– Rart de somler når barn dør

1 month ago 17



Dette skjer til tross for at TV 2 nylig avdekket at sju barn og unge under barnevernets omsorg har dødd de siste to årene. 

Lederen i Barnevernsinstitusjonsutvalget, Erik Stene, slo alarm for over et år siden.

– Hva er konsekvensen hvis regjeringen ikke handler raskt nå?, spurte TV 2 utvalgslederen den gangen.

– Da frykter jeg at vi står med nye rapporter om dødsfall på barnevernsinstitusjoner fordi vi ikke har maktet å gi dem hjelpen når de trenger det, svarte han.

Erik Stene fikk rystende rett.

Når er tiltak på plass?

Et sentralt forslag Erik Stenes utvalg la fram for et år siden var at alle barnevernsinstitusjoner i Norge bør være tilknyttet døgnbemannede psykiatriteam, som kan reise ut og hjelpe sårbare barn og unge.

Jan Christian Vestre bekreftet for et halvt år siden at Regjeringen vil innføre dette.

Spørsmålet om det er iverksatt eller når helseteam eventuelt skal være på plass, besvares slik:

Nye sjokktall: – Det er hjerteskjærende

– Helse- og omsorgsministeren har gitt oppdrag til alle regionale helseforetak i 2024 om å planlegge for at alle barnevernsinstitusjoner er tilknyttet et ambulant spesialisthelsetjenesteteam. 

– Helseregionene melder om et godt samarbeid mellom helse og barnevern om dette, skriver statssekretær Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet.

TV 2 avslørte at tvillingene Mina og Mille ble skrevet ut fra psykiatrien i helgene fordi dette tilbudet til barn og unge, var helgestengt.

– Er det sørget for at barne- og ungdomspsykiatriske institusjoner i Norge ikke lenger er helgestengt?

– Sykehusene har ansvar for å innrette tilbudene sine slik at det alltid er et døgntilbud til barn som har behov for det. De regionale helseforetakene har ansvar for å yte forsvarlig helsehjelp – også i helgene, svarer statssekretæren.

– Handlingslammet

FrP-leder Sylvi Listhaug mener Regjeringen virker handlingslammet.

– Hva hjelper det å utrede og få rapporter om hvilke tiltak som bør settes inn hvis det ikke følges opp av regjeringen i praksis? Jeg synes det er rart regjeringen somler når barn dør i mellomtiden, sier hun og fortsetter:

– De burde reise ut og møte familiene som blir rammet av helgestengingen. Mange er helt fortvilet.

Moren til tvillingene Mina og Mille (16), som døde for snart to år siden, reagerer også.

 Sveinung Kyte / TV 2
BERØRT: FrPs partileder Sylvi Listhaug forstår ikke hvorfor ikke Regjeringen gjør mer for de utsatte barna. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Jeg har lest svarene fra Vestres departement. Det jeg savner er at Regjeringen gjør noe. De vet at barn og unge dør og sier de prøver. Men jeg hører egentlig mest prat, sier Kirsti Skogsholm.

Barn dør – en døgnplass opprettet

Mangel på døgnplasser i psykiatrien for barn og unge var blant forholdene som ble sterkt kritisert etter tvillingdødsfallene.

Jentene led av alvorlige spiseforstyrrelser, men ble skrevet ut og sendt til 12 ulike barnevernsinstitusjoner.

Et av spørsmålene TV 2 har stilt Jan Christian Vestre er hvor mange nye døgnplasser som er opprettet de siste to årene og hvor mange som skal etableres framover.

– Regjeringen har snudd utviklingen med kutt i døgnplasser og har satt krav om at antallet skal øke framover, svarer statssekretær fra Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Fra 2022 til 2023 gikk antall døgnplasser for barn og unge opp fra 331 til 332 nasjonalt.

Dette betyr at det ble opprettet en ny døgnplass til barn med psykiske lidelser i løpet av hele fjoråret.

– Varslere ble kalt «de negative»

Tvillingmoren forstår ikke at Helsedepartementet tør å skrive noe slikt.

– At de viser til en ny plass er nesten som å håne oss som har mistet barn eller de som står mitt oppe i det og ikke får forsvarlig hjelp, sier hun.

