Regjeringen stopper gigantsalg

2 days ago 8



Svalbard-salg

Regjeringen vil hindre at eiendommen på Svalbard går til uønskede hender.

 Daniel Berg Fosseng / TV 2
BLOKKERER: Regjeringen blokkerer gigantsalg på Svalbard. Foto: Daniel Berg Fosseng / TV 2

Publisert 01.07.2024 09:15 Sist oppdatert 6 minutter siden

Saken oppdateres

Regjeringen tar i bruk sikkerhetsloven og stanser omstridt salg av Svalbard-eiendom. 

Det skriver næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding mandag morgen. 

Sikkerhetsloven har kun blitt brukt tre ganger tidligere.

Vil hindre at eiendommen går til uønskede hender

Eiendommen Søre Fagerfjord er det siste store, privateide området på Svalbard – på størrelse med Manhattan i USA, har TV 2 tidligere fortalt. 

Det 61 kvadratkilometer store området sør på Spitsbergen er eid av det norske selskapet Kulspids. 

I mai ble det lagt ut for salg med en prisantydning på 3,5 milliarder kroner, og det har blitt antydet at andre stater kan være mulige kjøpere. Kina har blitt omtalt som mulig kjøper.

En tidligere russisk statsborger er sentral i salget av eiendommen. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært påkoblet saken. 

Regjeringen krever nå at eierne av Søre Fagerfjord innhenter samtykke fra staten før forhandlinger og et eventuelt salg gjennomføres. Bakgrunnen er hensynet til nasjonale sikkerhetsinteresser. 

– Dersom det finnes en kjøper som er villig til å betale en uforholdsmessig høy pris for denne eiendommen, så må man anta at det er fordi de ser for seg at det er mulig å utfordre norsk lovgivning og vern på en måte som vil kunne forstyrre stabiliteten i området og potensielt skade nasjonale sikkerhetsinteresser. Det kan vi ikke tillate, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

Mener salget truer norske interesser

Det har vært stor internasjonal interesse for eiendommen, som ble omtalt både i Bloomberg og i Financial Times. 

Næringsministeren sier at salg av eiendommen kan forstyrre stabiliteten i området, og potensielt true norske interesser. 

 Jonas Been Henriksen / TV 2
TRUSSEL: Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) mener salget av Søre Fagerfjord kan true norske interesser. Foto: Jonas Been Henriksen / TV 2

– Dagens eiere av Søre Fagerfjord har over lengre tid uttrykt at de vil selge eiendommen eller selskapet, og at de er åpne for å selge til aktører som kan utfordre norsk lovgiving på Svalbard. 

Hun sier at dagens eiere ikke synes å respektere klare begrensinger som ligger i eiendommen. 

Advokat Per Kyllingstad bistår Kulspids i salget av eiendommen. Han uttalte til Dagbladet i mai at alle stater som har tilsluttet seg Svalbard-traktaten kan kjøpe eiendommen. 

Svalbardtraktaten anerkjenner Norges suverenitet og forbyr militær bruk for «krigsliknende hensikter».

Kyllingstad har tidligere uttalt at norske myndigheter og Nato-land har fått muligheten til å kjøpe eiendommen.

– Ser selgerne det som problematisk om eiendommen blir solgt til land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med? 

– Nei, de ser ikke på det som problematisk. Norske myndigheter og andre Nato-land har fått muligheten. Nå selges det til høystbydende, sa advokaten til TV 2 i mai. 

Read Entire Article