Røyk siger inn fra Russland: – Følger nøye med

1 month ago 27



Stor skogbrannfare:

Det er stor skogbrannfare nord i landet.

 NASA Firms
BRANNER: De røde prikkene viser hvor skog- og lyngbranner har oppstått. Foto: NASA Firms

Publisert 12.08.2024 17:01

En sommer med mye sol og lite regn har ført til oransje farevarsel for skogbrann for hele Troms og Finnmark, samt de nordligste delene av Nordland. 

Farevarselet har vært gjeldende siden 7. august, og skogbrannfaren vil forbli stor de neste dagene, ifølge vakthavende meteorolog Per Egil Haga i Meteorologisk institutt.

– Det har vært noen lokale regnskurer her og der, men etter så lang tid med tørke må det litt mer omfattende nedbørsystemer til for at faren skal dempes betydelig, sier Haga til TV 2.

– I alle områder som ikke får skurer, vil det være stor fare til det kommer nedbør av betydning. Det må komme 20-30 millimeter for at det skal trekke godt ned i grunnen. 

Vi minner om at det fremdeles er svært tørt i Finnmark, Troms, Vesterålen og Lofoten. Vi har ute oransje farevarsler om skog- og lyngbrann ⚠️ Ikke bruk ild, og følg instruksjoner fra dine lokale myndigheter 🔥

Varslene gjelder inntil det kommer rikelig med regn 🌧️ pic.twitter.com/Fu9QYt0SjM

— Meteorologene (@Meteorologene) August 12, 2024

– Ekstremt tørt

Nødetatene følger situasjonen tett. 

– Det har vært ekstremt tørt i Finnmark og Øst-Finnmark gjennom hele sommeren. Vi hadde en brann forrige uke som vi brukte store ressurser på å slukke, sier stabssjef Tarjei Sirma-Tellefsen i Finnmark politidistrikt til TV 2.

Også på den russiske siden av grensen til Finnmark har det oppstått flere skog- og lyngbranner den siste tiden. 

– Politi og brann følger nøye med på brannsituasjonen på russisk side. Det er snakk om flere skog- og lyngbranner, men det skal ikke per nå være fare for at brannene skal spre seg til norsk side, opplyser politiet.

Ifølge Sirma-Tellefsen har det imidlertid blåst røyk over Finnmark

– Nå er det flere branner på russisk side, og vi har hatt østlig retning på vinden som gjorde at det blåste røyk over store deler av Sør-Varanger, sier Sirma-Tellefsen.

Det er ikke bare innenfor våre landgrenser i nord det er tørt i skog og lyng 🏜️

Også i Murmansk-regionen har det regnet så lite i sommer at vegetasjonen lett tar fyr🔥 Røyken fra brannene fraktes med vinden som nå blåser rett inn mot Finnmark - som dagens satellittbilde viser 🌬️ pic.twitter.com/axqwicApNU

— Meteorologene (@Meteorologene) August 12, 2024

Ba om vurdering

Flere av brannene er i nærheten av områder med atomavfall, ifølge stabssjefen. Politiet har derfor bedt Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) vurdere risikoen for at radioaktivt utslipp kan bli spredt med vinden fra områdene med skogbrann.

– Det er ingen fare for forhøyet risiko for utslipp av radioaktivitet som følge av brannene som pågår nå, sier vakthavende ved DSA, Monica Dobbertin, til TV 2.

Alle områder på Kolahalvøya i Russland som har radioaktivt materiale, er godt skjermet og er ikke truet av brannene som pågår, ifølge Dobbertin. De følger uansett med på sine målestasjoner.

– Ring umiddelbart

Selv om det ikke er fare for at vinden tar med seg radioaktivt utslipp, ber politiet folk være obs om de kjenner røyklukt. 

– Man bør ikke umiddelbart slå seg til ro med at det stammer fra brannene på russisk side, opplyser Sirma-Tellefsen.

– Ring brann 110 umiddelbart dersom man ser røyk eller ild. Skogbrannindeksen i Sør-Varanger er på rødt farenivå og det er viktig at alle respekterer forbudet mot bruk av åpen ild. Også i resten av Øst-Finnmark er det stor skogbrannfare.

Haga i Meteorologisk institutt sier at det fra fredag, noen steder kanskje torsdag, kan komme nedbør som monner. Først i Troms og vest i Finnmark, senere også lenger øst i Finnmark.

– Da er det grunn til å anta at skogbrannfaren vil avta. 

Read Entire Article