– Det er sjokkerende all den tid regjeringen har fått dokumentert at barn dør fordi tilbudet er for dårlig. Om ikke man greier å opprette plasser i offentlig regi må det kjøpes av private, sier Sylvi Listhaug.

TV 2 har også bedt om svar på om det er opprettet nye døgnplasser for barn og unge i år og eventuelt hvor mange. Men dette opplyser Helsedepartementet at de ikke har fått inn tall på enda.

– Skal planlegges

Sylvi Listhaug mener det er alvorlig at Jan Christian Vestres departement ikke svarer på om tiltak som er foreslått, er på plass.

– Vi må vel tolke det som om at det ikke er fulgt opp. Hvis det var fulgt opp ville de vel bekreftet det. 

 Beate Oma Dahle / NTB
SVARER FOR VESTRE: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ellen Rønning-Arnesen (Ap) har svart på vegne av helsemininsteren. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Frykter flere unge, psykisk syke vil dø

FrP-lederen har nettopp lest boken «Tvillingene», skrevet av forfatteren Rønnaug Jarlsbo. Det har gjort sterkt inntrykk.

– Det er hjerteskjærende å lese boken om Mille og Mina. Jeg vil anbefale statsrådene å lese den. Innholdet bør få fart på regjeringen, sier Listhaug til TV 2.

Moren til jentene har blitt en stemme for de utsatte barna og kjemper for bedre hjelpetilbud. 

– Vestre og Regjeringen sier at ting skal skje. Men jeg lurer på hvem som har ansvaret for å pushe for eksempel sykehusene, slik at tiltak blir iverksatt, sier Kirsti Skogsholm.

– Bedrer samarbeidet

At barn og unge med alvorlige rusproblemer sendes til barnevernsinstitusjoner i stedet for å få behandling i helsevesenet, slik voksne får, er noe helse- og omsorgsministeren også har lovet at skal endres.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
MØTER: Barne- og familieminister Kjersti Toppe og Kirsti Skogsholm, moren til Mille og Mina har hatt flere møter om tiltak for å bedre situasjonen for de sårbare barna. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

TV 2 har spurt når ansvaret for spesialisert rusbehandling skal overføres fra barnevernet til helsevesenet. 

Det har ikke Vestres departement svart på. 

Men statssekretæren framholder at det jobbes aktivt med å bedre samarbeidet mellom barnevernet og psykiatrien, som flere rapporter har påpekt at ikke fungerer.

– Det er inngått samarbeidsavtaler mellom helse og barnevern i alle regionene. Et oppdatert samarbeidsrundskriv blir snart publisert, og det er etablert en funksjon som barnevernsansvarlig i psykisk helsevern for barn og unge som skal forenkle samarbeidet, skriver Ellen Rønning-Arnesen.

– Vanskelig å forstå

Dette demper ikke kritikken fra Sylvi Listhaug. Hun mener Regjeringen burde ha iverksatt strakstiltak så lenge barn og unge dør.

–Svarene og handlingslammelsen fra Regjeringen tyder på at de ikke har tatt alvoret innover seg i tilstrekkelig grad. Det er vanskelig å forstå all den tid at det er dokumentert flere dødsfall bare de siste to årene.

 – Hvordan reagerer du på at statsråden ikke svarer selv, men har overlatt til en statssekretær å svare?

Dette skal de gjøre for å bedre institusjons-barnevernet

– Jeg synes det er rart å ikke svare selv i en så alvorlig sak. Uansett er det statsråden som er ansvarlig. Jan Christian Vestre sender kanskje statssekretæren fordi han mangler gode svar?

Barneminister Kjersti Toppe har tidligere stilt opp og svart på en serie spørsmål fra TV 2 opp mot dødsfallene og iverksettelse av tiltak. 

Noen av spørsmålene vi sendte henne ble ikke besvart med begrunnelsen at de lå under Helse og omsorgsdepartementet. Derfor ba vi om svar fra Jan Christian Vestre.

Dette får Kirsti Skogsholm til å reagere.

– Jeg blir skremt av dette. For det kan virke som mangelen på samarbeid og koordinering mellom barnevernet og psykiatrien går helt til topps, og at det også gjelder i Regjeringen. Når media stiller spørsmål, må de vel kunne svare sammen eller vite hva den andre gjør?, spør Skogsholm.

