Prisene i Stavanger stiger – men det finnes en snarvei inn på boligmarkedet

1 month ago 46



Høye boligpriser og krav til egenkapital gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Men med OBOS Deleie og OBOS Bostart kan du få en fot innenfor.

Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio

– Det er kamp om de mindre boligene her i byen, og framover kommer bruktboligprisene til å stige betydelig.

Det sier Helge Eggja, prosjektdirektør for OBOS Nye Hjem i Stavanger.

– Etter oljedyppen høsten 2014, er prisene på vei opp igjen.

Det skaper utfordringer, både for kjøpere i etableringsfasen, nyskilte, pensjonister på flyttefot og dem som har fått behov for større plass. For flere potensielle boligkjøpere blir markedet mer vrient å forholde seg til, samtidig som prisene i leiemarkedet er høye.

– Så selv om mange her i Stavanger har gode jobber, er det ikke alle som har mulighet til å spare opp nok egenkapital.
Helge Eggja, Prosjektdirektør for OBOS Nye Hjem Stavanger.

Helge Eggja, Prosjektdirektør for OBOS Nye Hjem Stavanger.

Bergen er byen der boligprisene har økt mest så langt i 2024. Mens landssnittet de første fem månedene er 7,2 prosent, har prisen økt med hele 11 prosent i Bergen, viser tall fra Eiendom Norge.

– Økte renter, høyere krav til egenkapital og banker som er mer restriktive, gjør at noen sliter med å få lån. Det samme skjer i Bergen som i andre byer: Det er dyrt å bygge, og det bygges ikke så mange nye boliger. Det gjør at prisene går opp.

En vei utenom «foreldrebanken»

Så hva gjør du når boligprisene stiger raskere enn både lønn og sparekonto?

En utfordring er å innfri kravet om 15 prosent egenkapital for å få boliglån. Stigende leiepriser kan dessuten gjøre det vanskelig å spare nok, særlig for førstegangskjøpere og enslige. Mange må derfor få hjelp av foreldrene sine til å kjøpe sin første bolig.

– Vi synes ikke det er riktig at man må være avhengige av mor og far for å skaffe seg noe så grunnleggende som et eget hjem, forteller Ingjerd Sælid Gilhus.

Hun er leder av Boligkjøpsmodeller, og har ansvaret for OBOS Deleie og OBOS Bostart. Dette er to produkter som gjør det lettere å komme inn på boligmarkedet, på hver sin måte.

Som leder av Boligsalgsmodeller, har Ingjerd Sælid Gilhus ansvaret for OBOS Deleie og OBOS Bostart.

Som leder av Boligsalgsmodeller, har Ingjerd Sælid Gilhus ansvaret for OBOS Deleie og OBOS Bostart.

Egenkapitalkravet halveres

Med OBOS Deleie kjøper du halve boligen eller mer, men bor i hele. For resten av boligen betaler du et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS sin andel av boligen. egenkapitalen du må betale halveres når du kjøper med Deleie. Etter hvert kan du velge å kjøpe deg opp.

– Dette kan være en løsning for alle som på tross av sikker jobb og god betjeningsevne ikke har nok egenkapital til den boligen de ønsker, sier Gilhus.

ER OBOS Deleie noe for deg?

Med OBOS Bostart kjøper du boligen til lavere pris enn ordinær markedspris. På den måten trenger du mindre egenkapital og lån.

– Når du kjøper boligen med OBOS Bostart, eier du hele boligen. Den eneste forskjellen fra et vanlig boligkjøp er at når du ønsker å selge, har OBOS rett til å kjøpe boligen tilbake, sier Gilhus, og legger til:

– Prisen du får er det samme som du betalte, justert for prisutviklingen i markedet, basert på indeksen til Eiendom Norge. Har det vært verdistigning etter du overtok, er det du som får overskuddet.

Les mer om OBOS Bostart

– Slipper å lese liten skrift

I Stavanger har OBOS en rekke nye boligprosjekter på gang, hvor både Deleie og Bostart er en av veiene til å kjøpe. Mens Odden og Mariebo byr på kombinasjonen av gode lokale tilbud og kjapp adkomst til sentrum, er sentrale prosjekter både i Badedammen og Misjonsmarka under oppseiling.

I Stavanger Øst vil Badedammen Brygge bestå av cirka 100 nye og flotte leiligheter som vil passe for folk i forskjellige livsfaser. Illustrasjonsfoto.

I Stavanger Øst vil Badedammen Brygge bestå av cirka 100 nye og flotte leiligheter som vil passe for folk i forskjellige livsfaser. Illustrasjonsfoto.

Når boligene ligger noe frem i tid, gir de alternative kjøpsmodellene også sjansen til å spare opp mer egenkapital i påvente av overtakelse, samtidig som prisen låses. Tross at brukte boliger fortsatt er billigere enn nye, minner Eggja om at det er mange fordeler med et nybygd hjem.

– Det koster mye å varme opp gamle boliger, mens de nye er veldig energieffektive. Samtidig slipper du jobben med å pusse opp – både bad, kjøkken og alt annet er nytt, og med veldig sentral beliggenhet. Alle prosjektene våre er også knyttet på kollektivtilbudet.

OBOS Deleie og Bostart er allerede godt etablert i Stavanger, og ifølge Eggja har spesielt OBOS Bostart vært en populær løsning. Nå håper han flere får øynene opp for mulighetene disse gir:

– I sum gjør kjøpsmodellene at de fleste aldersgrupper som behøver en ny bolig eller et ekstra soverom kan få råd til det. Og du slipper å måtte lese det som står skrevet med liten skrift. Det du ser, er det du får, sier Eggja.

Read Entire Article