Se sjeldent fenomen minutt for minutt: Denne vannliljen blomstrer kun i to netter

1 month ago 17



Victoria Cruziana blomstrer bare to ganger, om natten, før den hviler i ett år.

Den botaniske hagen i Bergen sentrum er ett av to steder i Norge hvor du kan se denne sjeldne blomstringen. Det andre er Botanisk hage i Oslo. Nå har du mulighet til å følge den sjeldne begivenheten minutt for minutt.

Bladene kan bli over 1,5 m i diameter på det største og blomstene har en diameter på over 25 cm.

Knoppene på blomsten åpner seg kun i to påfølgende netter.

Vår nett-sending fra Muséhagen starter mandag kl. 16.45. Kommende natt vil du trolig få se begge deler - den ene knoppen skal blomstre for første gang, mens en annen knopp tjuvstartet og skal blomstre for andre gang.

Blomsterknopp

En liten bit av Amazonas dukker opp i Musèhagen hver sensommer Victoria-vannliljen vokser vanligvis i Amazonas, på grunt vann i stille bakevjer hvor den får jevn tilførsel av næringsrikt elveslam. I Bergen trives den i oppvarmet dam midt på Nygårdshøyden.

Foto: Siri Skretting Jansen / UiB

Innbrudd av nysgjerrighet

Victoria-blomsten er, som mange andre blomster, tvekjønnet. Det betyr at den kan pollinere seg selv. Det gir fullgode frø, som kan spire og bli til nye planter.

Som om ikke dette er sjeldent nok, har blomsten den første natten hvit farge, den påfølgende natten er den rosa – og så er det over.

Det blir to uforutsigbare nattblomstringer.

Interessen har tidligere vært så stor at folk har brutt seg inn i hagen for å få det med seg.

Det er unikt at man kan komme og se Victoria-planten her i Bergen. Veldig mange er nysgjerrige på planten og blomstringen. Vi har opplevd at folk har sneket seg inn i hagen på nattetid for å få med seg begivenheten, forteller Hilde Selstø, driftsansvarlig i Musèhagen, som er en av universitetshagene på Universitetet i Bergen.

Muesumsansatt til knes i vann mellom vannliljer i Bergen

De siste årene har Victoria-planten i Musèhagen hatt 10–15 knopper, og det har hendt at noen av knoppene har blomstret samme natt. Da har Hilde tatt på seg vadebuksene på natten for å prøve å hjelpe planten med pollineringen. Hun gir Victoria mye omsorg med næring og klipping av blader for optimale vekstvilkår.

Foto: Solfrid Langeland / UiB

Selstø har sett planten i blomst hver sommer, men aldri fulgt med på når den åpner seg minutt for minutt.

Holder åpent om natten

Hagen er stengt på kveld/nattetid, og i år vil UiB for første gang ha nattåpen hage i forbindelse med blomstringen av Victoria.

Mange syns det er synd at hagen er stengt på nattetid. Vi er glade for at skuelystne endelig skal kunne få med seg denne begivenheten «live», og håper mange benytter muligheten, sier hun.

I år vil musehagen i samarbeid med NRK også strømme blomstringen minutt for minutt.

Om du ikke er til stede i hagen ved den første blomstringen, er det flere muligheter.

Allerede nå har victoriaplanten lurt oss – den første blomstringen på den første knoppen kom før kameraet var på plass, så om du ser dette på mandag vil det være den andre, og rosa blomstringen du får se.

Samtidig er det en annen knopp som er på vei, og den følger vi nøye. Der vil du se hele prosessen.

Krevende blomst

Nøkkerosen kan være krevende å dyrke da den trenger høy og jevn temperatur i både vannet og luften, masse gjødsel, og mye lys.

Høy luftfuktighet er ikke vanskelig i Bergen, men for å holde temperaturen må det drivhus til.

I 2018 dammen pusset opp og det ble satt opp et glasshus over det som på folkemunne kalles Victoriasjøen.

Planten ligger fint og dupper i 28 grader varmt vann og tropisk klima inne i Victoria-huset. Klimakset blir nådd på sensommeren når knoppene endelig står i blomst.

Dette skjer oftest i slutten av august eller i september, men man vet aldri når det skjer.

Bladene er under utvikling hele tiden.

Nye blader med piggete underside holder skadedyr borte fra planten.

Foto: SIRI SKRETTING JANSEN / UIB

Skifter kjønn om natten

Blomsten er tvekjønnet og er hvit første natten før den skifter over til rosa hannkjønn andre natten.

Om morgenen blir blomsterstengelen myk, og blomsten trekkes ned under vannet. Allerede dagen etter har kronbladene råtnet bort.

Pollineringen av planten i naturen skjer med nattaktive hornbiller, men så langt har ikke planten klart å pollinere seg selv og planten er sådd på nytt hvert år i hagen.

Blomsterknopp

Foreløpig ikke i blomst – og etter kort tid: borte

Foto: SIRI SKRETTING JANSEN / UIB

Planten er også konstruert slik at den kan pollinere seg selv, men også planter vil prøve å unngå å innavl. Blomstringsnetter gjør krysspollinering mer sannsynlig, forteller Moen Selstø.

Hvis blomsten var uheldig å ikke bli besøkt av hornbiller første natten, kan den nå spille sitt siste trumfkort andre natten med å pollinere seg selv.

Så langt har vi bare klart å få til å utvikle egne frø en gang, ellers har eg sådd planten på nytt hvert år, men vi lever i håpet, sier Selstø.

Victoria er uforutsigbar, men Hilde har lært seg å se etter tegnene på at noe er i gjære.

Når stengelen i tillegg reiser seg, er det veldig nær blomstring, og det er veldig spennende å følge med på, sier hun.

Publisert 19.08.2024, kl. 14.43 Oppdatert 19.08.2024, kl. 17.25

Read Entire Article