Putin kaller inn 180 000 soldater – ekspert mener den militære evnen er svekket

2 days ago 4



I dag beordret Putin de væpnede styrkene økes til 2,38 millioner personer, hvorav 1,5 millioner skal være aktive tjenestemenn.

Dette er tredje gang Putin har beordret en utvidelse av Russlands militære styrker siden invasjonen av Ukraina for to og et halvt år siden. Professor i militær strategi Tormod Heier mener beordringene er et dårlig tegn for russerne:

Strategien russerne fører er basert på å sende frem personell og ikke kampkjøretøyer, fordi de har ikke flere, sier han.

Britisk etterretning har hevdet at det i snitt dør rundt 1000 russiske soldater på slagmarken daglig. Ukrainsk etterretning mener tallet er høyere.

Putin

Putin har bedt militærledelsen om å øke antallet stående soldater til 1,5 millioner.

Foto: AP

– Hvor skal Putin hente disse menneskene fra?

Det begynner jo å tynnes i rekkene i fengsler og ute i distriktene der Putin har hentet mange av soldatene til nå, sier Heier.

Russland har begynt å rette rekrutteringskampanjen tettere og tettere på de mer tettbebygde, urbane strøkene i St. Petersburg og Moskva, forteller Heier.

– Der er jo risikoen for at folk vil protestere høyere, sier Heier.

Opp mot 700.000 russiske menn rømte

Inntil i dag har Putin beordret to økninger i antallet soldater. I tillegg mobiliserte Russland over 300.000 soldater i september og oktober 2022. Dette førte til at flere hundre tusen unge menn forlot landet. Anslag varierer mellom 500 000 og 700.000 menn som søkte seg til nabolandene.

Russiske vernepliktige som er innkalt til militærtjeneste, drar fra et rekrutteringssenter i Bataysk.

Russiske vernepliktige som er innkalt til militærtjeneste, drar fra et rekrutteringssenter i Bataysk 16. mai 2024.

Foto: Sergey Pivovarov / Reuters

– Da tapte jo Putin flere menn enn det han har tapt på to og et halvt år i krigen. Så det er veldig risikabelt, og dette er nok den største trusselen hans

Putin har derfor ikke mobilisert flere stryker, men kun beordret, som innebærer at soldater melder seg frivillig til å kjempe, sier Heier.

Afghanistan en «småkrig» sammenlignet med Ukraina

Da Sovjetunionen var i Afghanistan mellom 1979 og 1989 tapte de rundt 15 000 soldater. Nå, etter to og et halvt års krig er anslagene på tapte russere langt høyere.

Et russisk estimat i juni var på 71.000 drepte, mens amerikansk etterretning mener tallet er over 350.000. Britisk etterretning operer med en halv million døde russiske soldater.

Noe som nå rammer økonomien hardt, mener Heier.

Det at inflasjonen i Russland stiger er et tegn på mangel på arbeidskraft. For da skyter lønningene i været. Russland har måttet importere arbeidskraft fra Nord-Korea. Det er en ond sirkel russerne er inne i.

Tormod Heier

Russerne fører en personellintensiv krig sier professor ved Forsvarets høyskole, Tormod Heier.

Foto: ISMAIL BURAK AKAKN / NRK

Kanskje må de trøste seg med at ukrainerne antakelig også er inne i en ond sirkel. Hvor det blir vanskeligere for ukrainerne å hente soldater.

Heier mener at ukrainerne har man lagt om krigsstrategien, med å heller føre krig på avstand med presisjonsstyrte missiler og droner.

Det er for å slippe å føre krig på russiske premisser. Nemlig denne nedslitne, personellintensive metoden, som ukrainerne ikke har råd til.

Publisert 16.09.2024, kl. 21.42 Oppdatert 16.09.2024, kl. 21.47

Read Entire Article