Rektor om krigsberedskapen i Oslo: – Vi har ingen mulighet til å sikre barn og ansatte.

1 month ago 26



– Krigsberedskapen er ikke-eksisterende, sier Oslo-rektor.

Brorparten av Oslos kommunale barneskoler mangler tilfluktsrom, viser ny rapport. Her fra Smestad barneskole. Foto: Øyvind Tveter

Publisert: 25.07.2024 08:50

Kortversjonen

– Beredskapen ved Smestad skole er god når det gjelder annet, som brann og sykdom. Men krigsberedskapen er ikke-eksisterende, sier rektor Anton Rygg.

På skolen i Oslo går rundt 600 elever. Den har tre arealer som er merket «tilfluktsrom».

– Vi har ingen mulighet til å sikre barn og ansatte ved for eksempel et missilangrep.

Tilfluktsrommene ved skolen har ikke plass til alle elever og ansatte, og de er ikke kvalitetssikret, ifølge rektor Rygg.

– Vi har ingen rutiner for bruk av dem. Jeg tror ikke engang de er offisielt klassifisert som tilfluktsrom, sier Rygg.

Smestad skole er ikke alene, ifølge en fersk rapport.

Rektor ved Smestad skole. Foto: Jan Tomas Espedal

Kun én av tre kommunale barneskoler i Oslo har tilfluktsrom. Det oppgir 91 Oslo-skoler i en ny rapport. Mange av tilfluktsrommene er i dårlig stand, ifølge skolene.

DekningsgradenDekningsgradenMed dekningsgrad menes antall plasser i tilfluktsrommene sett opp mot antall mennesker som skal ha tilgang til tilfluktsrommet. kan være enda lavere dersom det kreves at skolene vurderer egne tilfluktsrom som:

  • Nylig vedlikeholdt
  • Klart til bruk
  • Har plass til alle elevene ved barneskolen

Da er dekningsgraden på kun to prosent, ifølge rapporten.

Aftenposten har søkt om innsyn hos Oslo Bygg KF og Sivilforsvaret for å ettergå funnene i rapporten. Det får vi ikke, med begrunnelse om at det kan medføre skade for nasjonale sikkerhetsinteresser.

Ikke i forsvarlig stand

Det er ikke første gang det blir ropt varsko om mangler ved tilfluktsrom i Oslo. Kommunerevisjonen konkluderte i 2023 med at flere av tilfluktsrommene i kommunen ikke var i forsvarlig stand. Rapporten tok for seg alle tilfluktsrom i byen, både privateprivateMange av kommunens private tilfluktsrom befinner seg i kommunale bygg som skoler og sykehjem. og offentlige, og pekte blant annet på:

  • Ingen av virksomhetene hadde rutiner og praksis for å planlegge og gjennomføre nødvendig vedlikehold av tilfluktsrommene.
  • Oslobygg KF hadde gjennomført en begrenset kartlegging av tilstanden til sine private tilfluktsrom.
  • Rapporten konkluderte med at tilfluktsrommene «i liten grad var tilgjengelige i henhold til aktuelle krav».

Er det trygt? – Nei.

Hva venter elevene om bombene skulle komme? På Smestad skole har Aftenposten fått lov til å se på tilfluktsrommene ved skolen.

– Disse to tilfluktsrommene er jeg usikker på om skal brukes, sier vaktmester Victor Bredesen om to rom under skolens gymsal.

I det ene er det stablet 17. mai-pynt. Det andre rommet er treningsrom for ansatte.

Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Foto: Øyvind Tveter / Aftenposten

Tunge dører skjuler tilfluktsrommene under gymsalen på Smestad skole.

På veggen henger gamle instrukser for bruk av rommene. Den nederste plakaten er fra 1984.

Anlegg for ventilasjon til bruk i nødstilfeller, mangler. Treningsrommet har store vinduer mot skolegården.

– Er det trygt?

– Nei, svarer vaktmesteren.

Det nok av maskiner i kjelleren på Smestad skole. Om de fungerer når det trengs, er usikkert, ifølge vaktmesteren. Foto: Øyvind Tveter

Det tredje tilfluktsrommet er under skolebygningen. I et tilhørende rom støver dieselaggregat og ventilasjonsanlegget ned.

De har ikke vært prøvekjørt siden Bredesen startet som vaktmester i 2015, forteller han.

Byrådet jobber med saken

Mens Utdanningsetaten har ansvaret for beredskapen på de offentlige skolene, er det Oslo Bygg KF som har ansvar for private tilfluktsrom.

Blant annet har de ansvar for å ha en oversikt over hvor de ulike private tilfluktsrommene er og vedlikehold av dem.

Aftenposten har spurt både Oslo Bygg KF og byråd for utdanning, Julie Remen Midtgarden, om hvilke tiltak som er iverksatt etter rapporten fra Kommunerevisjonen.

Det store tilfluktsrommet på Smestad barneskole brukes som garderobeanlegg i fredstid. Loven sier at det skal være klart som tilfluktsrom innen 72 timer. Foto: Øyvind Tveter

Oslobygg sier de blant annet har startet en kartlegging av tilstanden til tilfluktsrommene. De jobber også med å oppdatere planen for vedlikehold av rommene. Det svarer seniorrådgiver Haakon Berg Jensen i Oslo Bygg KF.

Byrådssekretær Hassan Nawaz svarer at de har vedtatt «relevante Tilak».

– Kommunens planverk for istandsettelse av tilfluktsrom er i tråd med nasjonale føringer. Tilfluktsrommene skal være klargjort i løpet av 72 timer fra nasjonale myndigheter ber om det, skriver Nawaz videre.

På spørsmål om hvordan de har jobbet for å endre rutiner etter Kommunerevisjonens rapport, opplyser Oslo Bygg KF at de jobber tett med BeredskapsetatenBeredskapsetatenBeredskapsetatens formål er å sørge for at kommunens beredskapsmessige plikter i krig og fred blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte. Beredskapsetaten er ansvarlig for de offentlige tilfluktsrommene i Oslo kommune, ikke de private. og er blitt enige om rutiner for blant annet vedlikeholdsinspeksjon, koordinering og tilfredsstilling av kravene til verneevne.

Siden 2022 har det blitt gjennomført noen mindre vedlikeholdstiltak på tilfluktsrommene, opplyser Jensen i Oslo Bygg KF videre.

Konfrontert med beskrivelsen av at barn ikke har et trygt sted å flykte ved et missilangrep, svarer byråden:

– Vi har gode rutiner for det rektorene nevner, i tillegg til beredskap for utdeling av jod-tabletter ved en atomhendelse.

Read Entire Article