Regjeringsadvokaten krever umiddelbar stopp av Svalbard-salg

1 month ago 40



Det siste privateide landområdet på Svalbard forsøkes nå solgt. Regjeringsadvokaten går hardt ut mot fremstøtet. Han ber om at den pågående salgsprosessen innstilles og at annonsene umiddelbart fjernes.

Bildene fra prospektet viser et storslått landskap i nasjonalparken. Foto: Prospektet

Publisert: 16.05.2024 08:25

I et brev Aftenposten har fått innsyn i argumenterer Regjeringsadvokaten friskt mot fremstøtet fra eierne.

«Ut fra den informasjon som selskapet nå søker å spre, kan det virke som om eiendommen kan selges uten noen rettslige hindringer, og videre at den kan utvikles på forskjellige måter, herunder for eksempel til å sette opp satellittstasjoner, eller for å anlegge en havn», skriver regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Fredrik Sejersted

Regjeringsadvokaten ber om at salgsprosessen av område på Svalbard stanses.

«Som dere vel vet, er dette ikke riktig, og det inntrykket som søkes skapt er klart misvisende, både overfor mulige interessenter og overfor allmennheten.»

Regjeringsadvokaten avslutter brevet med følgende kraftsalve til dagens eiere:

«(...) og holde dem ansvarlige for alle eventuelle konsekvenser. Videre vil det også bli tatt skritt for å hindre tinglysning av en slik avtalestridig transaksjon, skriver Sejersted.

Det er eiernes advokat Per Kyllingstad som er mottager av brevet, datert 15. mai. Han har ingen kommentarer til at regjeringsadvokaten ber om at annonsen fjernes og salgsprosessen stanses. Ei heller om at eierne personlig kan holde ansvarlige.

– Det er overhodet ikke tvilsomt at eierne fritt kan selge aksjene. Det er kjøpt og solgt aksjer i over hundre år, noe departementet er kjent med. I motsetning til regjerignsadvokaten ønsker jeg ikke å saksbehandle i media, sier Kyllingstad.

Heftelser

Landområdet er blitt lagt ut på markedet for hele 3,5 milliarder kroner. Via Knight Frank, et multinasjonalt eiendomsselskap, ble eiendommen annonsert i Financial Times. Der reklamerte de for en eiendommen med «vesentlig miljømessig, geopolitisk, vitenskapelig og strategisk betydning».

De har også publisert en nettside for eiendommen.

Aftenposten har etter dette skrevet flere saker om salget. Her kommer det frem flere problematiske forhold.

Det mest problematiske for selgerne er at det foreligger en over hundre år gammel heftelse for området. Denne sier at eiendommen ikke kan selges uten statens godkjenning. Bakgrunnen for servituttenservituttenServitutt er juridisk betegnelse for begrenset bruksrett eller rådighetsrett over eiendom. stammer fra en låneavtale mellom AS Kuldspits og staten. Pengene skulle finansiere en ekspedisjon som sikret selskapets asbest-felt i området, for statens del var én av motytelsene for lånet at eiendommen ikke skulle selges uten deres godkjennelse.

Eierne mener heftelsen er utgått på dato. Det mener hverken regjeringsadvokaten eller statsråden.

Landområdet er befengt av flere heftelser og kan ikke benyttes fritt. Foto: Prospektet

– Jeg registrerer at det er uenighet om heftelsen, men fra statens side er det åpenbart at den fortsatt gjelder. Departementet forutsetter at AS Kulspids forholder seg til de heftelser som gjelder for hele eiendommen og de rettslige forpliktelsene som gjelder mellom selskapet og staten, sier næringsminister Cecilie Myrseth til Aftenposten.

Regjeringsadvokaten skriver også at heftelsen både omfatter salg av aksjene til selskapet og salg av selve eiendommen.

– Særlig når det som her er tale om et selskap hvis eneste aktivitet og aktiva i over hundre år er denne eiendommen, skriver Sejersted.

Les også

Selger av Svalbard-eiendom langer ut mot Norge: – Vi trenger noen voksne til stede

Forsøkt solgt

Landområdet er forsøkt solgt i flere omganger. Våren 2019 var det forhandlinger mellom partene. Staten kom med et tilbud, som Myrseth omtaler som «sjenerøst, gitt at eiendommen ikke har noen verdi for bruksformål.»

– Tilbudet ble ikke akseptert, da eier syntes å ha forventninger om helt andre beløp. For tiden pågår det ingen forhandlinger mellom partene, men Nærings- og fiskeridepartementet har signalisert at vi innenfor realistiske rammer når som helst er villige til å ta opp igjen kontakten.

Staten har kjøpt eiendommer på Svalbard i nyere tid. I 2017 kjøpte staten Austre Adventfjord, som ligger rett øst for Longyearbyen. Den for til sammen 300 millioner. Denne eiendommen var på 217 kvadratkilometer. Eiendommen som nå er lagt ut for salg er på 61 kvadratkilometer.

Aftenposten er kjent med at prisen eierne ble tilbud er betydelig lavere enn denne summen.

Telegrafstasjoner

I prospektet slås det fast at eiendommen er regnet for å ha både stor kommersielle og politiske kvaliteter. I så henseende referer de Svalbardtraktatens paragraf 4, som beskriver bruken av telegrafstasjoner.

Regjeringsadvokaten slår fast at eiendommen ikke vil kunne brukes til dette nå, først og fremst siden eiendommen er og vil forbli en nasjonalpark. Bestemmelsen sier også, etter regjeringsadvokatens forståelse, at det ikke åpner for andre typer teknologi enn telegrafstasjoner.

– Dette betyr at det ikke er noen lovlig eller legitim måte en eier kan utnytte eiendommen Søre Fagerfjord på, hverken kommersielt eller på annet vis – og dette vil bli nøye kontrollert av norske myndigheter. Å gi inntrykk av noe annet, slik det nå gjøres, er klart villedende, skriver Sejersted.

Read Entire Article