Regjeringen varsler forsvarsnyhet. Vil det glede Donald Trump?

2 weeks ago 16



Vil Norge nå Natos toprosentmål? Statsminister, forsvarsminister og finansministeren møter pressen.

Publisert: 02.05.2024 10:49

Da Vladimir Putin gikk til fullskala angrep på Ukraina, ble Europa et mer usikkert sted. De siste årene har det vært en ny satsing på forsvaret i flere land. Også i Norge som planlegger å bruke 600 milliarder kroner på forsvar de neste 12 årene.

Torsdag varsler regjeringen nok en forsvarsnyhet. Klokken 11 har de innkalt pressen til Statsministerens kontor. Der stiller de mannsterke med statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Toprosentmålet?

Grunnpilaren i norsk forsvar er Nato-medlemskapet. I 2014 bestemte Nato-landene at det skal være et mål at alle medlemsland innen 2024 skal bruke to prosent av landets bruttonasjonalproduktbruttonasjonalproduktBruttonasjonalprodukt (BNP) den totale verdien av alle varer og tjenester som er produsert i et land i løpet av et år. KILDE: SNL på forsvaret. Frem til nå har ikke Norge nådd dette målet.

Men i mars i år kunngjorde regjeringen at de vil nå Natos mål allerede i år. Det er en nedjustering i BNP som har gjort det rimeligere for Norge å nå dette målet. Med siste anslag trengs det 5,2 milliarder kroner ekstra i revidert budsjett, skriver NTB.

Det er derfor knyttet spenning til om det er denne nyheten som vil komme i dag kl. 11.

Ny amerikansk president?

Toprosentmålet ble ofte trukket frem av den tidligere amerikanske presidenten, Donald Trump, på at europeiske land ikke bidrar tilstrekkelig til alliansen.

Nå stiller Donald Trump nok en gang som presidentkandidat. Det skapte stor furore da Trump under en valgkamp-arrangement sa at USA ikke ville komme et land som ikke oppfylte betingelsene, til unnsetning. Det bekreftet han nok en gang i et intervju med magasinet Time denne uken.

Read Entire Article