Det private togselskapet Onrail er blitt utestengt fra statseid verksted. Jernbanetilsynet mener Vygruppen ikke følger opp påleggene de har gitt.
Publisert: 26.03.2025 16:05
Kortversjonen
- Onrail er utestengt fra verkstedet på Alnabru. CargoNet trosser pålegg om tilgang, noe som har ført til varsel om bøter på 30.000 kroner dagen.
- Jernbanetilsynet sier at manglende vedlikehold kan true samfunnssikkerheten. Onrail hevde de har pådratt seg ekstra kostnader på over 30 millioner kroner grunnet utestengelsen.
- Vygruppen har varslet søksmål mot Jernbanetilsynet fordi de bestrider det rettslige grunnlaget for påleggene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I desember i fjor sendte det private togselskapet OnrailOnrailOnrail AS er et privat norsk jernbaneselskap. De frakter gods på den norske jernbanen. en klage til Statens jernbanetilsyn (SJT). De mente at de ikke fikk tilgangen de hadde krav på ved det statseide togverkstedet på Alnabru og ved et anlegg for togparkering i Kongsvinger.
I februar fikk de medhold. I vedtaket konkluderte jernbanetilsynet med at selskapene Bane Nor,Bane Nor,Bane Nor er ansvarlig for utvikling, drift og vedlikehold av jernbanenettet i Norge. De er underlagt Samferdselsdepartementet. CargoNetCargoNetCargoNet AS er en godstransportør. Vy er eier, som igjen er underlagt Samferdselsdepartementet. og MantenaMantenaMantena var tidligere verkstedenheten til Norges statsbaner. Det ble eget aksjeselskap i 2002, med NSB og senere Vy som eier. Siden 2020 er Mantena underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. hadde brutt flere regler og at utestengelsen av Onrail var ulovlig.
CargoNet, som driver verkstedet, fikk pålegg om å gi Onrail tilgang umiddelbart. CargoNet sa at de ville vurdere å prøve saken rettslig.
Etter at Onrail fikk medhold i klagen, ba de på nytt om tilgang til verkstedet på Alnabru. Det har de ikke fått, legger SJT til grunn.
Derfor varsler de nå at de vil ilegge CargoNet tvangsmulkt på 30.000 kroner pr. dag frem til Onrail får tilgang, viser et brev Aftenposten har sett.
Samfunnssikkerhet og beredskap
I brevet skriver SJT at det kan få alvorlige konsekvenser for jernbanemarkedet dersom Onrail ikke får tilgang til verkstedsanlegget på Alnabru.
«Manglende vedlikehold vil også kunne ha konsekvenser for samfunnssikkerhet og beredskap, som følge av at togmateriell i Norge ikke er tilgjengelig for å frakte personell, og varer som i dette tilfellet, i nødvendig utstrekning.» skriver de videre.
Tilsynet påpeker hvor viktig det derfor er at CargoNet oppfyller påleggspunktene.
Fare for monopol
– Vi er glade for at Statens jernbanetilsyn er tydelig på at jernbaneforskriften er brutt og at tilsynets pålegg skal følges, skriver adm.dir. i Onrail, Henning Aandal, i en e-post.
Han sier videre at tvangsmulkt av en slik størrelsesorden er sjelden og dramatisk. Særlig når det er statens eget togselskap som «bevisst bryter loven og forsøker å bli kvitt sin utfordrer på jernbanen».
– Onrail har, siden verkstedblokkeringen startet for to år siden, blitt påført ekstraordinære kostnader på over 30 mill. kroner. I tillegg må vi kjøre korte godstog på grunn av vognmangel og til og med innstille tog.
Aandal skriver at det er fare for godstogmonopol hvis Vygruppen og datterselskapet CargoNet lykkes med å presse konkurrenter ut av markedet.
– Det er naturligvis en fjær i hatten for utfordreren Onrail at CargoNet frykter konkurransen fra oss, men fokuset for alle på jernbanen bør være samfunnsoppdraget med å flytte gods fra vei til bane.
Vygruppen har 26. mars som frist for å komme med eventuelle merknader til varselet på vegne av CargoNet.
Søksmålsvarsel til Jernbanetilsynet
– Vi bestrider det rettslige grunnlaget for påleggene fra SJT, og dermed også tvangsmulkten, skriver konserndirektør for marked og kommunikasjon i Vy, Marius Holm, i en e-post til Aftenposten.
Dette har Vy også redegjort for i brev til Jernbanetilsynet.
– Vi har sendt et søksmålsvarsel til Jernbanetilsynet 20. mars, skriver Holm.
Konserndirektøren skriver videre at CargoNet er en kommersiell godsoperatør på linje med Onrail, og at de er kunde av verkstedtjenester, ikke leverandør.
– Det er ikke rettslig grunnlag for å pålegge CargoNet oppgaver som driver av norsk jernbanes felles infrastruktur, fordi CargoNet ikke har rettslig råderett over verkstedet.
Marius Holm, konserndirektør for marked og kommunikasjon i Vy
– Vår leieavtale med Bane Nor eiendom sikrer dem både ansvar for og mulighet til å ivareta fordelingen av verkstedkapasitet mellom oss og våre konkurrenter.
Hvis vedtaket blir stående, mener Holm at det utgjør en trussel mot CargoNets forretningsmodell og hele godstognæringen i Norge.
– Fordi vi blir pålagt rollen som infrastrukturleverandør. Det har vi som kommersiell aktør hverken myndighet eller ressurser til å bære.
Samtidig har Holm full forståelse for at Onrail har behov for verkstedkapasitet.
– Vi frykter ikke konkurranse, men står sammen med Onrail i vårt arbeid for at rammevilkårene skal gi rom for lønnsomhet og vekst.