Selger unna gullet – har aldri kostet mer

6 days ago 10



Historisk høy gullpris fører til Klondyke-stemning hos gullsmedene. Nå selger folk unna gullet de har hatt liggende hjemme.

 Eivind Griffith Brænde / Scanpix
SELGER GULLET: Norske forbrukere har fått med seg at gullprisen er historisk høy. Foto: Eivind Griffith Brænde / Scanpix

Publisert 27.03.2025 06:25

Prisen for gull har aldri vært høyere i Norge, og det har norske forbrukere fått med seg. Hos Bjørklund, som har 95 butikker over hele landet, opplever de stor pågang fra folk som har lyst til å bytte gullet sitt til penger på konto.

– Vi merker veldig stor interesse, sier Kai Gustav Piene, daglig leder i Bjørklund og Gullbørsen.

I 2024 økte gullprisen med 42 prosent, målt i norske kroner. Hos Bjørklund økte Gullbørsen sin omsetning med hele 102 prosent.

– Vi har en stor økning i både antall transaksjoner og hvor mye hver kunde leverer hver gang. Mange kommer også tilbake flere ganger, sier Piene.

Høyeste gullpris noensinne

Gull måles i unse, som er en gammel masseenhet fra middelalderen, og som utgjør cirka 30 gram. For første gang i historien koster nå en unse gull 3000 dollar.

 Frank May / NTB
SELGER ARVEGODS: Norske forbrukere ser sitt snitt til å selge arvegods nå når gullprisen er historisk høy. Foto: Frank May / NTB

– Med en svak norsk krone blir følgelig gullet verdsatt enda høyere, og har nå den høyeste prisen i norske kroner noensinne, sier Piene.

Selger bryllupsgavene

I fjor kjøpte Bjørklund på Ski storsenter gull for over to millioner kroner, skriver Østlandets Blad. Bjørklund-sjefen forteller at gullrushet foregår i butikkene over hele landet. Og det er mange forskjellige gullprodukter folk leverer inn.

– Det er alt mulig. Vi får inn veldig mye arvegods. Noen har for eksempel kjøpt smykker eller klokker i utlandet på 80- eller 90-tallet som de ikke bruker lenger. Mange har fått gull i bryllupsgave. Det er veldig vanlig å gi gull for store verdier i Midtøsten og asiatiske land, for eksempel.

Gull i grønne skuffer

Også hos gullsmedkjeden Thune merker de at forbrukerne har fått øynene opp for de historisk høye gullprisene.

– Vi merker absolutt en endring. Det har vært en kontinuerlig økning de siste årene, og dette fortsetter i år. Mye skyldes nok gullprisen, men også det at folk i trangere tider ser verdien av det de har liggende i skuffen, sier Inger Katrine Bjerke, salgs- og markedsansvarlig i Thune.

Folk leverer inn både sølv og gull, forteller Bjerke.

 Lise Åserud / NTB
KVITTER SEG MED BESTIKK: Også sølvtøyet kan byttes i penger. Foto: Lise Åserud / NTB

– Det meste av gullet er smykker, men folk leverer også inn sølvvarer som lysestaker, sølvbestikk og ødelagte kjeder.

Kan få 11.000 for et armbånd

I Norge er det vanlig å ha gull i 14 karat. Dersom du har en standard norsk giftering, kan du få bra med kontanter om du bytter den inn nå.

I dag får du nemlig 449 kroner per gram gull hvis det er på 14 karat. Så hvis du har en ring på 3,5 gram, får du nå 1600 kroner for den. 

– For et vanlig armbånd på 25 gram kan du få cirka 11.000 kroner, sier Bjørklund-sjef Kai Gustav Piene.

Og kjøpte du en feit gull-lenke eller fleska til med en tung gullklokke for ti år siden, kan du ha gjort et meget godt kjøp.

– For ti år siden kostet gullet en tidel av det det gjør i dag. Da kjøpte folk tyngre og større produkter. Disse er mye mer verdt i dag, sier Piene.

 Mike Segar / Reuters / NTB
BLING BLING: Kjørte du full Snoop Dogg-stil for noen år siden kan smykkene være mye mer verdt nå. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB

Vanskelig å være analytiker

Han vil ikke si noe om det lønner seg å slå til nå, eller om man bør vente litt til før man selger gullet sitt.

– Det har aldri vanskeligere å være analytiker enn i dag, både når det gjelder valuta og råvare. Det er ekstremt stor usikkerhet i verden, og den har ikke blitt mindre etter det amerikanske valget. Så det er umulig å si. Men prisen er i alle fall på et historisk høyt nivå akkurat nå, sier Piene.

Read Entire Article