Raketter skutt mot flybase i Irak med norske soldater

1 month ago 31



Fem amerikanske soldater skal være skadet i angrepet.

 Norske styrker fra NOR SECFOR (Norwegian Security Force) har ansvaret for å forsvare flybasen i Irak. 
MILITÆRBASE: Norske styrker fra NOR SECFOR (Norwegian Security Force) har ansvaret for å forsvare flybasen i Irak. 

Publisert 06.08.2024 05:23

Flybasen Ain Al-Asad i Irak er nok en gang utsatt for et rakettangrep. Basen huser blant annet amerikanske og norske soldater. 

Minst fem amerikanske soldater er såret etter angrepet mot basen. 

– Jeg kan bekrefte at norsk personell ikke har blitt skadet, sier en talsperson for Forsvarets hovedkvarter, Henrik Omtvedt Jenssen, til VG.

Omtvedt bekrefter at det har vært to rakettnedslag inne på militærbasens område.

Tredje angrep i år

Flere amerikanske soldater ble såret i angrepet, melder Reuters og AFP, som siterer henholdsvis tre ikke navngitte amerikanske tjenestefolk og en talsperson for det amerikanske forsvaret. Senere ble det klart at det dreide seg om minst fem. Det er ikke kjent hvor alvorlige skadene er. 

 Evan Vucci / AP / NTB
BRIEFET: Angrepet mot basen der norske og amerikanske soldater befinner seg var tema da USAs president og visepresident og det amerikanske sikkerhetsrådet mandag ble briefet om Midtøsten beredskapsrommet i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Norges militæroppdrag i Irak

  • Det norske forsvaret har bidratt med styrker i Irak siden 2015 i operasjon Inherent Resolve etter invitasjon fra irakiske myndigheter. Her er de del av en kjernegruppe på 20 land i en amerikanskledet koalisjon.
  • Oppdraget var opprinnelig å støtte og trene opp de irakiske sikkerhetsstyrkene, slik at de selv skal være i stand til å stabilisere og beskytte eget land og bekjempe ISIL i Irak.
  • Ain al-Asad-basen er en av de viktigste basene for koalisjonen Operation Inherent Resolve (OIR). I Ain al-Asad har Norge et styrkebeskyttelseskompani kalt Task Force Viking. De inngår i det viktige oppdraget med å sikre flybasen og omkringliggende områder. Task Force Viking inngår i en amerikansk-ledet styrkebeskyttelsesbataljon.
  • Styrkebidraget Norge har på luftbasen Ain al-Asad, går på rotasjon mellom enkelte av kampavdelingene til Hæren.

Kilde: FOH

Ifølge en irakisk sikkerhetskilde falt noen raketter ned inne på militærbasens område. En rakett falt ifølge kilden også ned i en landsby i nærheten, men uten å forårsake skader.

Det er andre gang på kort tid at basen utsettes for rakettangrep. Den 25. juli måtte norske styrker på basen søke dekning da basen ble truffet av to raketter. Dette skjedde før den spente situasjonen mellom Israel og Iran eskalerte. 

I april i år ble basen angrepet av flere droner uten at noen kom til skade.

 Mark Schiefelbein
IRAKVETERAN: USAs forsvarsminister Lloyd Austin har vært general for amerikanske operasjoner i Afghanistan og i Irak. Han er kjent med basen som nå er rammet. Han kaller angrepet en «farlig eskalering». Foto: Mark Schiefelbein

USA og Israel: – Farlig eskalering

Mandag nevnes angrepet som en av hendelsene USAs president Joe Biden og visepresident Kamala Harris ble orientert om i beredskapsrommet i Det hvite hus. Det amerikanske sikkerhetsrådet var innkalt på grunn av den farlige situasjonen i Midtøsten. 

Verken presidenten eller visepresidenten kommenterte hendelsen spesielt etter møtet, men det gjorde forsvarsministeren. 

USAs forsvarsminister Lloyd Austin uttalte seg om hendelsen mandag etter at han hadde hatt en telefonsamtale med Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

– Austin og Gallant har i dag blitt enige om at angrepet fra den Iran-allierte militsen mot amerikanske styrker stasjonert på Al-Asad basen i Irak markerer en farlig eskalering og demonstrerer Irans destabiliserende rolle i regionen, står det i en pressemelding etter samtalen. 

 Abir Sultan
FORSVARSMINISTER: Yoav Gallant representerer Likud-partiet, og har bakgrunn som general i IDF frem til 2010. Foto: Abir Sultan

De nevner i den sammenhengen ikke de tidligere angrepene mot basen.

Austin oppgir i uttalelsen at han ringte Gallant for å forsikre Israel om USAs støtte i en sikkerhetssituasjon der de står overfor trusler fra Iran, Libanesisk Hezbollah og andre Iran-allierte militsgrupper.

Read Entire Article