Romania holder søndag presidentvalg etter at fjorårets forsøk utløste den verste politiske krisen på flere tiår i landet, som er med i både Nato og EU.
1 av 6Foto: Vadim Ghirda / AP / NTB
Publisert: 04.05.2025 08:38
Landets politiske landskap ble rystet i fjor, da landets valgmyndighet annullerte valget der ytre høyre-kandidaten Calin Georgescu uventet vant første runde.
Årsaken var sterk mistanke om russisk innblanding i valgkampen, blant annet på videoappen Tiktok. Prorussiske Georgescu var lite kjent før innspurten av valgkampen. Russland avviser anklagen.
Georgescu er nektet å delta og i praksis erstattet av George Simion, som nå ligger best an på målingene. Han kommer fra det nasjonalistiske partiet AUR og omtaler fjorårets valg som stjålet.
– Denne gangen skal vi stjele den andre runden fra dem, sier han til AFP. Simion er en svoren tilhenger av USAs president Donald Trump og går ofte med «Make America Great Again»-caps.
Avgjørelsen om å annullere valget og utestenge Georgescu ble møtt med kritikk fra USAs visepresident J.D. Vance, Elon Musk og Russland.
Ny valgomgang ventes
Elleve kandidater stiller i valget, som ventes å gå videre til en ny valgrunde 18. mai. Valglokalene åpnet klokka 7 søndag og stenger 21, som tilsvarer 20 norsk tid.
Rumenere som bor i utlandet, har kunnet stemme siden fredag.
Presidenten har betydelig innflytelse over Romanias sikkerhets- og utenrikspolitikk og blir valgt inn i perioder på fem år.
Fire hovedkandidater
Tre andre kandidater ligger an til å kjempe om en plass i andre valgrunde.
Crin Antonescu er støttet av landets proeuropeiske koalisjonsregjering og har drevet valgkamp på løfter om stabilitet.
Bucuresti-ordfører Nicusor Dan har lovet å kjempe mot det han omtaler som en korrupt og arrogant elite. Han er for proeuropeisk og tidligere aktivist som kjempet mot korrupsjon, og sier Romania trenger en president med «viljen og evnen til å reformere systemet».
På fjerdeplass på ligger Victor Ponta, som var statsminister mellom 2012 og 2015. Han har drevet en Trump-aktig «Romania først»-valgkamp og skryter av å ha tette bånd til Trump-administrasjonen.
– Valget har blitt svært jevnt. Alle fire kan bli president, sier leder Remus Stefureac i meningsmålingsinstituttet INSCOP Research.
Stor mistillit
Høy inflasjon, høye levekostnader, stort budsjettunderskudd og en svak økonomi har bidratt til skepsis mot myndighetene i Romania.
Mistillit er utbredt, særlig blant dem som stemte på Georgescu, noe Simion forsøker å gjøre gevinst på.
For å unngå en gjentakelse av fjorårets krise, har myndighetene innført flere forebyggende tiltak og også samarbeidet med Tiktok for å tilrettelegge for frie og rettferdige valg.