Putin om våpen-diskusjoner: – Vil bety at Nato-landene er direkte involvert

2 weeks ago 11



 ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTBRusslands president Vladimir Putin i St. Petersburg torsdag. Foto: ALEXEI DANICHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTB

Den russiske presidenten sier Russland vil se på USA og Europa som delaktige i krigen dersom Ukraina får bruke langtrekkende vestlige våpen.

fredag 13. september kl. 02:05

– Dette er ikke et spørsmål om hvorvidt det ukrainske regimet kan angripe Russland med disse våpnene eller ikke. Det er et spørsmål om hvorvidt Nato-landene er direkte involvert i en militær konflikt, sa Putin til statlig russisk TV torsdag, skriver Reuters.

Uttalelsene kommer idet vestlige land diskuterer å lempe på reglene for bruken av vestlige våpensystemer og gi Ukraina lov til å slå tilbake mot Russland med langtrekkende vestlige våpen.

Les også: Russland-offensiv truer Øst-Ukraina: – Må holde ut fire uker til

Vestlige våpen som gis til Ukraina kommer gjerne med restriksjoner fra giverlandene, noe som innebærer at Ukraina ikke kan bruke dem til å svare på angrep som har utgangspunkt inne i Russland.

Ukrainske myndigheter har bedt om at disse reglene endres, og Putins uttalelser kommer etter at USAs utenriksminister Antony Blinken kom med løfter om at de raskt ville vurdere forespørselen fra Kyiv.

Russlands Putin sier at dette vil bety at Nato-personell blir direkte involvert i krigen, fordi de vil måtte håndtere programmeringen av våpnene, skriver Reuters.

– Dersom dette besluttes, vil det bety at Nato-landene, USA og de europeiske landene, er direkte involvert i krigen i Ukraina. Dette vil være deres direkte deltakelse, og det vil selvsagt endre selve konfliktens natur, sa Putin videre.

Putin sier videre at Russland vil ta beslutninger basert på de nye truslene, men han sier ikke hva dette innebærer, skriver Reuters.

Storbritannias statsminister Keir Starmer er i Washington D.C. for å diskutere krigen med amerikanske myndigheter.

På spørsmål fra BBC om Putins kommentar, svarer han:

– Russland startet denne konflikten. De invaderte Ukraina ulovlig. Russland kan endre denne konflikten med en gang, sier han til pressen under besøket.

Read Entire Article