Rulling i hovedstaden: Oslo er blitt landets verste nabo

1 month ago 29



Foto: Ole Erik Løvold

Russebusser er som piratskip med konsertanlegg til kanoner, men Oslo kommune lar dem holde på.

Publisert: 15.05.2024 20:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Russebusser kommer på besøk fra hele landet for å rulle i hovedstaden. Etter at russen er blitt kastet ut av byen, lager de etterfest i lovløst land. Jeg bor i nabokommunen Nesodden, minst 5 kilometer i luftlinje unna Hvervenbukta og Ingierstrand. Bassen får alt til å vibrere, og vi hører sangtekstene tydelig.

Noen av anleggene på disse bussene går angivelig opp mot 145 desibel, hvilket i så fall er på nivå med et jetfly som tar av.

Bruker doble hørselvern

Ironien er at russen selv vet at lydnivået er farlig høyt. Noen bruker doble hørselvern for å unngå hørselsskade. Russekulturen er blitt sterkt konkurransepreget, og de kommende kullene vil forsøke å overgå de foregående, særlig når det gjelder størrelsen på musikkanleggene. Russebussene har fått rulle rundt som pirater, med konsertanlegg som kanoner. Dette må og kan stanses umiddelbart.

Russestøy fra Hvervenbukta har pågått i over ti år og er det perfekte eksempel for en nasjonal debatt. Vi vet at det skjer, og at det eskalerer. Derfor er det tragikomisk å se den årlige runddansen mellom myndigheter og pirater gjenta seg.

Nesodden «har dialog». Oslo «setter i gang tiltak». Politiet «har stor forståelse» og «jobber forebyggende». Når flere kan ta ansvar, blir det dessverre ofte slik at ingen gjør det. Det er ikke rart det blir en pekelek når området ligger i grenseområdet mellom to kommuner og to politidistrikt.

I nabolaget mitt er det flere av oss som ikke har sovet en hel natt siden 17. april. Tidligere denne uken dro et par naboer og jeg for å undersøke forholdene i området.

Sperringene som Bymiljøetaten i Oslo har satt opp, er så stusslige at det ville ha vært mer effektivt å bruke fiskesnøre

Sperringene som Bymiljøetaten i Oslo har satt opp, er så stusslige at det ville ha vært mer effektivt å bruke fiskesnøre.

Håndheves som ordensforstyrrelse

Hvorfor gjør den ikke mer? Jo, fordi det er viktig at disse parkeringsplassene ikke blir permanent stengt. Da blir det for vanskelig å finne en løsning som ikke krever ressurser, skriver Bymiljøetaten i et brev til Nesodden kommune. De peker på politiet.

I dag håndhever politiet denne galskapen som en ordensforstyrrelse. I år har den prøvd et nytt system. Gult kort: Advarsel. Rødt kort: Kanskje avskilter vi bussen.

Den åpenbare svakheten er at det må deles ut altfor mange sjanser totalt før det har noen virkning. For to år siden rullet 200 av dem på veiene våre, ifølge VG. Da er det ikke rart at få merket noe til innføringen av dette systemet.

Politiet skulle ønske de hadde noe mer effektivt å ty til

Politiet skulle ønske de hadde noe mer effektivt å ty til. De peker derfor på politikerne og etterlyser tydeligere signaler på hvordan loven skal tolkes. Politikerne skynder seg å peke videre på etatene som drifter områdene.

Noen av områdene ligger kanskje i en annen kommune. Røde dager på rad og rekke har bidratt til stillstand. Når journalistene har ringt de ansvarlige, har de gått for helgen.

På vegne av nabolaget mitt vil jeg komme med den største pekefingeren: Helligdagsfreden er brutt for oss, og da bør den være det for dere også. Marit Vea (V), byråd for miljø og samferdsel, dere får rødt kort.

Dere må sette inn vektere på natten og gi politiet nye retningslinjer for hvordan støyforskriften i Oslo umiddelbart kan håndtere problemet.

Natten eies av ingen

Forskning viser at søvnmangel er helseskadelig. Dette rammer folk i alle samfunnslag, aldre og yrker. Dessverre mangler vi tall på sykefravær, tapte arbeidstimer, ulykker og ressursbruk knyttet til søvnmangel. Problemet er ikke begrenset til Nesodden. Russebussene kan være ansvarlige for et landsdekkende folkehelseproblem.

Fremveksten av russebusser med konsertanlegg har avdekket svakheter på alle nivåer i samfunnet. For å finne en fremtidsrettet løsning må regjeringen også vurdere begrensninger for konsertanlegg og russens mulighet til å kjøre rundt med dem uten løyve, slik at de ikke forstyrrer ro og orden.

Natten eies av ingen og må fordeles på alle. Jeg gleder meg til russens feiring bare vekker et smil om munnen før jeg lulles i søvn igjen. Forhåpentlig allerede i morgen, Vea.

Read Entire Article