Spørsmål og svar fra Helsedepartementet

TV 2 stilte disse spørsmålene til helse- og omsorgsministeren:

– Er det sørget for at barne og ungdomspsykiatriske institusjoner i Norge ikke lenger er helgestengt?

– Er det opprettet flere døgnplasser for barn og unge i psykiatrien?. (Hvor mange de siste to årene? Og hvor mange plasser skal opprettes neste år og framover?)

– Har samtlige barnevernsinstitusjoner i Norge nå et ambulant døgnbemannet helse/psykiatriteam knyttet til seg? (Om nei. Når vil dette skje?)

– Hva har Helsedepartementet gjort for å bedre samarbeidet mellom psykiatrien og barnevernet i slike saker?

– Når vil overføring av ansvaret for spesialisert rusbehandling fra barnevernet til spesialisthelsetjenesten skje?

Svar fra statssekretær fra Ellen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet.

– De aller fleste barn og unge som trenger behandling i psykisk helsevern får poliklinisk eller ambulant behandling, mens en liten andel også mottar døgnbehandling. Dette handler om at barn og unges hverdag er i en familie, sammen med venner, på skolen og i et lokalsamfunn. Hjelpen skal gis på en måte så den treffer barnets liv og hverdag best mulig. Det er her vi har størst mulighet til å forebygge og gi god og samordnet hjelp.

– Sykehusene har ansvar for å innrette tilbudene sine slik at det alltid er et døgntilbud til barn som har behov for det. De regionale helseforetakene har ansvar for å yte forsvarlig helsehjelp – også i helgene. Dette gjelder både ved akutte tilstander og ved behov for poliklinisk behandling og døgnbehandling. I noen tilfeller kan det være hensiktsmessig at barnevernstjenesten tar direkte kontakt med psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Noen barn har kroniske sykdommer og følges opp i spesialisthelsetjenesten og har egne avtaler om når og hvordan spesialisthelsetjenesten kontaktes ved øyeblikkelig hjelp.

Helse- og omsorgsministeren har gitt oppdrag til alle regionale helseforetak i 2024 om å planlegge for at alle barnevernsinstitusjoner er tilknyttet et ambulant spesialisthelsetjenesteteam. Teamene skal tilby helsehjelp til barn og unge i institusjonene og veilede personellet. Helseregionene melder om et godt samarbeid mellom helse og barnevern om dette.

Bakgrunn:

Det er gitt tydelige beskrivelser for samhandling til barnevernet og barnevernstjenesten i det nasjonale forløpet for barnevern. Begge instanser skal samhandle og sørge for både akutt og mer planlagt behandling. Spesialisthelsetjenesten har plikt til å yte øyeblikkelig helsehjelp. Ved behov for helsehjelp bør barnevernstjenesten kontakte fastlegen (på dagtid). Hvis hjelpen ikke kan vente, skal det tas kontakt med legevakt. Ved livstruende tilstander og situasjoner som akutt selvmordsfare, skal man ringe medisinsk nødnummer 113.

  • Helseregionene har ansvar for å sørge for et tilbud som er tilpasset befolkningen, både når det gjelder poliklinisk, ambulant og døgnbehandling. Regjeringen har snudd utviklingen med kutt i døgnplasser og har satt krav om at antallet skal øke framover. Tallet på døgnplasser i psykisk helsevern har vært ganske stabilt over tid. Fra 2022 til 2023 var gikk antall døgnplasser for barn og unge opp fra 331 til 332 nasjonalt.
  • Det er inngått samarbeidsavtaler mellom helse og barnevern i alle regionene. Et oppdatert samarbeidsrundskriv blir snart publisert, og det er etablert en funksjon som barnevernansvarlig i psykisk helsevern for barn og unge som skal forenkle samarbeidet.
  • Direktoratene er godt i gang med å rulle ut det nasjonale forløpet som er grunnmuren i helsesatsingen i barnevernet. Forløpet skal styrke samarbeidet om alle barn i barnevernet og sørge for helsehjelp for de barna som trenger det.
  • Direktoratene jobber videre for en bedre innretning av tverrfaglig helsekartlegging, og setter i verk flere tiltak for å styrke kompetansen om rusmiddelproblemer i begge sektorer. Helseteamene er også viktige for å styrke samarbeidet og gir barn i barnevernsinstitusjon bedre tilgang på helsehjelp.
Read Entire Article