Sanna (9) ble nektet å ta skliene i Bø Sommarland: – Hadde vondt i magen da vi måtte gå hjem

1 month ago 51



Sanna Paulsen (9) er avhengige av ledsagere. Det gjorde at hun ikke fikk ta skliene i Bø Sommarland. Parkens ledelse forklarer det med sikkerhetskrav.

Sanna kan svømme på egen hånd mellom sine to ledsagere. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Publisert: 21.07.2024 14:35

Kortversjonen

– Jeg tar deg imot, roper ledsager Sara.

Hun ligger i sjøen og ser opp på Sanna.

– Hopp!

Sanna hopper uten å nøle.

Den høye latteren hennes kan høres langt unna.

Sanna elsker å bade. Denne varme sommerdagen møter Aftenposten henne og ledsagerne ledsagerne Ledsagere er betalte assistenter som bistår en person med funksjonsnedsettelse. Ledsagere får et ledsagerbevis. Dette gir gratis adgang til kultur- og fritidsarrangementer og transportmidler som personen med funksjonsnedsettelse ikke ville kunne deltatt på/benyttet uten assistanse fra ledsager(e).på Ingierstrand i Oslo.

Hun har cerebral paresecerebral pareseCerebral parese er en skade i hjernen som oppstår i perioden fra tidlig fosterliv til to års alder. Skaden i hjernen påvirker signalene hjernen sender ut til musklene, men også de signalene som "sensorer" rundt i kroppen sender den andre veien, til hjernen. Forstyrrelsene kan arte seg som ufrivillig økt eller redusert spenning i muskulaturen. Styring av muskler kan være upresis, finmotorikk kan påvirkes og taleevnen kan svekkes. Kilde: NHI. og bruker rullestol.

Dette har likevel ikke stoppet henne fra å ville gjøre det samme som andre niåringer vil.

I vannet kan hun bli vektløs, noe som gjør at hun kan føle seg fri uten like stort behov for hjelp.

En sommerdag bestemte ledsagerne hennes Kine og Sara seg for å ta med Sanna til Bø Sommarland,Bø Sommarland,Fornøyelsespark og Norges største utendørs badeanlegg. Ligger i Bø i Telemark. slik at hun kunne få lekt i vannparken.

Det skulle bli en nedtur.

Sannas foreldre har godkjent at ledsagerne forteller historien om hva som skjedde.

Sanna og storesøster Oda er gode venner. Lørdag badet de på Ingierstrand. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Kun én om gangen

En regel i Bø i sommerland er at det kun kan være én person i en vannsklie om gangen.

Parken har driftstillatelse fra Statens jernbanetilsyn. Statens jernbanetilsyn. Statens jernbanetilsyn er tilsynsmyndighet for tog, trikk, T-bane, taubaner og fornøyelsesinnretninger i Norge. Dette inkluderer vannsklier og tivoliattraksjoner. En forutsetning er at det ikke er tillatt å skli to personer samtidig i deres sklier, ifølge parkens ledelse.

Sanna klarer ikke å sitte oppreist alene. Hun må derfor ha med seg en ledsager i sklien.

Bø Sommarland er Norges største vannpark. Foto: Keilen, Berit / NTB

Da ledsagerne prøvde å forklare de ansatte at Sanna trengte hjelp, men at dette alltid gikk fint, fikk de bare blankt nei, forteller de. Sanna fikk ikke lov til å ta noen av skliene i vannparken.

Heller ikke i de minste og korteste skliene på barneområdet fikk Sanna lov til å skli med en ledsager, sier de.

Etter å ha forklart en skuffet Sanna at det ikke ble noen sklier i dag, bestemte de seg for å gjøre det beste ut av det og gå til motstrømsbassenget. For Sanna kan både gå, svømme og klatre - så lenge hun får litt hjelp.

Men også her møtte de også motstand.

Ifølge ledsagerne konkluderte de ansatte med at Sanna var særlig drukningsutsatt. De mente risikoen var for høy.

Dette til tross for baderinger, redningsvest og to voksne til å passe på.

Sanna og ledsageren hennes Sara bader mye sammen. Sanna elsker å bade. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

– Hadde vondt i magen

Sanna lurte på hvorfor de måtte gå ut av køen når de andre barna kunne få bade. Men ledsagerne kunne ikke gi henne et godt svar.

