Prisveksten steg til 3,6 prosent i februar: – Oppsiktsvekkende høye inflasjonstall

1 month ago 46



Strøm- og matpriser er med på å trekke opp tallene. Prissjokket kan true et ventet rentekutt i mars, tror økonomer.

Illustrasjonsbilde Foto: Emilie Holtet / NTB

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 20 minutter siden

Kortversjonen

På forhånd var det ventet en prisvekst på 2,6 prosent i februar, ifølge Bloomberg.

– Prisutviklingen på strøm var en viktig årsak til at veksttakten i KPIKPIkonsumprisindeksen økte fra januar til februar, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisen på strøm inkludert nettleie var 7,1 prosent høyere i februar i år enn på samme tid i fjor, ifølge SSB.

Kjerneinflasjonen, som måler prisveksten uten endringer i energipriser og avgifter, steg til 3,4 prosent i februar, fra 2,8 prosent i januar. Det er dette tallet Norges Bank ser mest på når styringsrenten settes.

Prisveksten ligger langt over Norges Banks mål på to prosent. Dette kan gjøre det vanskelig for Norges Bank å kutte renten som planlagt i mars, mener flere økonomer.

Kronekursen styrket seg etter tallene:

  • klokken 8.45 handles en euro til 11,71 kroner, fra 11,75 kroner før tallene kom
  • samtidig handles en dollar til 10,80 kroner, fra 10,85 kroner før inflasjonstallene

Matpriser drar opp kjerneinflasjonen

En viktig grunn til at kjerneinflasjonen øker er at matprisene gikk opp, ifølge Statistisk sentralbyrå. Matprisene steg 7,6 prosent fra februar i fjor til februar i år.

– Vi ser et betydelig hopp i matprisene fra januar til februar. Samtidig gikk prisene ned noe på samme tid i fjor. Derfor øker tolvmånedersveksten for matprisene veldig mye fra januar til februar, sier Espen Kristiansen.

– Prisene steg for de fleste matvaregruppene, men ting som sjokolade og andre sukkerholdige varer steg spesielt mye i pris.

Sjokoladeprisene steg 24,2 prosent fra februar i fjor til februar i år. Det er den sterkeste årsveksten i sjokoladepriser målt noensinne, ifølge SSB.

Les også

Rekordprisvekst på sjokolade

Mener rentekuttet droppes

Nordea Markets tror at Norges Bank kommer til å avlyse mars-rentekuttet.

«Disse inflasjonstallene var så mye høyere enn forventet at Norges Bank må tenke seg om to ganger før de vurderer å kutte renten i det hele tatt i år, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen og makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets i et notat.

«Rentekuttet i mars er definitivt avlyst», legger de til.

Seniorstrateg Dane Cekov og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets heller i samme retning, ifølge et notat.

«Vi er nå i tvil om Norges Bank «tør» kutte renten i mars med disse inflasjonstallene», skriver de.

– Oppsiktsvekkende høye

– Vi må se nærmere på tallene, men dette er helt klart en stor strek i regninga for Norges Bank, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Norges Bank har planer om å kutte renten i mars. Når prisveksten ligger langt over målet, taler det isolert sett for å holde renten oppe.

– Dette var oppsiktsvekkende høye inflasjonstall. Vi hadde jo et høyere anslag enn det både konsensus og Norges Bank ventet, men dette oversteg også våre forventninger med god margin, sier Haugland.

– Tror du det antatte rentekuttet i mars kan være i fare?

– Jeg tror ikke Norges Bank vil la seg vippe av pinnen av ett tall, så jeg lander nok på at det kommer et rentekutt i mars. Men det vil nok være tvil, sammen med andre faktorer, og bidra til at prognosen fra Norges Bank vil vise færre rentekutt i år.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. Foto: Hanna Johre / NTB

– Ikke garantert

Også sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror den høye inflasjonen kan få konsekvenser for Norges Banks planer.

– Det blir spennende, og det er ikke garantert at renta blir satt ned i mars, sier Hov.

– Personlig ser jeg ingen grunn til at de skal fortsette å sette ned renta. Vi skal være forsiktige med å avlyse rentekutt i mars, men det spøker for det, sier sjeføkonom.

Han understreker at det skyldes flere forhold:

  1. Arbeidsledigheten i Norge er lav
  2. Renteutsiktene i Europa har økt
  3. Norges Bank har bommet på prisveksten
  4. Boligmarkedet er sterkt

– Det er helt klart at Norges Bank har undervurdert prisveksten. Nå begynner dette avviket å bli ubehagelig stort.

Hov sier det ikke bare er matvareprisene som bidro til å trekke opp prisveksten i februar.

– De står for omtrent halvparten. Den andre halvparten er forklart av høyere prisvekst på andre varer generelt.

Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Kan være spesielle faktorer

Haugland sier hun i utgangspunktet har sett på det som svært sikkert at Norges Bank vil kutte renten i mars. Styringsrenten har ligget på 4,5 prosent siden slutten av 2023.

– Man har jo sagt at det må skje noe dramatisk for at det ikke skal komme. Det er litt usikkerhet knyttet til sesongmønstre, som kan tale for at Norges Bank ikke vil lene seg så kraftig på ett tall, men inflasjonen var også i overkant av forventningene i januar.

Haugland sier at DNB Markets fortsatt har tre rentekutt i sin prognose for 2025, men at de over tid har sett at risikoen går klart i retning av færre rentekutt.

– Samtidig er det litt skummelt å lene seg for mye på ett månedstall, for det kan være spesielle faktorer som bidrar til å trekke opp prisveksten denne måneden.

Les også

Rentekutt kan utebli: – Neimen ikke sikkert det blir flere

Read Entire Article