Regjeringskontoret: Fico er livstruende skadet

1 month ago 20



Nyhetsbyrået TASR melder at landets statsminister Robert Fico er skutt og livstruende skadet.

Publisert: 15.05.2024 15:09 | Oppdatert: 15.05.2024 16:29

Saken oppdateres

Robert Fico ble skutt i den lille byen Handlova, rundt 150 kilometer nordøst for hovedstaden Bratislava. Der deltok han på et møte for regjeringen før han ble skutt utenfor bygget der møtet ble avholdt.

Statsministeren skal ha hilst på folk da en person i mengden ropte «Rob, kom hit», trakk våpen og skjøt. Det ble løsnet minst fire skudd og Fico skal ha blitt truffet i brystet og magen, ifølge lokale medier.

En pågrepet mann sitter på bakken etter skyteepisoden i Handlova. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters

Statsministeren skal nå ha blitt fraktet til sykehuset Banska Bystrica.

Videoer fra stedet viser en kaotisk situasjon, og det som skal være en pågripelse på torget i sentrum av byen.

Fraktet fra stedet i regjeringsbil

En video fra den slovakiske avisen Pravda viser hvordan det som skal være Fico, blir hjulpet inn i en regjeringsbil av livvakter og politi, før bilen forlater stedet i høy fart.

Dette bildet viser situasjonen like etter skytingen. Fico ble løftet inn i baksetet på regjeringsbilen på bildet, som forlot stedet i høy fart. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / NTB

Reuters skriver at en talsperson for landets innenriksministerium bekrefter at det er utført et attentat. Fico skal ha vært ved bevissthet da han ble sendt til sykehuset i Handlova. Det bekrefter en talsperson på sykehuset til Reuters.

Gjerningspersonen skal være arrestert, melder TA3.

Robert Fico fotografert da han ankom møtet onsdag. Foto: Radovan Stoklasa / AP / NTB

Den slovakiske presidenten Zuzana Caputova fordømmer det brutale angrepet. Det gjør også Ursula von der Leyen, EU-kommisjonens president.

Natos Jens Stoltenberg sier han er sjokkert og forferdet av angrepet.

Omstridt statsminister

Robert Fico er en kontroversiell statsminister. Han har tidligere blant annet satt spørsmålstegn ved Ukrainas suverenitet og stanset våpenhjelp til Ukraina.

Fico har vært statsminister i Slovakia fra 2006 til 2010 og fra 2012 til mars 2018. Da måtte han gå av etter en politisk krise som oppsto som følge av drapet på journalisten Jan Kuciak.

Han ble igjen statsminister i 2023 og leder en venstrepopulistisk regjering.

Foto: Nadja Wohlleben / Reuters / NTB

Ficos regjering innførte nylig en ny medielov som har møtt sterk motstand. Regjeringen vil legge allmennkringkasteren under statlig kontroll.

Den liberale og konservative opposisjonen anklager statsminister Robert Fico for å ville gjøre om kringkasteren til et statlig propagandaverktøy.

Read Entire Article