Som mange tusen andre hadde Gunhild Jerstad tatt med seg sine tre barn på besøk hos Dyreparken i Kristiansand i forrige uke.
De hadde gledet seg til å se Klara Ku på KuToppen og Kardemomme by.
Nea på åtte år er alvorlig syk grunnet en sjelden genfeil, og trenger hjelp til alt, noe to assistenter hjalp til med på denne turen. Ting må planlegges veldig godt, ned til den minste detalj.
– Ting kan snu veldig fort, som gjør at vi ikke kan gjennomføre besøket, så vi hadde gledet oss lenge fordi det så ut som at vi fikk turen til å gå, sier hun.
– Hardt, kaldt og uhygienisk
Etter hvert måtte Jerstad skifte bleie på Nea, på en gressflekk i parken, helt ute i offentligheten. Hun og assistentene prøvde så godt de kunne å skjerme henne.

Alternativet var et hardt, kaldt og uhygienisk gulv inne på en HC-do, ifølge Jerstad. Der var det heller ikke et stellebord stort nok til datteren på 27 kilo, og ingen løftesystem for å lette byrden for mamma.
– Vi prøver å ikke gjøre en så stor greie ut av det når det skjer, for det er bare sånn. Så det er på en måte god stemning hele tiden og alt er greit.
Det var da hun kom hjem at hun tenkte at ting burde vært annerledes.
– Jeg sitter ikke i dyreparken og banner og lager dårlig stemning over at det ikke er tilpassede stelleplasser. Vi gjør det vi må gjøre. Vi vet ikke noe annet.
– Men jeg synes ikke det er noe vi bare må gjøre. Det er ikke greit. Alle kan lukke en dør og gjøre sitt skjermet. Hun er åtte år, og enda et barn, men det blir jo enda verre når de kommer til puberteten. Da vet jeg om mange som velger å ikke dra, og det er kjempetrist.

Massiv respons på Facebook
Hun skrev om opplevelsen på Facebook, og sa blant annet at det ikke finnes verdighet i skifte ute i offentligheten. Innlegget fikk massiv respons – det har over 2700 reaksjoner, 240 kommentarer og er blitt delt over 600 ganger.
– Det står at innlegget har fått en million visninger, så det ble veldig, veldig stort. Men det er en viktig sak.
Mange skriver at de har opplevd lignende mangler på tilrettelegging, både i Dyreparken og ellers i samfunnet. De roser henne for at hun deler erfaringen deres.
– Veldig mange sier «takk for at du tok det opp, dette er vår hverdag». Det er sykt mange i min situasjon som må gjøre akkurat det samme.
Hun får også kritikk for å eksponere datteren.
– Men vi må tørre å vise at dette skjer, uten å pakke det inn. Vi må vise hvor ille det er. Jeg tenker det kanskje er derfor folk reagerer, uten at de kanskje skjønner det helt selv.
Avisen Agder omtalte denne saken først.
Dyreparken lover bedring
Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Dyreparken, Anniken Bjørnstad Schjøtt, svarer på kritikken.

– Det stemmer at vi ikke har et godt nok tilrettelagt tilbud i forhold til behovet de hadde. Men det er noe vi jobber med, og har et ønske om at vi i framtiden skal ha et godt tilrettelagt tilbud også for de som har behov for det.
– Hva tenker dere om at besøkende måtte skifte bleie ute i offentligheten?
– Det er selvfølgelig uheldig. Det er synd at familien hadde den opplevelsen, og det er nettopp derfor vi nå jobber med å se på en mulighet til å finne et tilbud som er mer tilfredsstillende.
Schjøtt sier de utreder samarbeid med leverandører av bord og rom.
– Vi håper at vi i framtiden vil kunne ha et tilfredsstillende tilbud.
Ingen tidsramme på løsning
– Altså et hev- og senkbart stellebord?
– Det er det vi utreder. Hva behovet er og hvordan vi kan møte et slikt behov.
– Enn takheis da?
– Jeg kan ikke kommentere løsning nå. Vi utreder og skal se hva som er mulig.
Men familien får ikke noe tidsramme for når en løsning vil være på plass.
– Det kan jeg dessverre ikke svare på. Det er noe vi jobber med, sier Schjøtt.
Håper på forandringer
Dyreparken hadde også svart Jerstad i kommentarfeltet på innlegget hennes.
– De svarte for så vidt helt greit, men hva annet skal de svare når halve Norge har tagget dem i kommentarfeltet? Noe må de jo gjøre, sier mammaen.
Hun håper det fører til forandringer.

– Jeg håper det de skriver, er reelt, og at de faktisk jobber med det. Man betaler jo ganske godt for å komme inn i dyreparken, og nå i høysesongen har de jo hundretusenvis av besøkende. Hvis man ser på overskuddet deres, så kunne de jo fått til noe ganske fort.
Jerstad trekker fram at de for eksempel kunne satt opp en brakke som midlertidig løsning.
– Dødsfornøyd med Dyreparken
Ellers er familien storfornøyd med Dyreparken.
– Jeg har ikke lagt dette ut for å håne Dyreparken. Jeg er dødsfornøyd med Dyreparken, det er så magisk og forseggjort, men den ene tingen jeg påpeker er ikke super.
– Det er bare et hjertesukk og jeg kjente at vi måtte gjøre noe. Hvis alle bare tenker at det er dårlig, og ingen gjør noe, så skjer det jo ingenting.
Jerstad avslutter med å påpeke at Norge ligger langt bak på feltet.

– I for eksempel Tyskland har de mange stellerom og i Spania har de stellerom og sanserom på flyplassen. Generelt i Norge er det ganske dårlig. Mange har også svart meg i innlegget at de ikke visste at dette var en problemstilling en gang.