Presidentdebatt i USA: Møtes for første gang

2 weeks ago 12



Debatten, som startet 03 norsk tid, er første gang de to møtes ansikt til ansikt.

På vei inn på debattscenen gikk de to kandidatene mot hverandre, før Trump gikk mot sitt eget podium. Kamala Harris gikk mot ham, strakk ut hånden og hilste. Trump hilste tilbake.

Debatten foregår i Pennsylvania, delstaten de begge  vinne for å bli president.

Mens Harris fikk en god start på meningsmålingene etter at hun tok over kandidaturet fra Joe Biden, viser en fersk meningsmåling en liten ledelse til Trump.

Kan nattens debatt snu opp ned på situasjonen?

Se den her:

Fakta

Slik er reglene

Arrangør ABC sendte i forrige uke ut regler for debatten, og det er satt stramme rammer:

  • I de 90 minuttene debatten varer, vil hver kandidat kun ha blokk og penn til hjelp. Notater skrevet på forhånd er ikke tillatt.
  • Trump og Harris kan ikke stille spørsmål til hverandre, kun svare på spørsmål fra programlederne.
  • Hvert svar er på to minutter, med to minutter til motsvar. Mikrofonene skrus av når kandidatene ikke har ordet.

Økonomi-krangel

Første bolk handler om økonomi. Da Trump blir spurt, skifter han raskt over til å snakke om migrasjon:

– Under Harris strømmer kriminelle inn i landet vårt. Det er ødeleggende for vår økonomi, sier Trump.

– Se på hennes plan, hun har ingen plan for økonomien. Den regjeringen deres har ødelagt økonomien. Prisene er så høye at folk ikke har råd til å kjøpe basisvarer som brød eller bacon.

Harris går også vekk fra temaet da hun snakker om økonomi, og fremhever at Trump er en fare for demokratiet:

– Vi må se på hva Trump etterlot oss. Arbeidsledigheten var den høyeste den har vært på årevis, helsevesenet var i en krise, og demokratiet var under angrep, sier Harris.

Abort-kampen

Neste tema ut er abort. Trump blir konfrontert med sin vingling i abort-spørsmålet, og får spørsmål om hvorvidt kvinnelige velgere kan stole på ham når det gjelder dette spørsmålet.

– De støtter abort i niende måned, svarer Trump, og viser til hvorfor han ikke vil støtte et forslag som vil gi bedre tilgang til å ta abort i hans hjemstat Florida, der det i dag i de fleste tilfeller er ulovlig etter de første seks ukene av svangerskapet.

– Henrettelse etter fødsel. Det er ikke ok for meg, derfor stemte jeg det, fortsetter han, men legger til at han støtter unntak i tilfeller som overgrep og incest.

ABCs programleder påpeker at det ikke finnes noen delstater i USA som tillater abort i niende måned.

Trump viste også til at Roe V. Wade er blitt opphevet, noe han sier han er fornøyd med å ha hatt «mot til å få til». Den tidligere presidenten vil ikke svare på om han som president ville lagt ned veto mot abortforbud, fordi han mener tematikken bør være opp til de ulike delstatene.

Støttespillere på plass

Tidligere tirsdag VG var til stede da Emhoff og California-guvernør Gavin Newsom overraskende dukket opp i Philadelphia for å fyre opp tilhengere av visepresident Kamala Harris.

Les hele saken her: Kamala Harris’ ektemann dukket opp: –⁠ Hun er klar

– Vi har ikke mange dagene igjen på å redde vårt demokrati. Kamala, min kone, jeg elsker å si det ..., vi har knapt sett hverandre i det siste. Vi reiser rundt og jobber. Det er fordi vi vet hvor mye som gjenstår, sier Emhoff.

– Men jeg vet dette: Hun er klar. Hun kan lukte svakhet, og hun kjenner en feiging når hun ser én. Jeg kaller henne den glade krigeren. Dere har fått se den glade siden, men Donald Trump skal få se krigeren, sier han i forkant av nattens presidentdebatt.

– De kuppet Biden

Også Donald Trump har viktige støttespillere på plass i Philadelphia. Blant dem kongresspolitikeren Byron Donalds, som er en av Trump såkalte surrogater.

Han sier til VG at han er i tvil om Kamala Harris stiller på legitimt vis:

– Hun har fått delegatenes støtte, så hun er kandidaten. Men sannheten er at demokratene gjorde noe av det mest udemokratiske i USAs historie da de skviset ut Joe Biden etter en dårlig debatt, sier han med henvisning til krisedebatten for den sittende presidenten i juni.

– Det var Barack Obama og Nancy Pelosi som presset Biden ut. Det er ikke veldig demokratisk slik jeg ser det.

Slik forberedte de seg

Harris har ifølge flere amerikanske medier tilbrakt dagevis med forberedelser, der en av hennes rådgivere har gått kledd som Trump og har debattert mot henne som om han var Trump selv.

Hennes strategi skal være å lokke frem sinnet i Trump, slik at han går til angrep på henne.

Trumps rådgivere skal derimot ha bedt ham om å dempe seg mest mulig, en strategi han fulgte med hell i debatten mot Joe Biden.

Trump har skrytt av at han ikke trenger noen «leke-debatt» for å forberede seg, og har i stedet blitt brifet på sine egne politiske standpunkter og tidligere beslutninger.

Trumps talsmann Jason Miller har sagt at eks-presidenten vil angripe Harris med utgangspunkt i at hun «eier alt Biden-regjeringen har gjort galt».

Les også

Read Entire Article