Regjeringen må faktisk redde natur, ikke bare snakke om det

5 hours ago 5



AFTENBLADET MENER: Norge må reise til naturtoppmøtet med annet enn bare fine ord i kofferten.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap) og landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) la fram regjeringens stortingsmelding om naturmangfold, som Norge har med til naturtoppmøtet i Colombia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

FNs naturtoppmøte åpnet offisielt i Cali i Colombia mandag. FN-sjef António Guterres oppfordret til «betydelige investeringer» i et fond for å bevare og gjenopprette biologisk mangfold i naturen.

«En kollaps i naturen, som manglende pollinering og rent vann, vil føre til at den globale økonomien taper billioner av dollar hvert år. Det vil gå verst utover de fattigste,» sa han.

En fersk rapport fra Verdens naturfond, WWF, viser at bestanden av flere arter av dyr og planter har falt med over 70 prosent de siste 50 årene.

Toppmøtet er det første etter at naturavtalen ble signert i den kanadiske byen Montreal i desember 2022. Der ble det enighet om at 30 prosent av land-, kyst- og havområder på jorden skal bevares innen 2030. Nå skal de 196 landene levere inn sine handlingsplaner for å nå dette målet. 80 prosent har ikke levert inn sine planer.

Norges plan, naturmeldingen, ble lagt fram av fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik i slutten av september. Denne meldingen fikk sterk kritikk fra både naturvernorganisasjoner, grønne partier og naturforskere.

«Det er mye fokus på ting de skal vurdere framover, mye om veiledning, kunnskap og verktøy. Men ikke klare forpliktelser. Mest skuffende er det at de nasjonale bidragene til å jobbe for målene i naturavtalen blir så diffuse – de nedfelles som ikke-målbare målsettinger,» sa Gro Sandkjær Hanssen, forsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR, OsloMet og professor i by- og regionplanlegging ved NMBU, til Energi og Klima.

Den Norske Turistforening mente at det ikke virket som regjeringen har tatt inn over seg at vi står midt i en naturkrise. De etterlyste tydelige nasjonale rammer for kommunenes arealbruk.

Naturavtalen sier heller ikke noe om havet, for det skal regjeringen komme tilbake til senere.

Susana Muhamad, miljøvernminister i Colombia og sjef for naturtoppmøtet, har sagt at et ensidig fokus på å kutte klimautslipp og uten samtidig å verne natur, kan «utgjøre en fare» for menneskeheten.

Det er vi helt enige i. Regjeringen snakker fint om natur, men samtidig presses det på ute i kommunene for å få bygget ut flere hyttefelt, nye veier, industriområder og mer vindkraft i urørt norsk natur. Og regjeringen åpner for gruvedrift på havbunnen, noe som er meget omstridt også internasjonalt.

Ord redder ikke natur. Det er det bare handling som gjør, og det er for få spor av dette i det Norge tar med seg til Colombia.

Publisert:

Publisert: 21. oktober 2024 20:17

Read Entire Article