Barn dør av sult i Gaza. Rahaf er redd for å bli en av dem. – Jeg har lyst til å kunne gå, leke og ha langt hår igjen, sier hun til TV 2.

Det begynte med at hun ikke klarte å stå på beina. Håret falt av. Kiloene forsvant.
For tre måneder siden veide palestinske Rahaf Rami Muhammad Riyad 34 kilo.
Nå viser vekten ti kilo.
– Før krigen var jeg en fin og pen jente. Jeg hadde langt hår. Jeg pleide å gå, leke og løpe. Det er umulig nå, sier 12-åringen til TV 2.

For tre måneder siden begynte jenta å bli syk. Legene vet ikke hva som feiler henne, men de sier at det som kan hjelpe henne er et sunt kosthold. Hun trenger kjøtt, melk, egg, grønnsaker og frukt.
Men disse varene er det vanskelig å få tak i Gaza ettersom grensene har vært stengt for nødhjelp siden 2. mars.
Prisen på maten som fortsatt finnes er skyhøy. Mange palestinere er redde for å dø av sult.

12 år gamle Rahaf er blant dem.
– Jeg spiser enten ris eller pasta, for det finnes ikke annen mat her. På grunn av underernæringen klarer jeg ikke å gå, eller å bevege meg, forteller Rahaf.
Shaza Ayad er søsteren til Rahaf. Hun forteller til TV 2 at da de flyktet til Sør-Gaza, begynte Rahafs hår å falle av, og at hun begynte å bli tynnere.
– Etter en stund dro vi hjem til nord. Tilstanden hennes ble veldig mye verre. Fra en vekt på rundt 34 kilo gikk Rahaf ned til ti kilo. Vekten gikk ned i rykk og napp, forteller Ayad til TV 2.
Grensen er stengt
Søsteren sier Rahaf lider av en ukjent sykdom. Underernæringen gjør det mye verre.
– Rahafs historie er en av veldig mange på Gaza som lider på grunn av stengte grenser og mangel på sunne matalternativer, sier Ayad.

Søsteren forteller videre at legene ba familien gi Rahaf grønnsaker, frukt, dadler, melk, honning og nøtter.
Men Rahaf spiser bare den næringsfattige maten som er tilgjengelig. Legene forsøker å gi henne vitaminer for å hjelpe, forteller Ayad.
– Fratatt fra gleden
De fysiske endringene til Rahaf har også påvirket hennes pysiske helse, ifølge søsteren.
– Hun er i dårlig psykisk forfatning. En dag kom det folk for å muntre henne opp. Rahaf prøvde å stå litt, men hun klarte det ikke. Hun fikk vondt i beina og røde flekker på leggene, sier søsteren og legger til:

– Rahaf er fratatt gleden. Hun er deprimert. Den nødvendige behandlingen finnes kun utenlands. Det er ikke tilgjengelig på Gaza.
– Risikerer å dø
Suzan Mohamed Maroud jobber som ernæringsfysiolog på Al-Sadeeq Al-Mareed-sykehuset i Gaza by.
Maroud sier til TV 2 at krigen har ført til mineral- og vitaminmangel hos mange barn. Mange i befolkningen, spesielt barn, er underernærte.
Og situasjonen vil bare bli verre hvis ikke noe gjøres raskt.

– Rundt 50.000 barn er i fare for underernæring, sier Maroud.
Maroud legger til at mat som er tilgjengelig i Gaza er næringsfattig. Sykehuset har heller ikke lenger medisiner å gi.
– Barna er de mest sårbare i samfunnet. Dersom blokaden fortsetter og grensene forblir stengt, risikerer mange barn å bli svært alvorlig underernærte og i verste fall dø, sier hun.
– Underernæring øker kraftig
Hjelpeorganisasjoner er også bekymret.
Renald Menard er intensivsykepleier i Leger Uten Grenser som driver sykehus og helsehjelp på Gazastripen.

– Vi er i en krigssone. Det kan smelle når som helst og hvor som helst, sier han til TV 2.
Men det er ikke bare bombingen som gjør jobben vanskelig, nødhjelpsblokaden Israel innførte 2. mars skaper også store utfordringer.
Norsk-franske Menard sier at det allerede er full krise.
– Alt blir stanset; medisiner, mat, vann, strøm og bensin. Vi ser at antall barn som er undernært øker kraftig, fordi mat ikke kommer inn, sier han.
Vil tillate nødvendige mengder
Israels regjering har gjentatte ganger benektet at de bruker sult som våpen, noe som ville vært en krigsforbrytelse.
Israel mener beleiringen er et sikkerhetstiltak og den eneste måten de kan tvinge Hamas til å løslate de gjenværende 58 gislene.
Matlagrene til hjelpeorganisasjoner på Gazastripen har gått tomme, og en ekspertgruppe advarer om at 470.000 mennesker står i kritisk fare for hungersnød.

Søndag 18. mai opplyste statsminister Benjamin Netanyahus kontor at Israel vil tillate nødvendige mengder mat inn til Gaza.
Dette for å forhindre en sultkatastrofe, ifølge uttalelsen.
– Etter anbefaling fra den israelske hæren (IDF) og på grunn av det operative behovet for å muliggjøre utvidelsen av de intensiverte kampene for å nedkjempe Hamas, vil Israel frakte inn en grunnleggende matmengde til befolkningen for å sikre at det ikke utvikler seg en sultkrise på Gazastripen, heter det videre, ifølge Haaretz.
Det Rahaf ønsker er å bli frisk igjen.
– Jeg har lyst til å bli slik jeg var før. Jeg vil at håret mitt skal vokse tilbake. Jeg har lyst til å kunne gå, leke og å gå på skolen igjen. Det har jeg rett på, avslutter hun.
I skrivende stund er Rahaf på sykehuset. Søsteren sier at fredag 16. mai forverret Rahaf helsetilstand seg, og hun ble innlagt på sykehuset.
– Jeg håper humanitær hjelp vil komme så fort som mulig, for her er det mange barn som lider som Rahaf. Jeg håper bare at hjelpen kommer før det blir for sent, avslutter søsteren.