Se direkte: Kjetil Knutsen og Patrick Berg før skjebnekampen

1 month ago 35



Tirsdag spiller Bodø/Glimt det første av to oppgjør mot serbiske Røde Stjerne fra Beograd. Hvis Glimt tar seg videre vil de gulkledde sikre flere hundre millioner i inntekter.

Likevel håper alle eliteserietrenerne NRK har snakket med på Glimt-suksess.

– Hvorfor skal vi sutre og grine over at de får det til? spør KFUMs trener Johannes Moesgaard.

Pressekonferanse før kampen mot Røde Stjerne

Uventet støtte fra Tromsø

Glimt får også, for en gangs skyld, støtte fra sine bitre rivaler i Tromsø.

Den nordnorske rivaliseringen nådde et klimaks tidligere i år da Tromsø mistet både hovedtrener Gaute Helstrup, midtstopper Jostein Gundersen og speider Jo Nymo Matland til Bodø/Glimt.

– Jeg ønsker at alle norske lag gjør det bra i europacup, det er bra for norsk fotball, sier Tromsø-trener Jørgen Vik til NRK.

Fordi det gagner også dere?

Ja.

 Tromsø-Brann (2-4)

TROMSØ-DUO: Sportssjef Lars Petter Kræmer Andressen (til venstre) og Tromsø-trener Jørgen Vik.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Sportssjef Lars Petter Kræmer Andressen vrir seg litt idet han får spørsmålet. Det er tydelig trøblete å svare på om han håper klubbens argeste rival skal skrive norsk fotballhistorie.

– Hvis det gagner oss, så er det det eneste jeg kommer til å se. Det vet jeg at det gjør på en måte økonomisk, og da må jeg på en måte svare ja på det, sier Andressen.

Men det er kun fordi at det gagner oss, understreker Tromsøs sportssjef.

Det samme sier flere av trenerne i eliteserien. Selv om Glimt tjener millioner på europasuksess, fører det til at den norske ligaen oppnår bedre rangering i Europa. Det gir Norge flere plasser i Europacup.

Et tydelig eksempel på det er at Norge neste sesong får to plasser i mesterligakvalifiseringen, mot én i år.

Jeg tror mange supportere ikke har innsett hvor mye eliteserien har løftet seg de siste årene, med Glimt og Molde i spissen, og hvor høyt vi er på rankingen for Europas beste liga, sier Jørgen Vik.

NRK har spurt flere av eliteserietrenerne om de håper glimt tar seg videre. Svaret er enstemmig:

HamKam trener Jakob Michelsen

Carina Johansen / NTB

Jakob Michelsen, HamKam-trener

Jeg holder alltid med de danske og norske lagene i Europa, så det kommer flest mulig koeffisient-poeng og penger inn i både norsk og dansk fotball. Selv om det manifesterer Glimts posisjon som Norges klare nummer en, er det også bra for norsk fotball.

Pressekonferanse ved ansettelse

Bjarte Johannesen / NRK

Alfred Johansson, Rosenborg-trener

Det jeg synes er viktig er at den norske eliteserien ligger såpass høyt på Europas koeffisient-ranking som overhodet mulig. Da får vi bedre tilgang til Europa. Derfor er det viktig at de norske lagene gjør det bra i Europa.

Horneland

Thomas Andersen / NTB

Eirik Horneland, Brann-trener

Jeg håper virkelig Bodø/Glimt knekker koden og kommer seg inn. Både de og Molde har vært europeiske lag over tid. De har vært flinke til å komme seg inn i gruppespill og har skapt gode klubbene både på banen og i kulissene. De bygger økonomi og gjør gode valg hele veien. De er stor inspirasjon for oss, både Bodø/Glimt og Molde.

Robin Asterhed

NTB

Robin Asterhed, Lillestrøm-trener

Ja, det gjør jeg. Det er bra for mulighetene for norske lag å ta seg videre, så klart. Flere rankingpoeng til Norge er bra for alle, synes jeg.

isnes

Terje Haugnes / NRK

Jørgen Isnes, Strømsgodset-trener

Det er bra for norsk fotball. Det er vel alle enige om, så vi får heie på de norske lagene. I tillegg skal vi møte Glimt om ikke så lenge, så det er fint med et tøft kampprogram.

Viking-trener Bjarte Lunde Aarsheim før eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Viking på Intility Arena

NTB

Bjarte Lunde Aarsheim, Viking-trener

Vi må være positive til at norsk fotball tar det steget. Vi ser at lagene som har vært i Europa, de leverer. Det vil på en måte komme oss til gode, vi som kjemper om europacup-plassene. Vi må heie på de norske lagene i Europa.

Sarpsborg 08s trener Christian Michelsen

Christoffer Andersen / NTB

Christian Michelsen, Sarpsborg 08-trener:

Jeg tror og håper de vinner, at vi endelig får et norsk lag i turneringen. Norsk fotball trenger det. Da vil vi bli satt på kartet igjen. Jeg håper virkelig de tar det, så vi sammen kan være stolt over å ha et lag i mesterligaen igjen.

Odd trener Kenneth Dokken

Trond R. Teigen / NTB

Kenneth Dokken, Odd-trener

Det hadde gledet meg, og jeg tror det er viktig for norsk fotball og arven til norsk fotball at vi får norske lag i de gjeveste turneringene. For det første kommer det andre norske lag til gode gjennom koeffisient-poeng. For meg er det en fordel at de tar seg til mesterligaen.

Fredrikstads trener Andreas Hagen

Thomas Andersen / NTB

Andreas Hagen, Fredrikstad-trener

Vi må bare håpe de kommer seg ut. Det gagner oss, også økonomisk. Det viser at de har jobbet veldig bra over lang tid. Det er fantastiske prestasjoner av Kjetil Knutsen og ikke minst Horneland.

Rosenborg-treneren: – Nyter det ikke

Rosenborg er det siste eliteserielaget som spilte mesterliga. Det er nå 17 år siden, og lokker frem flere gode minner fra rivaliserende klubber.

Da Rosenborg var i mesterligaen, det begeistrer, det underholder og gir håp til alle andre i norsk fotball, sier KFUM-trener Johannes Moesgaard.

Rosenborgs trener Alfred Johansson håper Glimt tar seg videre, men innrømmer at det er blandede følelser.

– Det er ikke sånn at jeg nyter når en konkurrent vinner fotballkamper. Men det er viktig at norsk fotball har god tilgang på europaspill. Der har Rosenborg har bidratt enormt sterkt de siste 20–30 åene. Noen andre får dra lasset nå, fram til vi er klare til å hjelpe til igjen, sier Johansson til NRK.

Bodø/Glimt sikrer seg minimum 220 millioner kroner hvis de tar seg til gruppespillet.

Men at budsjett ikke avgjør fotballkamper er KFUM et nåværende eksempel på. Begge kampene mellom KFUM og Bodø/Glimt har endt uavgjort denne sesongen.

Ja, de får mye penger, men vi andre må jobbe bedre. Vi uten penger i det hele tatt klarer å konkurrere med lag på ti-gangen av budsjettet. Jeg lar meg inspirere av det som skjer, sier trener Johannes Moesgaard.

Publisert 19.08.2024, kl. 13.56

Read Entire Article