Salget av solceller stuper: – Det lønner seg dårlig

6 days ago 11



For to år siden sto boligeiere i kø for å få montert solceller på taket. Siden det har prisene falt kraftig. Men det samme har salget. Hva skjer?

Til tross for at prisene stuper, er det kraftig nedgang i salg av solceller i Norge. Dette bildet er tatt i forbindelse med en reportasje om solceller i 2022. Foto: Øyvind Tveter
  • Stine Barstad

Publisert: 12.09.2024 17:50

Kortversjonen

Høsten 2022 måtte boligeiere vente tre til seks måneder for å få installert solceller på taket. Strømprisene gikk i taket, og «alle» ville produsere sin egen strøm.

Siden da er prisen på solceller og installasjon av anlegg nesten halvert.

Hittil i år er det kun installert halvparten så mye solceller som på samme tid i fjor, viser ferske tall fra NVE. For privatboliger er nedgangen enda større.

Nå må solkraftselskapene kutte i bemanningen. Solcellespesialisten har permittert 45 ansatte. Tirsdag varslet Otovo at de må kutte 170 årsverk.

For selv om anleggene er blitt billigere, har det meste gått i feil retning for huseiere som drømmer om å lage sin egen strøm:

Høyere rente, mindre støtte

  • Rentene har steget kraftig, og gjør at investeringen blir langt dyrere.
  • Prisene på strøm har falt, som krymper gevinsten på å lage sin egen strøm.
  • Strømstøtten er en forsikring mot høye strømpriser, og gjør egen solkraftproduksjon mindre lønnsomt.
  • Enova kuttet i fjor støtten til solceller på private hjem, fra i gjennomsnitt 27.500 til 20.000 kroner.

– For boligeiere generelt lønner det seg dårlig med strøm på taket, sier partner Svend Boye i konsulentselskapet Thema.

Han mener at hovedforklaringen på at regnestykket har endret seg, er at rentene har steget. Et solcelleanlegg til 200.000 som med 2 prosent rente kostet 4000 kroner i året, koster plutselig 12.000 med en rente på 6 prosent.

Samtidig har strømprisene falt og ventes ikke komme tilbake til de høye nivåene fra energikrisen.

– Prisfall teller mer

Men Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo mener renteforklaringen ikke holder.

– Det slår mye kraftigere ut i regnestykket at solceller og batterier har falt kraftig i pris, sier han.

Aftenposten sjekket pris på solceller på et rekkehus i Bærum høsten 2022 på Otovos solcellekalkulator.

Da ble prisen for anlegget beregnet til 212.000 kroner etter Enova-støtte var trukket fra. Nå blir prisen beregnet til 98.000 kroner etter støtte.

Men selv med dette prisfallet har rentekostnadene for anlegget steget fra drøyt 4000 kroner til i underkant av 6000 i året.

Mener strømstøtten ødelegger

Solcelleselskapet opererer over hele Europa. Også i andre land går salget litt mindre strålende. Men ifølge Thorsheim er nedgangen i Norge helt unik. Han mener én forklaring peker seg ut: strømstøtten. Den ble innført under strømkrisen som begynte i 2021.

– Folk opplever nok at det er krevende å prioritere investeringer i billigere strøm når ikke strømregningen føles som et akutt problem, og rentene på boliglånet biter mer, sier han.

Han får støtte fra forskningsleder Josefine Selj ved Institutt for energiteknikk (IFE). Hun mener strømstøtten har en viktig psykologisk betydning, selv om den spiller en mindre rolle rent økonomisk med lavere strømpriser.

– Mange skaffet solceller som en forsikring mot høye strømpriser, for å ha kontroll på utgiftene fremover, sier hun.

Regjeringen vil ikke endre

Hun sier kuttet i Enova-støtten også er en viktig faktor. Derfor mener hun regjeringen må sette opp Enova-støtten til gammelt nivå, og endre strømstøtten.

Regjeringen har nylig har satt seg mål om å bygge ut 8 TWh solkraft de neste seks årene. Den raskeste måten å få til det på, er å legge solceller på tak, påpeker Selj. Ifølge en rapport fra IFE er potensialet aller størst på private bolighus, garasjer og landbrukseiendommer.

– Mange skaffet solceller som en forsikring mot høye strømpriser, for å ha kontroll på utgiftene fremover, sier Josefine Selj ved Institutt for energiteknikk (IFE). Foto: Hans O. Torgersen

Statssekretær Elisabeth Sæther i Energidepartementet sier at solcelleanlegg på både boliger og næringsbygg blir viktig for å nå målet for solenergi.

Men regjeringen vil ikke be Enova om å øke støtten til solceller på boligtak.

Hun vil heller ikke røre strømstøtten:

– Vi mener det er riktig og viktig å ha en god norsk strømstøtte. Dette gjør vi fordi det gir mer trygghet for folk. Regjeringen vil derfor videreføre ordningen i 2025 og legger ikke opp til noen endringer i innretningen nå, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

Read Entire Article