Oppdretter Roger Hofseth står på merdekanten på Hofseth Aqua sitt anlegg på Vindsneset i Fjord kommune og ser på enorme mengder slakteferdig laks.
– Her svømmer det 47.000 laks med en snittvekt på 6,5 kilo. Her på dette anlegget har vi heldigvis mindre lus enn andre steder, forteller Hofseth.
Dødelig lus
Men han hilser velkommen alle tiltak som kan være med på å redusere lakselus. Hofseth legger ikke skjul på at lakselusa er oppdrettsnæringens største utfordring.
– Vi bruker mye tid, penger og store ressurser på kampen mot lakselusa. Det er det viktigste vi gjør, sier Hofseth.
Lakselus lever som parasitter på fisken og fører til dødelighet og svekket fiskehelse. I fjor døde 100 millioner laks på grunn av sykdom, skader og infeksjoner, blant annet som følge av lakselus. Samtidig utgjør den en alvorlig trussel mot villaksen.
Nå kan krill være med å bidra til å redusere lakselus på oppdrettsfisk.
– Studien vi har gjennomført viser at hvis vi tilsetter 8 prosent krillmel i fôret til laksen, gir det et klart lavere nivå av lakselus på fisken, forteller fiskehelsebiolog Maja Bævre-Jensen i Aker Qrill Company til TV 2.
Studien, som Aker har gjennomført sammen med Universitetet i Bergen og Industrilabratoriet, er nå publisert i vitenskapelige magasiner.
– Resultatene fra studien viser klare positive effekter på skinnhelse til fisken. Det fører til at antall lakselus reduseres med 23 prosent. Det vil bety svært mye for oppdretterne, som kan spare inn store summer på medisinering og avlusing. Næringa har vist stor interesse for våre funn, forklarer Bævre-Jensen.
Ingen av fiskene fikk medisinering under studien.
Saken oppsummert
Studien viser at 8 prosent krillmel i laksefôr reduserer lakselus med 23 prosent, noe som kan spare oppdrettere for store summer i medisinering og avlusing.
Krillen, hovedsakelig fisket i Sørishavet av Aker Qrill Company, anses som en bærekraftig ressurs med en svært lav kvote på under én prosent av bestanden.
Oppdretter Roger Hofseth fra Hofseth Aqua understreker at lakselusa er den største utfordringen i næringen, og hilser alle tiltak for å bekjempe den velkommen.
Seniorforsker Torbjørn Forseth ved NINA er skeptisk til krill-løsningen og frykter at lakselusa kan utvikle motstandskraft, noe som kan forsterke problemene for villaksen.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
– Bærekraftig
Krillen som nå skal blandes inn i oppdrettsõret, fiskes i Sørishavet. Det er milliardær og skatteflyktning Kjell Inge Røkke som er hovedeier i Aker Qrill Company (tidligere Aker BioMarine).
– Krill er den arten det er mest av på hele jorda, og dette fisket blir ansett for å være et av de mest bærekraftige som finnes. Kvoten er svært lav, det er kun tillatt å ta ut under én prosent av bestanden i det avgrensede området det fiskes i, sier Maja Bævre-Jensen.
Aker fisket i fjor 312.000 tonn med krill i Antarktis.
– Betyr det at økt uttak av krill til bruk i fôr ikke vil ha betydning for bestanden?
– Absolutt ingen betydning, sier Maja Bævre-Jensen.
Hun er også opptatt av å formidle at bedre fiskehelse har betydning for forbrukerne.
– Kvaliteten på fisken blir bedre. Det du får servert på middagstallerkenen smaker bedre, mener fiskehelsebiologen.
Seniorforsker Torbjørn Forseth ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) er skeptisk til krill-løsningen.
– Jeg tror lusa raskt vil utvikle seg til å bli motstandsdyktig også mot krill. Da vil problemene for villaksen forsterkes gjennom hardere lusepåslag, tror Forseth.
– Hvor stor syndebukk er oppdrettsnæringa rundt luseproblematikken?
– Laksenæringa har en del av skylda, og det må vi ta inn over oss. Det er ekstremt viktig at vi lykkes i kampen mot lakselus. Hvis vi ikke får kontroll på den, vil ikke næringa være i stand til å vokse, sier Roger Hofseth til TV 2.
– Viktig kamp
For Hofseth handler kampen mot lakselusa ikke bare om oppdrettslaksen.
– Det er ekstremt viktig at vi tar vare på villaksen vår. Det er den som er grunnlaget for alt vi har skapt her i Norge. Vi har i mange år samarbeidet med Norske Lakseelver for at vi skal få lov til å flytte produksjonen vår til lukkede system, sier Hofseth.
Han er veldig opptatt av å finne alternative driftsformer som gjør anleggene lusefrie.
– Det er ikke én løsning som løser alt. Vi må jobbe på bred front i kampen mot lakselusa, både krill som et supplement i fôret. Men viktig er også lukkede anlegg eller merder som kan senkes dypere i fjorden, sier Roger Hofset til TV 2.