Sandra Borch har klaget NRK inn for PFU. Her er det mer å ta fatt i.

3 weeks ago 20



NRK-sjef Vibeke Fürst Haugen har sagt at hun stiller seg bak de etiske vurderingene som er gjort i Borch-saken. Foto: Rodrigo Freitas, NTB

Habilitet er et krav du må oppfylle når du vil jobbe som journalist. Gjelder ikke dette i NRK Sápmi?

Publisert: 12.11.2024 19:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Er Sandra Borch en falsk same? Fyller hun kriteriene for å stå i Sametingets valgmanntall? NRK stilte spørsmålene i forrige uke, men journalistene som formulerte dem, klarte ikke å gi leseren et skikkelig svar.

I et mediehus med solid etisk standard ville ikke en slik sak blitt publisert. Pressen skal dokumentere, ikke spre mistanke og spekulasjoner. Særlig alvorlig er det hvis spekulasjonene knyttes til navngitte enkeltmennesker.

Sliter med etikken

Men NRK har om og om igjen vist at de sliter med etikken, og i statskanalens samiske redaksjon, NRK Sápmi, ser det ut til at de også har problemer med begrepet habilitet.

I pressens etiske regelverk står det at journalistene skal verne om sin integritet. De skal unngå dobbeltroller og bindinger. Hvis det er bakenforliggende forhold som kan være relevante for publikums oppfatning av det journalistiske innholdet, skal man være åpen om dette.

I Borch-saken er det en rekke slike forhold, men publikum får ingen informasjon.

Marie Elise Nystad er en av journalistene som har laget den omfattende artikkelen. Hun er samboer med Thomas Myrnes Nygård, som er sekretariatsleder for det største «regjeringspartiet» på Sametinget: Norske Samers Riksforbund (NSR). Hun er også mor til sametingsråd Maren Benedicte Nystad Storslett fra samme parti.

Mindre alvorlig, men greit å nevne likevel: Johan Ante Utsi har også navnet sitt på Borch-saken. Tidlig på 2000-tallet satt han i NSRs ungdomsutvalg.

Hvorfor burde NRK ha opplyst om disse bindingene?

Eksplosiv vekst

Jo, fordi kravet om å granske valgmanntallet kommer fra NSR og noen av deres støttespillere. Målet var å luke ut såkalte «falske samer». De som ikke kunne dokumentere sin samiskspråklige tilknytning, skulle nektes rett til å avgi stemme.
NSR er kjent som reindriftens viktigste forkjemper og har i mange år hatt en ubestridt lederposisjon på Sametinget.

Nå er NSRs posisjon truet. Partiet Nordkalottfolket har hatt en eksplosiv vekst, og hvis den fortsetter, er det ikke usannsynlig at de kan vinne flest stemmer ved neste valg. Nordkalottfolket er opptatt av sjøsamenes vilkår og mener reindriftssamene altfor lenge har hatt for mye makt.

Nordkalottfolket var sterkt kritisk til granskningskravet fra NSR. Ikke så rart, for sjøsamene ble i særlig grad rammet av fornorskningspolitikken. Mange gjorde hva de kunne for å skjule sin samiskhet. De skiftet etternavn, lot som om de ikke snakket samisk, fortalte ikke barna sine at de var samer og førte dermed heller ikke språkferdighetene videre.

I kirkebøker og folketellinger er den samiske hemmeligheten deres godt skjult. Den som vil lære mer om dette, bør lese kronikken som forsker Helge Chr. Pedersen har skrevet i avisen Nordlys.

Trenger ikke å være paranoid

En granskning vil altså særlig ramme de velgerne som har problemer med å dokumentere samiskspråklig bakgrunn. Reindriftssamene har i mindre grad dette problemet. Reinnæringen er kanskje den aller viktigste bæreren av nettopp samisk språk.

Man trenger ikke å være paranoid for å spørre om granskningskravet fra NSR handler om å gjøre Nordkalottfolket svakere. I Nord-Norge er dette i alle fall en helt vanlig snakkis blant samfunnsengasjerte folk. Og når folk er ferdige med å snakke om NSR og Nordkalottfolket, snakker de gjerne om den nære relasjonen mellom NSR og NRK Sápmi. Det gjør de i hvert fall nå.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen har sagt at hun stiller seg bak de etiske vurderingene som er gjort i Borch-saken. Da må vi anta at hun har satt seg grundig inn i alle utfordringene denne saken byr på, også journalistenes bindinger og manglende åpenhet. Det må i så fall bety at det gjelder en annen standard i NRK Sápmi enn på Marienlyst.

Hvis Pressens Faglige Utvalg (PFU) får litt tid til overs når de skal behandle klagesaken fra Sandra Borch, kan de jo også vurdere følgende spørsmål: Fyller NRK Sápmi de presseetiske kriteriene for å stå som gransker?

Medierevisjonen er en spalte for mediekritikk.

Anki Gerhardsen er samfunnsdebattant og redaktør for Lytring, en debattarena ved Nord Universitet.

Read Entire Article