Skal ha kommet til enighet om bybanetunnel i Bergen sentrum

1 month ago 20



Byrådet i Bergen og Vestland fylkeskommune har kalt inn til pressekonferanse klokken ti fredag.

NRK får opplyst at det er enighet om å bygge bybanen i tunnel i Bergen sentrum.

Den omstridte bybanetraseen fra Bergen sentrum mot Åsane har preget bergenspolitikken i et tiår. Saken har ført til flere avganger og maktskifter i Norges nest største by.

Nå tar saken en ny vending.

Etter det NRK erfarer, skal byrådspartiene ha godtatt et forslag om tunneltrasé som fylkesdirektør Rune Haugsdal har lagt fram.

Mye gjenstår

Det gjenstår fortsatt en del arbeid for å få enighet mellom politikerne i fylkeskommunen og Bergen kommune, etter det NRK forstår. Det er fylkestinget og Bergen kommune som må vedta løsningen.

Traseen de er enige om skal ha tatt utgangspunkt i traseen som går rundt rådhuset og inn i tunnel ved Bergen katedralskole, melder Bergens Tidende og BA.

Da traseen ble utredet, mente kommunens fagfolk at utbyggingen ville ha «uakseptabel risiko».

Det er ventet at politikerne nå skal redegjøre for hvordan risikoen skal reduseres.

Det skal være snakk om å skrote et underjordisk stopp i sentrum. Samtidig vil de gå lenger inn i fjellet enn først foreslått for å unngå grunnvannsproblematikk, erfarer BT.

Bybanetraseen i tunnel.

BYBANE I TUNNEL: Det er traseen i tunnel ved Bergen katedralskole i Bergen sentrum som det nå skal være enighet om.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Venstre: – Smådesperat

Etter lokalvalget i fjor tok Høyre over styringen i byen. Dette gjorde de ved å skaffe flertall med partier som var imot bybanen over Bryggen.

De brøt dermed løftet sitt om å ikke ta omkamper om bybanen.

Christine Meyer bybanen

LOVET: Byrådsleder Christine Meyer (H) svarte «ja» på at hun garanterte at hennes parti ikke ville ta en omkamp om Bryggen-traseen under NRKs storbystudio fra Bergen.

Foto: NRK

Den nye løsningen skaper reaksjoner blant opposisjonen i Bergen.

– Det framstår som et smådesperat forsøk når deres egen utredning har havarert. Nå virker det som de skal gå videre med en gammel løsning som de selv ikke mente var god nok, seier Per Arne Larsen i Venstre til NRK.

– Men det verste er at de har planer om å stoppe og avlyse den regulerte og vedtatte planen, istedenfor å spare den som en back up, ligger han til.

Publisert 09.08.2024, kl. 09.30 Oppdatert 09.08.2024, kl. 09.58

Read Entire Article