Prissjokk: – Tar seg overbetalt

1 week ago 9



Din favorittbit er blitt ekstremt mye dyrere.

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

TV 2 hjelper deg

PRISHOPP: Twist er blitt dyrere, visst. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Publisert 07.09.2024 18:28

TV 2 hjelper degs reporter skulle til å nappe med seg en pose Twist hos Meny. 

Men bråstoppet da han så prislappen på 96 kroner.

Heller ikke hos de såkalte lavpriskjedene, Extra, Kiwi og Rema 1000, er prisen særlig forlokkende: 89 kroner for 330 gram. 

Heldigvis får du snart vite hvordan du kan få 19 biter til, uten å betale noe ekstra.

Siden vår siste prissjekk, i slutten av oktober i fjor, har prisen steget med hele 27 prosent.

– Dette er sannsynligvis et produkt de skal tjene ekstra mye penger på, sier professor Bent Sofus Tranøy ved Høgskolen i Innlandet og Høyskolen Kristiania.

 Privat
FOR DYRT: Professor Bent Sofus Tranøy. Foto: Privat

Ikke overraskende er matvarekjedene helt uenig. Les deres forklaring lenger ned i saken.

 Privat
DYRT: Rune Kaino Nikolaisen. Foto: Privat

    – Tull og tøys

    Rune Kaino Nikolaisen, bedre kjent som «Gjerrigknarken», er ikke tvil om at lavpriskjedene presser prisene oppover på din favorittbit.

    – Dette er jo enkel psykologi. Twist er noe man griper med seg når man skal servere noe på jobben eller ha med seg når man drar på besøk til oldeforeldrene. Derfor sammenligner man ikke prisene. Man kjøper det på lavpriskjedene fordi man tror det er lav pris, men egentlig er det tull og tøys fordi de er dyrest, sier Nikolaisen som har Cocos som favorittbit, selv om han elsker lakris.

    – Men lakrisen i Twist-posen smaker høgg.

    – Overbetalt

    Er de dyrest? Prissjekken til TV 2 hjelper deg viser at supermarkedene Coop Mega og Meny er sju kroner dyrere. 

    Men hos Europris er Twist mye billigere. En pose på 490 gram har nesten samme pris som en pose på 330 gram hos lavpriskjedene. Du får over 19 Twist-biter ekstra. 

    Professor Tranøy er klar:

    – Her tar lavpriskjedene seg overbetalt. Med mindre Europris bruker det som lokkevare, har de normale marginer, mens det er altfor dyrt hos lavpriskjedene. 

    – Slik fungerer prisene hos disse kjedene; enten er det for dyrt eller for billig. Rema 1000 sier at det er sluttsummen på kassalappen som teller. Her kunne vi tilføyd «for dem», sier Tranøy.

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg
STOR OG LITEN POSE: Det er mulig å få 19 biter Twist «gratis» hvis du handler hos andre enn lavpriskjedene. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Tranøy forklarer at det er svært forskjellig margin på produktene, hvor noe selges med tap, mens andre har høy gevinst. Han kan ikke være 100 prosent sikker på hva de tjener mest på, fordi prisene inn til kjedene er hemmelige.

For øyeblikket er det mulig å få to store Twist-poser hos Europris for 150 kroner, og da blir prisavstanden til lavpriskjedene enda større.

Hele Norges favoritt

Hvilken er egentlig hele Norges favorittbit? I 2019 hadde TV 2 hjelper deg en undersøkelse hvor nesten 2000 stemte. Resultatet var mildt sagt splittet. 

Favorittene var Banan (26 prosent), Nougat Crisp (13 prosent) og Aprikos (9 prosent), mens bitene folk likte minst var Marsipan (22 prosent), Banan (19 prosent) og Cocos (16 prosent).

For deg som redd for å stappe i deg for mange av favorittbitene, kan du få færre favorittbiter til høyere kilopris hos Nille, hvor 145 gram koster 39,90. 

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg
MINI-TWIST: Liten pose hos Nille. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Elkjøp tilbyr best pris på den store posen med Twist til 89 kroner, altså nesten en krone billigere enn Europris.

Tranøy tror likevel prisinformasjon om billigere varer hos butikker som Europris og Elkjøp i liten grad påvirker det daglige kjøpemønsteret til kundene. 

– Med respekt for de fattige i Norge, er vi et såpass rikt land at flertallet av kundene har mer penger enn tid. 

 Ståle Winterkjær/TV 2 hjelper deg

På Twist følger Kiwi, Rema 1000 og Extra hverandre tett. Det at Europris og Elkjøp har lavere priser påvirker ikke deres priser.

– Jeg mener dette er en indikasjon, men ikke et bevis på at prisjegere fører til mindre konkurranse, sier professor Bent Sofus Tranøy ved Høgskolen i Innlandet og Høyskolen Kristiania.

– Det er vi ikke enige i. Kiwi sjekker prisene i markedet for å sikre at vi er billigst, sier kommunikasjonsdirektør Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi.

– Helt Cocos

– Hvordan professor Tranøy klarer å twiste prisjegersaken ned i Twist-posen er for oss helt Cocos, som for øvrig er en sterkt undervurdert Twist-bit. Kundene, inkludert Tranøy, kan være trygge på at Coop ikke har deltatt i ulovlig prissamarbeid, men jobber hver dag for å ha den billigste handlekurven, med eller uten Twist, sier kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop. 

 Espen Solli
HELT COCOS: Kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen i Coop. Foto: Espen Solli

Han har en helt annen forklaring på Twist-prisen:

– En av de største råvarene i sjokolade- og dermed Twist-posen, nemlig kakao, har hatt en voldsom økning i råvarepris i år grunnet tørke og dårlige avlinger, og dette påvirker sjokoladeprisene.

Dette gir også Meny som forklaring på den høye Twist-prisen.

Kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes i Rema 1000 tilbakeviser at de tar overbetalt for Twist.

– Prisøkning på Twist skyldes økte innkjøpspriser. Rema 1000 selger denne varen med lavere marginer enn i oktober i fjor.

 Fotograf Nicolas Tourrenc
LAVERE MARGINER: Line Aarnes i Rema 1000. Foto: Fotograf Nicolas Tourrenc

Europris forklarer at prisøkningen deres «tilsvarer prisøkning fra leverandør».

Dyr sjokolade

Betyr dette at annen sjokolade har steget like mye i pris? 

TV 2 hjelper deg har sett nærmere på flere av de produktene som var med i pristesten i oktober i fjor. Den viser at sjokolade generelt har gått kraftig opp i pris. 

 Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg
HØYERE PRIS: Prisen på en sekspakk med Kvikk Lunsj har økt med 14 kroner siden slutten av oktober i fjor. Foto: Ståle Winterkjær / TV 2 hjelper deg

Smash-prisen har økt med 10 prosent, Kvikk Lunsj med 17,5 prosent og Non Stop 25 prosent. 

200 gram Freia melkesjokolade får man nå ti kroner billigere, men det skyldes at det er tilbud for øyeblikket. Den vanlige prisen på denne sjokoladen har økt med sju kroner (17,5 prosent).

For øvrig har konsumprisindeksen på kategorien sukker, syltetøy, honning, sjokolade og sukkervarer steget med 8,1 prosent det siste året. 

Read Entire Article