– Vi hadde begge vondt i magen da vi måtte gå hjem, sier Sara.

Turen gikk hjem igjen, 2,5 timer samme vei som de nettopp hadde kjørt.

– Jeg vil ikke at de skal være strenge, sa Sanna da de dro.

Sanna elsker å hoppe i vannet. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Direktør peker på regelverket

– Sannas opplevelse har virkelig preget oss, sier René Langeveld Sas. Han er administrerende direktør i Bø Sommarland.

Regelen om å kun være én person i skliene er en sikkerhetsprosedyre. Direktøren sier at de ikke kan se bort fra denne.

Det gjelder gjester både uten og med funksjonshindringer. Å la Sanna skli alene ville heller ikke vært forsvarlig, sier han.

– Å la en gjest som ikke kan sitte oppreist kjøre en skli alene, kunne forårsaket en farlig situasjon. Vårt viktigste fokus er gjestenes sikkerhet, og vi kompromisser ikke på dette, sier han.

Langved Sas sier at han er orientert om hendelsen ved motstrømsbassenget, og at dette er noe han skal undersøke internt.

De ulike skliene har også ulike krav til høyde og minstealder av sikkerhetsårsaker. René Langeveld Sas forteller at deres 110 badevakter opplever å bli skjelt ut av voksne gjester som mener at deres barn bør få brukte attraksjoner de ikke innfrir kravene til.

– Har brukt seks millioner på tilrettelegging

Bø Sommarland skriver på egne nettsider at de har fokus på tilrettelegging. Badeparken innførte også Solsikkeordningen i Norge.

Dette er en måte å vise at du har en usynlig funksjonsnedsettelse på en diskré måte.

– Bare de to siste årene har vi investert 6 millioner kroner i å tilrettelegge parken for å gi personer med funksjonshindringer mulighet for gode opplevelser i parken vår. At mine ansatte forholdt seg til et regelverk som dessverre hindret Sanna i å få de opplevelsene hun hadde gledet seg til, betyr ikke at vi ikke har tilrettelagt, sier Langeveld Sas.

– Jeg skjønner at ledsagerne kun vil det beste for Sanna, men jeg håper de samtidig respekterer at vi ikke kan fravike regelverket og utsette gjester for en potensiell farlig situasjon.

Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Norges Handikapforbund: Krevende

Tove Linnea Brandvik er Forbundsleder i Norges Handikapforbund. Hun mener Sannas historie illustrerer en vanskelig problemstilling.

– Hvis de har et myndighetskrav som sier at det ikke er lov, så kan de ikke gjøre det uten å risikere å måtte stenge parken, sier hun.

I 2005 ble en rullestolbruker skadet etter at han falt ut av en attraksjon i Tusenfryd. Det førte til at parken innførte strengere krav for personer med funksjonsnedsettelser i de røffeste attraksjonene.

Brandvik sier samtidig at noen aktører blir for sikkerhetsopphengt overfor personer med funksjonsnedsettelser, og derfor blir for strenge.

– I stedet for at man tar en vurdering i den enkelte situasjonen, får man beskjed om at hvis du er i rullestol så kan du ikke, sier hun.

– Jeg håper at parkene går gjennom og prøver å legge til rette sånn at flest mulig kan bruke alle aktiviteter, sier Brandvik.

Tove Linnea Brandvik

Forbundsleder i Norges Handikapforbund

Vil gå gjennom krav på nettsiden

Bø Sommarland vil nå gå gjennom innholdet på egen nettside. De vil vurdere om de kan tydeliggjøre sikkerhetskravene.

– Jeg har den største forståelse for at Sanna hadde gledet seg til en drømmedag hos oss, og at skuffelsen hennes var ekstra stor da dette inntraff, sier Langeveld Sas.

I etterkant av hendelsen har han hatt en lang telefonsamtale med Sannas far, forteller han.

Familien har fått tilbud om at Sanna kan få «en drømmedag» i Bø Sommarland, men at det må skje på de attraksjonene som hun kan bruke innenfor gjeldende regelverk.

Read Entire Article