Putin signerte avtale med Iran – nå er han taus

1 week ago 18



Russland og Iran signerte nylig en avtale om militært samarbeid. Likevel uteblir støtten til sistnevnte i krigen mot Israel.

 Alexander Kazakov / Reuters / NTB
RUSSLAND: President Vladimir Putin signerte tidligere i år en avtale om militært samarbeid med Iran. Foto: Alexander Kazakov / Reuters / NTB

Publisert 19.06.2025 16:00 Sist oppdatert 15 minutter siden

Forholdet mellom Russland og Iran er blitt mye tettere og mer omfattende etter invasjonen av Ukraina i februar 2022.

Tidligere i år signerte de to landene en strategisk partnerskapsavtale, for å trappe opp samarbeidet ytterligere.

Selv om avtalen ikke inneholder en klausul om gjensidig forsvar, vil begge land ifølge Reuters «samarbeide mot felles militære trusler, utvikle militærteknisk samarbeid og gjennomføre øvelser sammen».

 Vyacheslav Prokofyev / AP / NTB
TETTE BÅND: Russlands president Vladimir Putin og Irans president Masoud Pezeshkian undertegnet i januar en omfattende avtale om strategisk samarbeid. Foto: Vyacheslav Prokofyev / AP / NTB

Etter at Israel angrep Iran har det imidlertid vært relativt stille fra president Vladimir Putin. Så langt har Kreml fordømt angrepet og sagt seg villig til å mekle for å få slutt på krigen.

Ifølge danske BT spekuleres det nå av flere om Putin har sviktet Iran.

Ekspert: – Tvilsomt

Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høyskole. Han tror ikke Putin vil strekke ut en hjelpende hånd til Iran.

– Handlingsrommet både militært og økonomisk er utrolig lite, særlig etter at Russland endte opp i denne hengemyren langt inn i Europas nest største land.

 Mathias Moen / TV 2
EKSPERT: Professor Tormod Heier tror ikke Russland har kapasitet til å hjelpe Iran militært som følge av krigen i Ukraina. Foto: Mathias Moen / TV 2

Han sikter til krigen i Ukraina, og understreker at det å i tillegg skulle overføre militært utstyr til Iran er helt utelukket.

– Sånn sett klarer ikke Russland å følge opp ordlyden i avtalen med Iran. Samtidig er det tvilsomt at de kan ha militært overskudd til å oppfylle intensjonene i den avtalen.

– Kjærkommen mulighet

Selv om Heier ikke tror Putin vil hjelpe Iran militært, betyr ikke det at han sitter stille i båten.

– Jeg tror heller Russland ser på konflikten som en kjærkommen mulighet til å få innflytelse i regionen.

Han legger til at Putin kan bruke krigen som en brobygger inn mot USA, for å få en felles arena og være tettere opp mot Trump.

– Trump vil nok heller ikke starte en krig inne i Iran og risikere at landet får et regimeskifte som ender opp i et maktvakuum når ledelsen i landet avsettes. Slik som skjedde i Afghanistan, Irak og Libya.

Read Entire Article