Putin senker terskelen for bruk av atomvåpen

1 month ago 19



Kreml ønsker å sende en tydelig advarsel til potensielle fiender. Russland ønsker å skremme oss, mener atomvåpenekspert.

 Sergei Ilnitsky/Pool via AFP
KONTROLL: Russland er verdens største atommakt, og president Vladimir Putin har siste ord når det kommer til landets bruk av atomvåpen. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool via AFP

Publisert 19.11.2024 15:58

Russlands president Vladimir Putin undertegnet tirsdag landets nye atomvåpendoktrine. 

Dette senker terskelen for at russerne kan ta i bruk atomvåpen, kun dager etter at USA godkjente ukrainsk bruk av langdistanseraketter mot russisk territorium. 

Atomvåpenekspert Kjølv Egeland tror ikke endringen øker sannsynligheten for et russisk atomangrep med det første. 

–  Dette er én av mange måter for Russland å holde atomvåpen i nyhetsbildet. Russland minner oss på at de har et stort kjernefysisk arsenal, som vi må ta veldig på alvor, sier Egeland, som er seniorforsker ved NORSAR. 

 AFP via Den ukrainske hærens 24. brigade
ENDRING: Nå vil også angrep som ikke omfatter atomvåpen og truer Russlands suverenitet åpne for bruk av atomvåpen. Her fra fronten i Donetsk mandag Foto: AFP via Den ukrainske hærens 24. brigade

Putin bestemmer

Tidligere ville Russland kun ta i bruk atomvåpen dersom de selv ble utsatt for et atomvåpenangrep, eller om de ble utsatt for et angrep som «truet deres eksistens». 

Den nye doktrinen åpner derimot for bruk av atomvåpen også om Russland blir utsatt for et angrep som «truer deres suverenitet eller territorielle integritet». 

– Formelt sett senker dette terskelen for atomvåpenbruk, ja. Men jeg tror vi må innse at her er det uansett Putin som har siste ord, uavhengig av hva doktrinen sier seniorforsker Egeland.

Han viser til hvordan amerikansk etterretning i 2022 vurderte at det var 50 prosent sannsynlighet for at russerne ville ta i bruk atomvåpen mot Ukraina, til tross for atomvåpendoktrinen da var strengere enn nå. Opplysningene kom frem i den anerkjente journalisten Bob Woodwards bok «War». 

–  Dette viser at det først og fremst er de store militære og politiske vurderingene som er avgjørende for bruken av atomvåpen, fremfor hva som faktisk står i denne doktrinen, sier Egeland. 

 Sputnik via Reuters
AVGJØR: Om noen skulle angripe Russland eller deres allierte Belarus, er det uansett opp til Vladimir Putin å avgjøre hvordan russerne svarer. Her med kollega Aleksandr Lukasjenko. Foto: Sputnik via Reuters

Vil skremme

Endringene i doktrinen ble beordret allerede i september, men det var først tirsdag Putin vedtok dem. Endringene åpner også for et russisk atomangrep dersom en atommakt bistår en ikke-atommakt i å angripe Russland. 

I teorien betyr det at Putin og Russland kan bruke atomvåpen når Ukraina, med støtte fra USA, angriper mål på russisk jord. 

Samme dag som Putin signerte doktrinen, melder flere ukrainske medier at Ukraina for første gang har tatt i bruk amerikanske langdistanseraketter mot russisk territorium. 

Kreml sier at Russland følger situasjonen nøye. 

– Atomvåpen har en avskrekkende effekt og forsikrer at potensielle fiender forstår at gjengjeldelse er uunngåelig dersom man angriper Russland eller våre allierte, sier talsperson Dimitry Peskiv ifølge Retuers.

 Sergei Ilnitsky/Pool via Reuters
FØLGER MED: Dimitry Peskov og Vladimir Putin følger Ukrainas bruk av amerikanske langdistanseraketter tett. Foto: Sergei Ilnitsky/Pool via Reuters

Seniorforsker Egeland mener at nettopp den avskrekkende effekten Peskov viser til, er mye av hensikten bak den ferske endringen. 

– Grunnen til at Russland gjør denne endringen er for å skremme oss i Vesten og ukrainerne. Når det er sagt, betyr ikke det at vi har noen grunn til å være redde. Dette er alvorlig, men jeg tror det endringen er ment for å skremme oss fremfor at det har noen praktisk effekt, sier atomvåpeneksperten.

Avhenger av utfallet

USA åpnet nylig for at Ukraina kan bruke det amerikanske Atacms-systemet i grenseområdet mot Russland. Ukrainske RBC melder at det første angrepet fant sted tirsdag, nøyaktig 1000 dager etter at Russland invaderte Ukraina. 

Kjølv Egeland mener sannsynligheten for at Russland tar i bruk atomvåpen, er sterkt knyttet til utfallet av krigen. Da amerikansk etterretning vurderte sannsynligheten som 50 prosent i 2022, gikk det svært dårlig med den russiske krigsinnsatsen. To år senere har situasjonen endret seg. 

– Selv om Russland har overtaket nå, kan man tenke seg – og håpe – at det kan gå den andre veien. Da kan man se for seg at Russland vurderer de ukrainske angrepene med amerikanske langdistanseraketter som en så stor trussel at de ser seg nødt til å svare med atomvåpen, mener Egeland. 

– Eskalering 

Sånn sett er det faktisk mulig å argumentere for at et russisk nederlag vil øke sannsynligheten for at Putin tar i bruk atomvåpen – i det minste på kort sikt. 

– Samtidig kan man også argumentere for at dersom Russland kommer dårlig ut av denne krigen, vil det redusere sannsynligheten for at Putin kan eskalere den militære operasjonen. Det vil redusere faren for atomvåpenbruk på lang sikt, poengterer seniorforskeren.

Ifølge RBCs kilde er det snakk om et angrep mot et militæranlegg ved den russiske byen Karatsjev, 11 mil fra den ukrainske grensen.

 Anushree Fadnavis/Reuters
ESKALERING: Russlands utenriksminister håper Vesten noterer seg den nye atomdoktrinen. Foto: Anushree Fadnavis/Reuters

Ukrainas forsvarsledelse har tirsdag meldt om et angrep mot et stort våpenlager i byen. 

– Ødeleggelsen av ammunisjonslagrene til de russiske okkupantene kommer til å fortsette for å stanse Russlands væpnede aggresjon mot Ukraina, skriver Ukrainas forsvarsledelse på Telegram tirsdag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier tirsdag at det ukrainske angrepet er et tydelig signal om at Vesten ønsker å eskalere konflikten. 

– Uten amerikanerne er det umulig å bruke disse høyteknologiske missilene, som Putin har gjentatte ganger sagt, sier Lavrov.

Lavrov sier også han håper Vesten noterer seg Moskvas nye atomdoktrine. 

Read Entire Article