Regjeringen vil innføre AI-lov: – Vi må øke konkurransekraften

1 month ago 36



Digitaliseringsministeren mener norsk næringsliv må ta i bruk kunstig intelligens, og vil innføre EUs AI-forordning. – Ingenting gleder oss mer, sier DNB-sjefen.

Digitaliseringsminister Karianne Tung vil sende lovforslag til norsk AI-lov. Den tar utgangspunkt i EUs AI Act. Foto: Adrian Nielsen

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden

– Norge trenger å stå på startstreken sammen med resten av Europa. Vi ser at Norge henger litt etter på bruken av kunstig intelligens, og særlig i næringslivet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Hun er på plass hos DNBs «AI Center of Excellence» fredag morgen, sammen med DNB-sjef Kjerstin Braathen og flere av bankens AI-utviklere.

– Norsk næringsliv må ta i bruk kunstig intelligens. Vi må øke konkurransekraften vår og da trenger vi like rammevilkår som resten av Europa, sier hun.

Nå varsler hun at regjeringen vil innføre EUs AI-forordning (AI Act). Før sommeren vil hun sende et utkast til norsk AI-lov på høring. Målet er at loven skal gjelde fra sensommeren i 2026.

Les også

Solgte AI-selskap for syv milliarder: – Vi må bygge europeiske språkmodeller

DNB-sjefen jubler

– Fantastisk bra. Ingenting gleder oss mer. Dette var viktig for tre måneder siden og enda viktigere nå, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen.

Hun mener også at Norge må øke takten på innovasjon og bruken av AI-teknologi.

– Det henger tett sammen med verdiskaping og sikkerhet. Vi har dette høyt på agendaen og bruker mye tid i ledelsen på å diskutere om vi investerer nok og riktig, sier hun.

DNB-sjef Kjerstin Braathen sier AI står høyt på agendaen hos banken. Her snakker hun med digitaliseringsminister Karianne Tung. Foto: Adrian Nielsen

Braathen mener en av hovedutfordringene til Norge er å bygge AI-kompetanse. For å få til det er trygghet og rammevilkår viktig.

Derfor er hun svært glad for at Norge skal innføre de samme AI-reglene som EU nå innfører.

Les også

Norge henger etter Sverige i AI-kappløpet: – Investerer mye mindre penger

Oppretter «KI Norge»

Som en del av satsingen på kunstig intelligens oppretter regjeringen «KI Norge», en «nasjonal arena for innovativ ansvarlig kunstig intelligens».

– Etableringen av KI Norge er et taktskifte i bruken og utviklingen av kunstig intelligens, sier Tung.

AI Norge skal ligge under Digitaliseringsdirektoratet. Hun sammenligner KI Norge med EUs AI Office.

Ifølge Tung skal «KI Norge» fungere som et bindeledd og samarbeidspartner mellom sentrale AI-aktører i offentlig sektor, næringslivet, forskningssektoren og akademia.

– Akkurat hvor mange ansatte det blir vet vi ikke enda. Nå skal vi få det på plass og få bygget det opp, sier hun.

Virksomheter risikerer gigantbøter

Regjeringen har besluttet at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) skal være det nasjonale AI-tilsynet.

– Nkom skal før tilsyn og passe på at norske virksomheter følger den nye loven. Det er viktig at vi som samfunn har tillit til at kunstig intelligens utvikles i tråd med våre felleseuropeiske verdier og regler, sier Tung.

– Hva blir den største forskjellen for norsk næringsliv når den nye loven trer i kraft?

– De får trygge rammer å operere innenfor. I dag er det mange virksomheter som lurer på hva som er lov og ikke lov, sier hun.

Den nye AI-loven baserer seg på tre ulike risikonivå. AI-systemer som fører til fare for menneskelivet og samfunnet blir forbudt.

– Tar du i bruk slike Ai-system risikerer man bøter opp til 350 millioner kroner. Så det er ordentlig ris bak, sier Tung.

Nkom blir også nasjonalt kontaktpunkt overfor EU-organer og andre land, og skal bidra til at regelverket forstås og praktiseres likt på tvers av landegrensene.

Read Entire Article