Rapport: Ansatt ble skjermet fra Storberget etter «uønsket oppmerksomhet»

3 hours ago 5



Kortversjonen

  • Kvinnelig ansatt følte seg truet til taushet om forholdet med statsforvalter Knut Storberget, ifølge rapport.
  • Storberget avviser anklagene og sier han aldri fremsatte trusler.
  • Flere ansatte sier tilliten til Storberget er svekket og det rapporteres om en «flørtende tone».

I oktober i fjor avdekket VG at det fantes et varsel mot Storberget om at han hadde hatt et forhold til en kvinnelig underordnet i flere år. Storberget er tidligere justisminister for Arbeiderpartiet og nå statsforvalter i Innlandet. Han erkjente forholdet.

Varselet førte til at Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet ga KPMG i oppdrag å granske saken.

VG har fått innsyn i rapporten der en rekke nåværende og tidligere ansatte og ledere er intervjuet. Der fremkommer det at:

  • To ledere grep inn og skjermet en ansatt fra å jobbe med Storberget på grunn av det hun opplevde som uønsket oppmerksomhet over flere år.
  • Noen har forklart at det var kjent i organisasjonen at Storberget har hatt en «flørtende tone overfor særlig yngre kvinner», mens for andre har dette vært ukjent.
  • Flere ansatte sier tilliten til statsforvalter Knut Storberget er svekket i organisasjonen.

Har du informasjon om saken? Ta kontakt på eiliv@vg.no eller på telefon/signal +4745291836.

Storberget fikk onsdag en skriftlig advarsel av statsråd Karianne Tung (Ap).

– Å være statsforvalter er en fremtredende posisjon, med høye krav til dømmekraft og rolleforståelse. Jeg har derfor vært tydelig overfor Storberget om at jeg ser alvorlig på det som har kommet fram, og mine forventninger til ham, sa Tung i en pressemelding.

Bilde av Statsråd Karianne TungStatsråd Karianne Tung

Har beklaget

Storberget sier til VG onsdag kveld at han har beklaget til statsråden at han ikke alltid har utvist god nok rolleforståelse og dømmekraft. Iføge rapporten fortalte hverken han eller kvinnen om forholdet til arbeidsgiver.

I en uttalelse Storberget har delt med sine egne ansatte og VG skriver han: «Bare jeg har ansvaret for dette. Jeg må bygge opp igjen tillit til dere.» Han er nå tilbake på jobb etter en lengre sykemelding i høst.

Ifølge den ferske rapporten var forholdet frivillig fra begges side. Som statsforvalter var Storberget hennes overordnede.

Strid om trusler

Kvinnen har forklart til granskerne at Storberget i 2023 truet henne til taushet om forholdet:

«Hun har forklart i intervju at trusselen ble fremsatt i en telefonsamtale i etterkant av en bursdagsfeiring i 2023. Statsforvalter skal ha sagt at de måtte avbryte forholdet, og at hun var «ferdig» dersom hun gikk til media med forholdet. Han skal også ha uttalt at han kjente hennes nåværende sjef godt.»

Ifølge rapporten avviser Storberget kvinnens beskrivelse av samtalen. Han har forklart til granskerne at han «formidlet at han ønsket å bremse relasjonen (...) at de begge var lei seg over det, men at det aldri var et tema at hun skulle gå til media. Han tilbakeviser helt at han skal ha fremsatt en trussel.»

– Jeg har ingen kommentar til rapporten, utover det jeg har sagt til granskerne, sier Storberget til VG.

Innlandet, som Storberget har ansvar for, består av de tidligere fylkene Hedmark og Oppland. Storberget er fra Elverum. Kontoret ligger seks mil nordover i Lillehammer og Hamar.

Storberget er tidligere justisminister for Arbeiderpartiet og satt 16 år på Stortinget, før han ble utnevnt til fylkesmann, senere Statsforvalter, i 2017. Han er tidligere advokat og ledet Forsvarskommisjonen som avla rapport i fjor. I mai i fjor utnevnte regjeringen på nytt Storberget til seks nye år i jobben.

Skjermet kvinne

En annen ansatt fortalte granskerne om «uønsket oppmerksomhet» over flere år i form av flere kommentarer på jobb og sms-er.

En tidligere HR-direktør har også bekreftet at kvinnen meldte fra om saken. Storberget har avvist at kontakten var av seksuell karakter.

Kvinnen lot være å varsle mot Storberget, fordi hun heller selv ville ta opp saken med ham, ifølge rapporten VG har mottatt.

Da hun fikk råd om å ta med seg noen til samtalen «i tilfelle statsforvalter ville reagere med sinne» lot hun heller være å ta det opp, står det videre.

Løsningen ble heller at ledere skjermet henne fra Storberget:

«Tidligere HR-direktør besluttet i samråd med kvinnens nærmeste leder at den beste løsningen var å skjerme kvinnen, ved å gi henne andre arbeidsoppgaver og frita henne fra samarbeid med statsforvalter.»

Hun skal ha jobbet stadig mer på hjemmekontor frem til Storberget ble sykmeldt i fjor høst.

– Hva tenker du om at to ledere fant det nødvendig å skjerme en kvinnelig ansatt mot deg?

– Jeg har ingen kommentar til rapporten, sier Storberget til VG.

«Sleivete fremtoning»

I rapporten står det videre at flere ledere, herunder tidligere HR-direktør, nåværende HR-direktør og en leder «har forklart at de har fått signaler fra organisasjonen om at det er kjent at statsforvalter kan ha en sleivete fremtoning overfor kvinnelige ansatte.»

Over 16 personer er intervjuet av granskerne i saken. Tilbakemeldingene er delte, ifølge KPMGs rapport:

«Intervjuobjektene har vært delt i oppfatningen av statsforvalters adferd og hans fremtoning overfor kvinnelige ansatte. For noen har det vært ukjent at statsforvalter skal ha opptrådt upassende, mens andre har forklart at det er kjent i organisasjonen at statsforvalter har en flørtende tone overfor særlig yngre kvinner».

Varslet om «makt og alder»

I det første notatet fra dom varselet mot Storberget om forholdet til en yngre ansatt sendt i fjor høst var varsleren gjengitt slik:

«Dette er, slik jeg oppfatter det, en ukultur og mangel på dømmekraft som skaper en utrygghet i organisasjonen», skriver varsleren i et notat VG har fått innsyn i.

«Jeg stiller spørsmål med øverste leder sin rolleforståelse i dette og ubalansen med tanke på makt og alder».

Og videre:

«Dette er, slik jeg oppfatter det, en ukultur og mangel på dømmekraft som skaper en utrygghet i organisasjonen».

Varselet ble tatt til behandling i Digitaliserings – og forvaltningsdepartementet, som er Storbergets arbeidsgiver. De bestilte deretter en utredning fra KPMG, som ble mottatt 7. februar.

Read Entire Article