Sammenligner Erdogan med Saddam Hussein

1 month ago 23



Israels utenriksminister:

Tyrkia og Iran advarer begge Israel mot å eskalere konflikten. Israels utenriksminister svarer søndag med å sammenligne Tyrkias president med Saddam Hussein: - Husk hvordan det endte, sier han.

 Petros Karadjias / AP / NTB
UTSPILL: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan advarer om at Tyrkia kan gå inn i Israel for å hjelpe palestinerne. Det fikk Israels utenriksminister til å reagere kraftig. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB

Publisert 29.07.2024 05:32 Sist oppdatert 1 minutter siden

Mens vestlige diplomater forsøker å forhindre at konflikten mellom Israel og Hizbollah eskalerer etter at tolv sivile ble drept i et rakettangrep lørdag, er tonen alt annet enn diplomatisk mellom Israel og nabolandene. 

Natt til mandag meldes det om at Israel har gjennomført flere nye luftangrep sør i Libanon og droneangrep øst i Libanon.

Tyrkia har gjort det helt klart at de er mot Israels angrep på Gaza-stripen de siste ni månedene. De har kritisert Netanyahu-regjeringen, samtidig som de ikke har tatt steg som kan skade forholdet mellom landene. I mai var det slutt på tålmodigheten, og Tyrkia avsluttet all handel med Israel

Søndagens uttalelser fra Erdogan er mer enn en krass fordømmelse: Han snakker om hva Tyrkia kan gjøre. 

 SEBASTIAN SCHEINER / AFP / NTB
LIKUD-MINISTER: Svarer Erdogan med å advare ham mot å ende opp som hengt diktator. Foto: SEBASTIAN SCHEINER / AFP / NTB

Sammenligner med Saddam Hussein

– Tyrkia kan komme til å gå inn i Israel for å hjelpe palestinerne, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan søndag.

Israels utenriksminister Israel Katz svarer på Twitter med å advare Erdogan: 

– Erdogan følger fotsporene til Saddam Hussein og truer med å angripe Israel. Bare la ham huske hva som skjedde der og hvordan det endte, skriver Katz på Twitter søndag kveld. 

Han har lagt ved en bildemontasje med Tyrkias president til venstre og diktatoren Saddam Hussein til høyre. Han ble tatt til fange av amerikanske styrker og henrettet ved henging i Irak i 2006.

Saddam Hussein og Baath-partiet ble styrtet av en amerikanskledet koalisjon som gikk til angrep på regimet i 2003. 

Katz var også kraftig i sine uttalelser da han kommenterte rakettangrepet som tok livet av tolv sivile på en fotballbane på Golanhøydene lørdag. 

– Dagens angrep krysset alle røde linjer, og svaret vil være deretter. Nå nærmer vi oss en fullskala krig mot Hizbollah og Libanon, sa han til nettstedet Axios.

 Hassan Ammar / AFP / NTB
HIZBOLLAH: Katz taler også til en israelsk befolkning som er traumatisert etter Hamas-angrepet. Siden 7. oktober har israelere evakuert hjemmene sine nær Libanon. På bildet gjennomfører Hibollah en øvelse sør i Libanon i 2023 - det var herfra Israel trodde det skulle komme et angrep. Foto: Hassan Ammar / AFP / NTB

Iran advarer om konsekvenser

Også Iran advarer Israel om at deres militære «eventyr» inn i Libanon kan få «uforutsette konsekvenser», skriver Times of Israel

– Enhver uvitende handling fra det sionistiske regimet kan føre til økt ustabilitet, usikkerhet og krig i regionen, sa en talsmann for den iranske utenriksministeren Nasser Kanaani søndag. 

Han la til at Israel har ansvaret for utviklingen. 

Iran ga ikke noen konkrete eksempler på konsekvensene, men de har allerede vist at de er villige til å svare på Israelske angrep. Da Israel angrep en iransk konsulatbygning i Syrias hovedstad Damaskus og tok livet av 13 personer den 1. april i år, svarte Iran med å sende hundrevis av raketter mot Israel. 

 Jacquelyn Martin / AP / NTB
BLINKEN: USAs utenriksminister har hatt et jaget uttrykk mens han har forfulgt en stagnert våpenhvile. Nå er én viktig ting forandret. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Verden holdt pusten i flere dager, men konflikten eskalerte ikke videre etter rakettangrepet, som i all hovedsak ble skutt ned av det israelske luftforsvaret. 

Nå øker spenningen igjen. Hizbollah har støtte fra Iran, men hittil har de ikke gjengjeldt Israels angrep på militsen – det var først da det Iranske konsulatet ble bombet at de svarte med rakettangrep mot Israel. Heller ikke nå er det klart hvordan Iran vil reagere dersom konflikten eskalerer mellom Hizbollah og Israel. 

Tyrkias president Erdogan, derimot, sa i klartekst hvilke grep han har i tankene: 

– Vi er nødt til å være svært sterke slik at Israel ikke kan gjøre disse latterlige tingene mot Palestina. Akkurat slik vi gikk inn i Nagorno-Karabakh og Libya, kan vi komme til å gjøre noe lignende mot dem, sa Erdogan til partifeller i hans hjemby Rize.

 BASHAR TALEB / AFP / NTB
GAZA: Nøkkelen til å roe ned situasjonen med Hizbollah ligger i å få på plass våpenhvilen i Gaza, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken. Men natt til mandag kommer nye bilder av døde palestinere mens det meldes om at israelske tanks rykker inn i Khan Yunis. (Bildet er fra Khan Yunis 24. juli). Foto: BASHAR TALEB / AFP / NTB

– Det er ingen grunn til hvorfor vi ikke kan gjøre det. Vi må være sterke slik at vi kan ta disse skrittene, sa Erdogan videre.

Han viser tilsynelatende til da Tyrkia sendte militært personell til Libya i 2020 for å støtte den FN-støttede regjeringen GNA. 

Blinken: Våpenhvile i Gaza kan roe situasjonen

Antony Blinken uttalte søndag at en fredsavtale i Gaza kan være den beste måten å roe ned situasjonen med Hizbollah.

Hizbollah har flere ganger uttalt at de vil stanse angrepene dersom Israel avslutter sitt angrep på Gaza. 

Denne uken gjenopptas forhandlinger om en våpenhvile og en utveksling av gisler og fanger mellom Israel og Hamas.

Forhandlingene har virket stagnert lenge, til tross for gjentatte utspill fra USAs president Joe Biden om at de er nesten i mål med avtalen. 

Denne uken er det imidlertid noen nye omstendigheter: 

Netanyahu har noe mer handlingsrom enn tidligere, siden den israelske nasjonalforsamlingen Knesset tar pause fram til slutten av oktober. Det innebærer at det i vil være svært vanskelig å fremme mistillitsforslag mot ham hvis han inngår en avtale samarbeidspartnerne hans til høyre ikke ønsker. Netanyahus økte handlingsrom omtales blant annet i en fersk analyse i den israelske avisa Haaretz

Det gjenstår å se om Netanyahu vil bruke handlingsrommet til å få på plass en våpenhvile. 

Nå er hele regionens blikk rettet mot Israel, og det er ikke utenriksministerens tweet som kommer til å avgjøre hva som skjer videre. 

Read Entire Article