Reagerer etter legevakt-dødsfall: – Tragisk

1 week ago 17



Hver eneste dag oppsøker rundt 400 personer legevakten i Oslo. 

En februardag i fjor fikk Anita Pedersen (64) akutte og sterke smerter, og dro derfor til legevakten sammen med datteren Lilljana. 

TV 2 fortalte nylig historien om hvordan en rekke feilhendelser førte til at Anita døde samme dag. En ekspert mener dødsfallet mest sannsynlig kunne vært unngått hvis Anita hadde fått riktig helsehjelp. 

Dette er ikke første gang en pasient mister livet etter å ha vært i kontakt med legevakten. 

Store mørketall 

De siste fem årene har Helsetilsynet registrert 174 hendelser hvor utfallet har endt med dødsfall, og hvor legevakt er registrert. 

– Det er vanskelig å si om det er å anse som et høyt tall. Men det er hendelser som er alvorlige og som det er noe å lære av, sier direktør Sjur Lehmann. 

 Mathias Moen / TV 2
HØY RISIKO: Helsetilsynet sier at i mange saker hvor legevakt er involvert, kan det være høy risiko for at feil oppstår. Foto: Mathias Moen / TV 2

Han tror imidlertid at det er mange hendelser de ikke vet om. 

– Det jeg først og fremst er bekymret for, er at det er ganske mye som ikke meldes inn til oss, sier Lehmann. 

De siste fem årene er det meldt inn 403 hendelser hvor legevakt er registrert. 174 av disse er dødsfall. 

Det betyr ikke at man med sikkerhet kan si at disse har dødd på legevakta, eller som følge av behandling ved legevakt.

– Men vi kan si at det er 174 hendelser hvor pasienten har dødd, og hvor saksbehandler hos oss har registrert at legevakt har vært en del av hendelsesforløpet, sier Helsetilsynet.

 Tommy Storhaug / TV 2
VARSEL: Helsetilsynet har mottatt over flere hundre varsler om alvorlige hendelser ved norske legevakter de siste fem årene. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Dette går igjen 

I en stor andel av hendelsene så er feilene knyttet til diagnostikk og undersøkelser. 

– Det som er spesielt med legevakt er at folk gjerne henvender seg med mange forskjellige problemstillinger. Derfor er det viktig at legevakten har gode systemer og kompetanse til å sortere og prioritere. Slik at de som virkelig trenger det, blir tatt inn til nærmere vurdering, sier Lehmann. 

Det Helsetilsynet ofte ser går igjen, er at det oppstår følgefeil. Og at det er høy risiko for feil i overgangen mellom legevakt og sykehus. 

– Feil blir ofte hengende ved, selv om det etter hvert kommer nye omstendigheter eller en ny utvikling, sier Lehmann. 

– Iboende risiko

Pasient- og brukerombudet i Oslo, Heidi Merete Rudi, reagerer sterkt på Anitas historie. 

– Dette er veldig tragiske hendelser. Det er tragisk for pasienten, det er tragisk for pårørende, men det er også tragisk for helsepersonellet, sier Rudi. 

 Øyvind Brattegard / TV 2
TUNGT Å BÆRE: Pasient- og brukerombud Heidi Merete Rudi opplever at hendelser som dette er tungt å bære for alle involverte. Foto: Øyvind Brattegard / TV 2

De siste årene har de hatt en gradvis økning av saker som gjelder legevakten. 

– Vi hadde 60 henvendelser knyttet til legevakten i Oslo i fjor, så det er jo minimalt i forhold til alt det legevakten gjør, sier Rudi. 

Hun mener det er stor risiko for at det kan skje alvorlige feil på legevakten. 

– Det er situasjoner som har en iboende risiko i seg. Det skal fattes beslutninger raskt og ofte uten at man har veldig mye informasjon. Da kan man gjøre feilvurderinger, sier Rudi. 

– Ekstremt viktig 

Både Helsetilsynet og Pasient- og brukerombudet mener det er viktig å lære av alvorlige feil som har blitt begått. 

– Da er det ekstremt viktig at man må ta med seg pasient og pårørende i den prosessen. Det gir bedre grunnlag for å endre praksis og man gjenoppbygger tillit, sier Rudi. 

 Tommy Storhaug / TV 2
DØDE: 64 år gamle Anita Pedersen døde etter å ha blitt feildiagnostisert hos legevakten. De har selv erkjent totalt 15 feilhendelser som oppsto den dagen. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Direktør Lehmann i Helsetilsynet mener det er mye å hente ved god ledelse og organisering av legevaktene.

– Jeg tror det er mye å hente ved å sørge for at der sitter folk med riktig kompetanse og gjør vurderinger, både på selve legevakten og ved telefonhenvendelser.

Press på systemet 

Og dersom det gjøres feil, slik som i historien om Anita, så er legevaktene nødt til å følge opp disse og gå gjennom dem systematisk. 

– Mener du legevaktene våre er godt nok rigga for det ansvaret de har i dag? 

– Jeg tror at ganske mange henvendelser som kommer på legevakt, de burde heller vært rettet til fastlegen. Og når legevaktene tar mange oppgaver som egentlig ligger hos fastlegen, da fører det til press på systemet, sier Helsetilsynets direktør. 

 Mathias Moen / TV 2
UNDERSØKELSER: På bakgrunn av TV 2s journalistikk, har Helsetilsynet skrevet en rapport om alvorlige hendelser i helsevesenet. Der pekes legevakt på som et risikoområde. Foto: Mathias Moen / TV 2

Lehmann understreker at legevaktens fremste oppgave er å skille mellom det som skal tas med en gang og det som kan vente.

– Og det viktigste vi gjør da er å gjøre legevakten i stand til å gjøre den jobben på en bra måte. 

Read Entire Article