandling

1 month ago 23



Etter at det ble kjent at kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby, er blitt siktet for vold, har politiet nektet å stille til intervju.

De har sendt to pressemeldinger om saken og opplyst at han ble pågrepet søndag etter en melding om en voldshendelse i en leilighet.

Ifølge politiet rykket de ut til leiligheten søndag formiddag. Det skjedde i dagslys, men likevel ble ikke offentligheten informert om hendelsen.

Opplysninger til TV 2:

Dette skal ha skjedd i leiligheten før han ble pågrepet

Verken på X (tidligere Twitter) eller i presseloggen der politiet deler informasjon med mediene, ble pågripelsen nevnt.

Da TV 2 hadde fått tips om saken og tok kontakt, svarte politiet først at de av hensyn til personvern ikke ville kommentere en sak om en navngitt person. 

– Kritikkverdig

Senere ga de en kort uttalelse der de bekreftet at det hadde vært en aksjon og at en person var siktet for kroppskrenkelse.

Siden har det vært umulig å få politiet til å stille til intervju både på telefon og foran TV-kameraene.

– Det synes jeg er kritikkverdig. Det er stor offentlig interesse rundt denne saken. Det er opp til politiet å svare det de vil svare, men de bør stille opp og i så fall si at de ikke vil si noe, sier presseekspert Trygve Aas-Olsen til TV 2.

– Det styrker mistanken om at det er noe spesielt med denne saken, på grunn av at den siktede er den han er.

Han understreker at han ikke er noen krim-ekspert.

– At det er en vanskelig sak for politiet, må vi også ha forståelse for. Det er sønnen til vår kommende dronning som er involvert. Men de burde ha stilt til intervju. Da hadde de sluppet spekulasjoner, sier Aas-Olsen.

Politiet har vist til at de av hensyn til etterforskningen ikke vil kommentere detaljer i saken.

Advarer mot spekulasjoner

Også presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen mener politiets håndtering kan bidra til spekulasjoner. Både om sakens detaljer, og om at politiet forskjellsbehandler en person som er knyttet til kongefamilien.

– Mangel på informasjon fører alltid til stor spekulasjon. Når saken har offentlig interesse, er det nødvendig ikke å etterlate et tomrom som gir grunn for spekulasjoner. Det er best for alle parter, også den siktede og den fornærmede, sier Bodal-Johansen til TV 2.

– Det at man holder tilbake informasjon og ikke stiller til intervju, vil skape et inntrykk av at her forskjellsbehandler man, sier han.

Samtidig påpeker han at Marius Borg Høiby uansett er utsatt for en forskjellsbehandling av mediene. En sak som denne ville ikke blitt omtalt hvis det ikke var for hans rolle som kronprinsessens sønn.

– Denne saken var umulig å omtale uten å fortelle hvem det er som er involvert. Når man først har gjort det, må man være veldig presis og nøyaktig for å få fram et fullstendig bilde av saken, sier Bodal-Johansen.

– Samtidig har saken en offentlig interesse, som gjør at hvis den ikke ble omtalt, kunne det ført til spekulasjoner om at kongefamilien blir beskyttet, legger han til.

Slik svarer politiet

Kommunikasjonsdirektør i Oslo politidistrikt, Rune Alstadsæter, skriver i en epost til at de har fått svært mange henvendelser om saken. Han mener de skriftlig har «gitt de opplysningene vi kan gi en tidlig fase av etterforskningen». 

– Politidistriktet har blant annet publisert oppdatert informasjon om saken på politiet.no onsdag og torsdag. Det er foreløpig ikke gitt intervjuer i saken, men det vil bli gjort når vi har flere opplysninger å gå ut med, lover han. 

Alstadsæter viser til straffeprosessloven som angir hvilken informasjon som kan deles og ikke, uavhengig av hvem som er involvert i saken. Han skriver videre at «politiet ser at partene i saken - og særlig siktede - er gjenstand for stor offentlig interesse». 

Han gjentar i sitt svar at de har publisert informasjon på politiets nettsider. 

Read Entire Article