Ringte politiet: – Jeg hugget henne med kniv. Det klikket for meg!

1 week ago 9



ROMERIKE OG GLÅMDAL TINGRETT (TV 2): Den 54 år gamle mannen som drepte ekskjæresten sin i Nittedal, var gråtkvalt og ville ikke slippe hånden hennes da han snakket med politiet.

 Frode Sunde / TV 2
SPORSIKRING: Drapet skjedde inne i kvinnens leilighet, men politiet jobbet med å sikre spor også utenfor boligen i Nittedal den 17. november i fjor. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 04.09.2024 19:16

Saken oppsummert

  • Mannen ringte politiets nødnummer og innrømmet å ha drept sin ekskjæreste. Han presenterte seg med fullt navn og ba om umiddelbar hjelp.
  • I retten forklarte tiltalte at han ikke husker drapshandlingen, men han antas å ha vært i en psykotisk tilstand. Han uttrykte dyp anger overfor avdødes datter.
  • Tiltalte forsøkte å utføre hjerte- og lungeredning etter instruksjoner fra AMK, men var for sjokkert til å kommunisere effektivt med nødetatene.
  • Både statsadvokaten og forsvareren er enige om at tiltalte bør dømmes til tvungent psykisk helsevern. Tiltalte selv mener han ville unngått tragedien med tidligere behandling.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Rett over klokken åtte på morgenen fredag 17. november i fjor ringte mannen til politiets nødnummer.

I tingretten onsdag ble deler av anropet spilt av. Mannen presenterte seg med fullt navn for betjenten på operasjonssentralen.

– Jeg har gjort noe helt forferdelig, og dere må komme med en gang, sier han til politikvinnen, som spør hva som har skjedd.

– Jeg tror jeg har drept noen, sier mannen og gjentar mange ganger at politiet må skynde seg.

 Frode Sunde / TV 2
RYKKET UT: En luftambulanse, to sykebiler og flere politipatruljer ble sendt til åstedet da 53-åringen ringte. Foto: Frode Sunde / TV 2

Politikvinnen lurer på hva som får mannen til å tro at han har drept noen.

– Jeg hugget henne med kniv. Det klikket for meg, sier han.

Beklaget til datteren

Kvinnen han snakker om, er hans egen ekskjæreste og nabo. De to hadde et av-og-på-forhold fra han flyttet inn i etasjen over henne i 2021 og frem til drapet i desember i fjor.

Den avdøde kvinnens datter er til stede i retten onsdag. Hun forteller at hun aldri har møtt tiltalte, men at de har snakket sammen på telefon.

– N.N. (avdøde, red.anm.) var et flott menneske, og jeg beklager veldig mye til de etterlatte for det som har skjedd, sier tiltalte fra vitneboksen.

 Frode Sunde / TV 2
DOKUMENTERER: Som alltid tok politiets krimteknikere bilder som ble vist under rettssaken i Lillestrøm denne uka. Foto: Frode Sunde / TV 2

53-åringen forklarer at han ikke husker noe som helst fra drapsdagen. Han antas å ha vært i en psykotisk tilstand da han knivstakk ekskjæresten flere ganger i overkroppen.

Et av stikkene traff kvinnen i halsen slik at hovedpulsåren ble skåret over. Bilder fra åstedet viser voldsomme mengder med blod.

– Det er skremmende å lese om ting du ikke husker noe av, som du har gjort. Det er helt forferdelig, sier tiltalte.

– Må holde hånden

I opptaket fra samtalen med nødetatene kobler politikvinnen inn en operatør fra Akuttmedisinsk operasjonssentral (AMK). Tiltalte forsøker, etter instruksjoner fra AMK, å gjennomføre hjerte- og lungeredning.

Både AMK og politiet sliter med å få kontakt med ham i løpet av samtalen, fordi han er sjokkert og gråtkvalt.

 Frode Sunde / TV 2
BESLAG: Politiet tok med seg en rekke gjenstander, blant annet drapskniven, fra åstedet. Foto: Frode Sunde / TV 2

Fordi ambulansen ankom åstedet omtrent ti minutter før politiet, var AMK og politikvinnen usikre på om det var trygt for helsepersonalet å ta seg inn.

På opptaket hører man at nødetatene forsøker å få tiltalte til å gå ut av boligen sin og vise at han ikke har kniven med seg, men de får ikke noen tydelig respons.

– Jeg må holde hånden hennes, sier han flere ganger og gjentar at den døde kvinnen ikke må være alene.

Knuste TV-en

Statsadvokat Alvar Randa og tiltaltes forsvarer Trygve Staff er enige om at mannen bør dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Det samme mener tiltalte selv. I dag er han medisinert og fungerer langt bedre enn tidligere, mener han selv.

– Hvis jeg hadde fått riktig behandling tidligere, så hadde livet mitt sett helt annerledes ut. Da hadde ikke denne tragedien skjedd, sier han.

 Simen Askjer  / TV 2
AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa fører påtalemyndighetens sak og vil be om tvungent psykisk helsevern for den tiltalte 53-åringen. Foto: Simen Askjer / TV 2

Han forteller at han i tiden før drapet slet med en voldsom kløe i halsen som gjorde at han nesten ikke fikk sove.

– Jeg innbilte meg at leiligheten var overvåket, så jeg dekket til røykvarslere, demonterte lamper og knuste TV-en for å se om jeg fant noe inni den, forteller han.

Heller ikke tiden i varetekt i Oslo fengsel husker han stort fra. Flere ganger har han blitt akuttinnlagt på Ahus.

– Etter to måneder fikk jeg vite at drapet skjedde 17. november, og jeg hadde hele tiden trodd det var i oktober, sier han.

Det er satt av tre dager til rettssaken, men fordi partene er enige om så å si alle spørsmål, er det ventet at den kan avsluttes allerede torsdag.

Read Entire Article