Randi Andersen har brennende smerter: – Man blir helt desperat

1 month ago 33



– Dette har vært et daglig problem, sier Randi Andersen. 

Andersen er en helt vanlig dame fra Oslo. Hun har en kjæreste, og to katter hjemme, men da hun passerte 60 år skulle livet by på en del flere utfordringer. 

– Jeg vil beskrive det som en brennende smerte nedentil, som alltid er til stede, sier hun. 

Med trygghet i stemmen forklarer hun hva som er problemet.

– Det gjør vondt å sitte, og hver gang jeg reiser meg, må jeg tisse. Det brenner, det svir, kort sagt er hele livet konsentrert rundt smerter i underlivet.

Smertene gjør også at hun sover dårligere om nettene. 

Fire år med ubehag

Andersen har vaginal atrofi, som rammer de fleste kvinner etter overgangsalderen. 

– Jeg har hatt disse utfordringene i fire år. Enkelte perioder var bra, men så fikk jeg plutselig tilbakefall og ingenting fungerte. 

 Privat
SLITER MED SMERTER: Randi Andersen har lenge hatt utfordringer med smerter i underlivet. Foto: Privat

Andersen forteller at hun ble sendt frem og tilbake mellom lege og gynekolog, i et forsøk på å finne noe som skulle lindre smertene. Til slutt begynte hun å finne egne løsninger på problemet.

– Jeg prøvde alle mulige medikamenter og preparater for å gjøre det bedre. Etter hvert driver man en slags feilbehandling av seg selv i et desperat forsøk på å få det bedre.

Det finnes mange forskjellige legemidler som skal behandle vaginal atrofi. Det vanligste er lokalbehandling med østrogen i skjeden, eventuelt med tillegg av hormontilskudd i tablettform. 

Andersen forteller at hun lenge strevde med å finne preparatene og legemidlene som fungerte for henne. Dette gikk ut over sexlivet hennes. 

Elise (22) kjemper for sin ALS-syke pappa: – Han er et menneske, ikke en sak

– Konsekvensen av vaginal atrofi er jo at en man ikke kan penetrere en kvinne, men en mann og en kvinne skal da kunne ha det hyggelig sammen etter man er fylt 50-60 år også, sier Randi. 

Hun mener det ikke er forsket nok på utfordringene kvinner møter på etter overgangsalderen. 

Rammer alle kvinner 

– Dette er noe alle kvinner må gjennom på et tidspunkt i livet, forteller Ida Waagsbø Bjørntvedt, gynekolog og leder for Vulvaforum.

 CMedical
– FIRE ÅR ER LENGE: Ida Waagsbø Bjørntvedt er gynekolog og leder for Vulvaforum. Hun kan fortelle at vaginal atrofi er veldig vanlig for kvinner etter overgangsalderen, men at fire år med smertene er lenge. Foto: CMedical

Hun forklarer at vaginal atrofi er en uttynning av slimhinnen i underlivet. Tilstanden oppstår hos omtrent alle kvinner i og etter overgangsalderen.

– Når du mister østrogenproduksjon vil det også resultere i at cellene vi har i skjeden og vulva forandrer seg. Da mister man fukt og elastisitet i underlivet, som gjør at slimhinnen blir tørrere og tynnere, utdyper Bjørntvedt.

Hun forteller at det er vanlig at denne tilstanden skaper ubehag og smerter.

Likevel skal ikke disse plagene være så smertefulle som det Randi beskriver. 

– Behandlingen for østrogenmangel er veletablert og trygg, men alle er forskjellig. Enkelte behandlinger vil fungere godt for noen, og ikke for andre. 

– Det er viktig å teste hva som passer for deg, men fire år er lenge med denne typen smerter, sier gynekologen. 

Ingen vet når de skal dø – men Bente Linn (46) vet at hun ikke blir gammel

Yngre kvinner kan erfare det samme

Ifølge Bjørntvedt er det ikke bare eldre kvinner som kan få denne typen ubehag. 

– Når vi snakker om atrofi, da snakker vi om eldre kvinner. Men noen unge kvinner ned i 20- til 30-årene kan havne i tidlig overgangsalder og dermed få lignende symptomer. 

Gynekologen har et råd til de som kan kjenne på slike smerter i underlivet. 

– Noen kan ha hudsykdommer eller andre smertetilstander som forårsaker plagene. Det er derfor viktig å gå til en spesialist og få en utredning som utelukker andre årsaker til smertene.

– Om noe ikke virker, så ikke gi deg med å oppsøke hjelp og i hvert fall ikke begynn å eksperimentere på egen hånd, legger hun til. 

 Randi Andersen
HÅP: Randi Andersen er glad hun har funnet en løsning hun har tro på. Sammen med katten Cæsar. Foto: Randi Andersen

Fant en løsning 

Etter å ha testet mange ulike legemidler og preparater har Andersen endelig funnet den løsningen som kanskje fungerer for henne.

– Nå har jeg begynt på noe som heter Intrarosa. Det skal på sikt bygge opp østrogenet i kroppen igjen, slik at slimhinnen blir som før, forklarer Randi. 

Intrarosa brukes lokalt for å behandle kvinner som har moderate til kraftige symptomer av vaginal atrofi. Stoffet DHEA (dehydroepiandrosteron) i Intrarosa, omdannes til østrogen og testosteron som gjør at slimhinnene blir tykkere, fuktige og mer elastiske. 

Det tar tolv uker før preparatet skal fungere, men i femte uke forteller Andersen at hun allerede merker bedring. 

– Betyr det at du nå har fått håpet tilbake?

– Det tar tid, men på sikt ser jeg lyset i tunnelen, svarer Randi.

Read Entire Article