Røde Kors-lederen vil gi bøter til turister: – Hodeløse greier

1 month ago 29



Senest forrige helg måtte to turister reddes etter de gikk seg fast. Nå er Røde Kors-lederen lei av turister som ignorerer advarsler.

ØNSKER GREP: Turismen i Lofoten vokser for hvert eneste år. Det er ikke bare positivt, forteller Røde Kors-leder Alfred Busch. Foto: Privat
  • Bilde av Marius Medby
mandag 18. mars kl. 20:18

Kortversjonen

  • To turister ble reddet på Reinebringen i Vestvågøy i Nordland. I etterkant vil Røde Kors-leder Alfred Busch gi bøter til uforsiktige turister.
  • Turister ignorerer advarsler og mangler erfaring og utstyr, noe som setter redningsmannskap i fare.
  • Det er behov for lovendring og økt informasjon om fjellvandringer og farer, mener ordfører i Vestvågøy kommune.
  • Ordføreren ønsker større handlingsrom for å håndtere økende turismeproblemer.

Forrige helg måtte SAR Queen rykke ut til Reinebringen i Moskenes kommune etter at turister hadde gått seg fast på toppen.

Slike tilfeller skjer hver eneste vintersesong.

Alfred Busch, leder i Vestvågøy Røde Kors, ble kalt ut til hendelsen lørdag kveld. Det ble fort bestemt at det var uforsvarlig å sende folk opp i fjellet basert på forholdene.

Dermed ble Sar Queen sendt for å hente ut turistene.

Busch mener at nå må noe gjøres. Det er ikke lengre akseptabelt at turister ikke respekterer forholdene.

– Turistene kommer til Lofoten med plan om å komme opp på et eller flere populære fjell. Og dit skal de uansett hva det koster. Det er problemet, for mange har ikke nok erfaring eller riktig utstyr for dette, sier han til VG.

Lofotposten omtalte saken først.

REINEBRINGEN: Dette fjellet måtte turister reddes ned fra forrige helg. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Må tas grep

På noen fjell i Lofoten har kommunene og politiet satt opp fysiske sperringer. Turister ignorerer derimot dette, og tar turen oppover likevel, forteller Busch.

Tidligere har det blitt foreslått at de som må hentes ut får bøter. Det støtter Røde Kors-lederen.

– Regningen fra redningsaksjoner blir betalt av det offentlige. Når det gjelder bøter mener jeg at det er helt riktig. Når turister tar store sjanser, og i tillegg setter redningsmannskapene sitt liv på spill, så er bøter helt rett. Det må selvfølgelig ligge en lovhjemmel for dette, sier han.

Busch mener det kan bli gitt ut bøter over en viss tidsperiode. For eksempel så blir det gitt ut bøter om du må reddes fra et spesifikt fjell fra 1. oktober til 1. mai.

– Så må det selvsagt bli klart hvem som skal håndheve dette. Det er ikke så enkelt at vi kan begynne med bøter allerede i morgen.

Fjellene i Lofoten er et meget populært turismemål. Foto: Gisle Oddstad / VG

Melde seg på

Busch ber også reiselivet komme på banen. De har en viktig jobb med å informere turistene om farlighetene i noen fjell.

– De må kjenne sin besøkelsestid. Først og fremst tenker jeg på å informere om ferdsel på blant annet Reinebringen. Men også andre fjelltopper som kan være forbundet med livsfare på vinteren. Det må gis ut informasjon på nettet, men også brosjyrer på overnattingsstedet og i leiebiler. Vi må aktivt ut å varsle turistene. Det må tas større grep, sier han.

VG har ikke lykkes å få en kommentar fra Destinasjon Lofoten, et av Lofotens reiselivsbyrå.

Trenger en lovendring

Ordfører i Vestvågøy kommune i Lofoten, Jonny Finstad (Høyre), mener det trengs en lovendring. Han sier at selv om turismen er bra for regionen, så fører det også til problemer.

Han har selv vært en pådriver for at kommunene skal ha større handlingsrom for å håndtere den stadig økende turismen.

– Bøter, turistskatt, regulering og ansvar i henhold til ferdsel, slitasje i naturen. Det er flere problemer, og vi skulle gjerne utfordret lovverket på en rekke områder. Vi har ikke den myndigheten vi trenger for å håndheve problemene, sier han til VG.

Ordfører i Vestvågøy kommune <-Ordfører i Vestvågøy kommune

Jonny Finstad (Høyre)

Finstad forteller at turismen begynner å bli et stort problem, ikke bare på fjellene. Flere turister fra for eksempel Asia har aldri kjørt på vinterveier.

– Det er livsfarlig for lokalbefolkningen som møter disse på veiene. Det er samme prinsipp for turister som setter seg fast på fjellet, det er hodeløse greier. Vi har ingen myndighet, noe vi gjerne skulle hatt. Det er en viktig diskusjon å sette i gang, forteller ordføreren.

– Bekymret før påsken

I Nord-Troms har totalt 22 personer omkommet i fjellene de siste ti årene. Årlig tar fjellene i Nord-Norge liv.

Ordførerne i Lyngen og Balsfjord meldte til VG denne uken at de var bekymret før påsken, som er en høytid med tanke på turister i fjellene.

– Det er klart man er bekymret før påsken. Det er farlig å gå visse steder, og man har heller ingen garanti for at det trygt noen steder. Vi anbefaler alle turistene å snakke med lokalbefolkningen i tillegg, de kjenner fjellene veldig godt, sa ordfører i Lyngen, Eirik Larsen, til VG.

Read Entire Article