- Geita «Lola» sto fast på et fjellhylle i tre dager.
- Molde Røde Kors rykket ut for å hjelpe, men aksjonen endte tragisk da geita falt og døde.
- Geiteeier Madeleine Ukkelberg uttrykker stor takknemlighet for innsatsen.
Den tredje dagen geita «Lola» sto fast på fjellhyllen nesten 400 meter over havet, ba den fortvilte eieren om hjelp på Facebook. Da rykket Røde Kors’ tauredningsgruppe i Molde ut.
– For noen hverdagshelter! For noen folk! De avbrøt jobb og ferie og kom hit med fullt klatreutstyr. De er så glade i dyr selv, og holdt på i mange timer for å få «Lola» ned, forteller geiteeier Madeleine Ukkelberg.
«Klatrehjelp» var overskriften på innlegget hun la ut på Facebookgruppen Kjøp/salg/bytte/gi bort i Molde og omegn torsdag kveld.
«Har ei geit som står fast på Røssholfjellet i Malmefjorden. Noen som tar på seg en utfordring?»
Da hadde geita allerede stått fast på fjellhyllen i to dager.
Det var Romsdals Budstikke som skrev om «Lola» som satt fast på fjellet først.
Terrenget er bratt og risikabelt for mennesker uten sikring. Men Madeleine klarte å ta seg fram på oversiden av den to år gamle geita, og ropte ned til henne.
– Hun kjenner jo stemmen min, så hun svarte meg. Det er tydelig at hun prøvde å komme opp der jeg sto, for hun hoppet en hylle lenger opp, forteller geiteeieren.
«Umulighetsoppdrag»
Madeleine Ukkelberg hadde til sammen fem voksne geiter og ni kje.
Nå har hun fire voksne geiter.
– Det er kjempetrist å miste Lola. Samtidig er jeg uendelig takknemlig for at noen stiller opp og gjør et slikt umulighetsoppdrag, sier hun.
For det viste seg at oppdraget ble umulig.
– Vi var forberedt på at det verste kunne skje. Det er kjedelig når det ender sånn, men vi måtte prøve. Alternativet var at geita hadde stått der og pintes til hun døde, så det var verdt et forsøk, sier David Samuelsen, operativ leder av Molde Røde Kors.
Første dyreoppdrag
Det var Molde Røde Kors’ tauredningsgruppe som prøvde å redde geita på Røssholfjellet.
Vanligvis bistår gruppen helse og politi og har rundt 40 utkallinger i året.
– Det er ikke uvanlig at sauer setter seg fast i fjellet, så jeg har hatt i bakhodet at det kunne bli et dyreoppdrag en dag. Men dette er første gang vi faktisk hadde det. Vi er glade i dyr, og vil jo redde det vi kan, sier Samuelsen.
Han har stor forståelse for at Madeleine ba om hjelp, for terrenget geita satte seg fast i er skummelt hvis man ikke har sikring.
Tauredningsgruppa fra Molde Røde Kors dro fra jobb kokken 12 for å redde geita.
Men de måtte avbryte da de ble kalt ut til et annet oppdrag med Luftambulansen for å redde mennesker.
Ved 18-tiden var Røde Kors tilbake for å gjøre et nytt forsøk på å få ned geita.
– Vi kunne ikke se den fra foten av fjellet, men bonden visste nøyaktig hvor den var, og førte oss til riktig sted. Vi rigget standplass 40 meter over, og gikk ned derfra, forteller David Samuelsen.
Det var han som gikk ned for å prøve å hente dyret.
– Jeg gikk veldig forsiktig for ikke å skremme. Bonden hadde gitt meg brødskiver som jeg skulle prøve å lokke geita til meg med, forteller David Samuelsen.
– Da jeg var omtrent syv meter unna prøvde geita å hoppe til en fjellhylle nærmere meg, men hun traff litt feil og falt 40–50 meter til en fjellhylle lenger ned.
To år gamle «Lola» overlevde ikke fallet.
– Hva skjer med den døde geita nå?
Bonde Madeleine Ukkelberg har et nøkternt svar:
– Hun ligger i så vanskelig terreng at det er umulig for mennesker å få tak i henne. Både ørn og ravn var bortpå med en gang hun falt. Fuglene tar seg av henne nå.
PS: Madeleine Ukkelberg forteller at hun nå vil opprette en spleis til inntekt for Molde Røde Kors, øremerket tauredningsgruppen, slik at de fortsatt har midler til å hjelpe folk.